Στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley οι ελληνικές μετοχές - Συνέχεια στην «overweight» θέση

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στις κορυφαίες επιλογές της Morgan Stanley οι ελληνικές μετοχές - Συνέχεια στην «overweight» θέση
Στις προτιμώμενες επιλογές της Morgan Stanley στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αγορών της Αναδυόμενης Ευρώπης συγκαταλέγεται η Ελλάδα και οι ελληνικές μετοχές.

Στις προτιμώμενες επιλογές της Morgan Stanley στη ζώνη EEMEA (Ανατολική Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική) και στη περιοχή των αναδυόμενων αγορών της Ευρώπης συγκαταλέγεται η Ελλάδα και οι ελληνικές μετοχές, καθώς οι αμερικανικός οίκος στη στρατηγική του, θέτει σύσταση «overweight» για τις αγορές μετοχών των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Ελλάδας και της Πολωνίας, ενώ «underweight» σύσταση θέτει για τις αγορές του Κατάρ, του Κουβέιτ και της Ουγγαρίας.

Morgan Stanley

Ο αμερικανικός οίκος εστιάζει στο μέγεθος των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), όπου στην Ελλάδα είναι ίδιαιτερα υψηλό, τόσο στο ευρωπαϊκό, όσο και στο αναδυόμενο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η Ελλάδα έχει λάβει μέχρι στιγμής συνολικά 11 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκ των οποίων 5,75 δισ. ευρώ αφορούν δάνεια και 5,34 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις. Παράλληλα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, η Ελλάδα αναμένεται να επιτύχει την τρίτη υψηλότερη αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 εντός της Ευρωζώνης, τη στιγμή που οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν σε επίπεδα ρεκόρ το 2022, με τις επενδύσεις στη μεταποίηση και τα ακίνητα να αυξάνονται επίσης τάχιστα.

H Morgan Stanley στη βάση και της «απόστασης βολής» που απέχει η Ελλάδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, εξηγεί μέσω της ανάλυσή της, ότι οι αγορές μετοχών τείνουν να αρχίζουν να καταγράφουν ένα «ράλι» σε σχετική βάση περίπου οκτώ μήνες πριν από την πρώτη αναβάθμιση του αξιόχρεου σε επενδυτική βαθμίδα. Για παράδειγμα, σε αυτές τις περιπτώσεις, το ράλι στις μετοχές έφτανε κατά μέσο όρο στο 22% σε σύγκριση με τον MSCI EM (και 38% σε απόλυτους όρους δολαρίου - USD). Μάλιστα, το ποσοστό επιτυχίας της υπεραπόδοσης είναι πολύ υψηλό (89%), καθώς στις οκτώ από τις εννέα περιπτώσεις, η εκάστωτε τοπική αγορά μετοχών υπεραπέδωσε του δείκτη MSCI EM στους οκτώ μήνες προτού επέλθει η πρώτη αναβάθμιση.

Morgan Stanley

Ευρύτερα, τόσο η απόλυτη όσο και η σχετική υπεραπόδοση οφείλεται τόσο στην αναβάθμιση όσο και στις θετικές αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή (EPS). Σύμφωνα με τους αναλυτές, το «ράλι» τείνει να διαρκεί μέχρι την πρώτη αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα και στη συνέχεια η απόδοση σε σχετική βάση σταθεροποιείται. Κατά μέσο όρο, οι εν λόγω αγορές μετοχών κινήθηκαν κατά 2% υψηλότερα σε σχετική βάση κατά τη χρονική περίοδο των έξι μηνών μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ωστόσο, ο δείκτης επιτυχίας είναι χαμηλότερος, καθώς στις πέντε από τις εννέα περιπτώσεις αγορών συνεχίστηκε η υπεραπόδοση.

Επιπλέον, μετά από ένα βραχυπρόθεσμο sell off, η εγχώρια αγορά ανέκαμψε έναντι των αναδυόμενων και άρχισε να ανακτά τις απώλειές της έναντι της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης αυτόν τον μήνα. Οι τάσεις στην κερδοφορία των ελληνικών εταιρείων που απαρτίζουν τον δείκτη MSCI Greece συνεχίζουν να ξεπερνούν εκείνες των αναδυόμενων αγορών, της Ευρώπης και της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Σε απόλυτους όρους, οι συνολικές εκτιμήσεις για το 2023 και το 2024 βρίσκονται σε ανοδική «τροχιά», ενώ βασικοί παράγοντες των θετικών αναθεωρήσεων είναι οι τράπεζες (υψηλή ευαισθησία στις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ), ο κλάδος των υλικών και των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών παραμένουν φθηνές. Η εγχώρια αγορά διαπραγματεύεται με δείκτη P/E στο 7,7x για τους επόμενους δώδεκα μήνες, εξακολουθώντας να βρίσκεται κατά 1,1 (τυπική απόκλιση - S.D) χαμηλότερα από το μακροπρόθεσμο μέσο όρο. Ο δείκτης της μερισματικής απόδοσης έχει απομακρυνθεί από το πρόσφατο υψηλό του και πλέον βρίσκεται στο 4,9% ή 1,4 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από το μέσο όρο του. Ο δείκτης P/BV είναι υψηλότερος έναντι του ιστορικού στο 1x, που δικαιολογείται από ένα βελτιωμένο σχετικά δείκτη ROE (δυναμική των αποδόσεων), που επί του παρόντος διαμορφώνεται στο 12,5%, ήτοι 2,6 (τυπική απόκλιση - S.D) υψηλότερα από τον μέσο όρο.

Τα discounts της εγχώριας αγοράς έναντι των αναδυόμενων και των ευρωπαϊκών αγορών παραμένουν υψηλά, και περίπου ευθυγραμμίζονται με τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, παρά τους χαμηλότερους ρυθμιστικούς κινδύνους. Το υψηλά διαρθρωτικά discount σε όρους P/BV της Ελλάδας έναντι της Ευρώπης (που οφείλεται στις τράπεζες) φαίνεται να περιορίζεται διαρθρωτικά. Έναντι των αναδυόμενων αγορών το discount της εγχώριας αγοράς σε όρους P/BV για τους επόμενους δώδεκα μήνες έχει μειωθεί αισθητά στο 30%, ενώ ομοίως, το discount NTM P/BV της Ελλάδας έναντι των αγορών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έκλεισε, με τις ελληνικές μετοχές να διαπραγματεύονται με ένα οριακό premium της τάξεως του 2%.

Η Morgan Stanley δεν παραλείπει να αναφερθεί και για τις ελληνικές τράπεζες, που εκτιμά ότι επωφελούνται από τις αυξήσεις των επιτοκίων. Ο κλαδος των χρηματοοικονομικών αποτελεί το 38% του δείκτη MSCI Greece, ενώ ο «αμυντικός» κλάδος των καταναλωτικών αγαθών και των τηλεπικοινωνιών αποτελούν άλλο ένα 34% του δείκτη. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν καταγράψει μια σημαντική μείωση των NPEs, με τις τέσσερις συστημικές να επιτυγχάνουν μονοψήφιο δείκτη NPE από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ το 85-90% των δανειακών χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών είναι κυμαινόμενου επιτοκίου.

Morgan Stanley

Επιπλέον, οι ελληνικές μετοχές έχουν καταγράψει ιδιαίτερα ισχυρές επιδόσεις σε ετήσια βάση και τα τεχνικά σημεία δείχνουν ότι βρίσκονται πλέον σε «υπεραγορασμένα» επίπεδα, αν και λιγότερο από ότι ήταν πριν τρεις μήνες. Οι διαχειριστές κεφαλαίων για τις αναδυόμενες αγορές (Global Emerging Markets Funds - GEM Funds) παραμένουν με μια ελαφρώς «underweight» θέση για την Ελλάδα, παρά την αύξηση της έκθεσής τους σε απόλυτες τιμές, η οποία οφείλεται κυρίως σε μια αύξηση της έκθεσης προς τις τράπεζες τα τελευταία τρίμηνα. Η Morgan Stanley στέκεται και στο σκέλος της αδυναμίας των καταναλωτών σε ευρωπαϊκή αλλά και σε ευρύτερη βάση για το 2023, κάτι που εγκυμονεί κινδύνους για την τουριστική περίοδο του επόμενου έτους - (βασική πηγή εσόδων του προϋπολογισμού).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider