Μήνυμα για υπέρβαση του στόχου που είχε θέσει η διοίκηση της ΔΕΗ, για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA του 2023, έδωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης. «Για το σύνολο του έτους, αναμένουμε να υπερβούμε τον αρχικό στόχο που είχαμε θέσει για επαναλαμβανόμενο EBITDA ύψους 1,1 δισ ευρώ και να προσεγγίσουμε τα 1,2 δισ.», σημείωσε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 1ου τριμήνου, «μεταφράζοντας» επομένως τους τρεις πρώτους μήνες του έτους σε αφετηρία για ακόμη πιο ισχυρές επιδόσεις φέτος, που θα ανοίξει τον δρόμο για διανομή μερίσματος το 2024.
«Συνταγή» για τη θετική ανατροπή του στόχου για τη λειτουργική κερδοφορία προβλέπεται να αποτελέσουν τα ακόμη μεγαλύτερα απτά αποτελέσματα από την υλοποίηση του business plan σε τέσσερις τομείς (λιανική, ΑΠΕ, ηλεκτροπαραγωγή, δίκτυο διανομής), με φόντο την αποκλιμάκωση της ενεργειακής κρίσης. Υπενθυμίζεται ότι ο πήχης για EBITDA στα 1,1 δισ. ευρώ το 2023 είχε τεθεί από τη διοίκηση της ΔΕΗ ήδη από το 2021, ενώ παρέμεινε ακλόνητος στην πορεία, παρά τις τεράστιες αναταράξεις που έφερε παγκοσμίως η «τέλεια καταιγίδα» της ενεργειακής κρίσης.
Μάλιστα, σε αυτό το διάστημα η ΔΕΗ όχι μόνο επέδειξε ανθεκτικότητα στις πολλαπλές προκλήσεις που χρειάστηκε να αντιμετωπίσει, αλλά συνέχισε να υλοποιεί το πρόγραμμα μετασχηματισμού το οποίο έχει εκπονήσει. Ως συνέπεια, το πιο ευνοϊκό πλέον περιβάλλον δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε να διευρυνθούν τα οφέλη στη λειτουργική κερδοφορία της επιχείρησης από τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει θέσει σε κίνηση.
Ατού η υψηλή καθετοποίηση
Σε αυτό το πλαίσιο, τα χθεσινά αποτελέσματα δίνουν μία πρόγευση για το τι θα επακολουθήσει και το υπόλοιπο 2023, με βελτίωση των επιδόσεων όλων των business units της επιχείρησης. Εξάλλου, όπως επισημάνθηκε από τη διοίκηση της ΔΕΗ στο χθεσινό conference call με αναλυτές, στην αύξηση των επαναλαμβάνομενων EBITDA κατά 65% στο 1ο τρίμηνο, προήλθε από μία σειρά δραστηριοτήτων της εταιρείας.
Έτσι, χάρις στην υψηλή της καθετοποίηση μπόρεσε να απορροφήσει με επιτυχία τους κραδασμούς που συνέχισε να προκαλεί η κρίση και μέσα στο 2023 – με κυριότερη τη «βουτιά» της ζήτησης σε ρεύμα. Είναι ενδεικτικό ότι, παρ'όλα αυτά η λιανική γύρισε καθαρά σε θετικό πρόσημο, στα 217 εκατ. ευρώ από λειτουργικές ζημίες 275 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2023.
Ως συνέπεια, σε συνδυασμό με την παράλληλη δραστική μείωση των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2, κατάφεραν να υπεραντισταθμιστούν οι συνέπειες στην ηλεκτροπαραγωγή από την ελάττωση της κατανάλωσης. Την ίδια στιγμή, η διαχείριση του δικτύου διανομής (μέσω του 51% του ΔΕΔΔΗΕ) συνέχισε να εισφέρει κατά 30% στην κερδοφορία της ΔΕΗ, παρά την ελάττωση των εσόδων λόγω πτώσης της ζήτησης, ενώ οι ΑΠΕ ξεκίνησαν να αφήνουν ένα (μικρό ακόμη) «αποτύπωμα» στα EBITDA.
«Γκάζι» σε λιανική & ΑΠΕ
Η εταιρεία εκτιμά πως ο κλάδος της προμήθειας (που αποτέλεσε σημαντικό «καταλύτη» στα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου) θα συνεχίσει να αναπτύσσεται ακόμη περισσότερο ήδη από το 2ο τρίμηνο. Μεταξύ άλλων, κλειδί προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να αποτελέσουν τα προγράμματα εγκατάστασης αντλιών θερμότητας και φωτοβολταϊκών στη στέγη – με τα δεύτερα, μάλιστα, να προβλέπεται να ενισχυθούν κατά πολύ χάρις στο πρόγραμμα επιδότησης, που «τρέχει» από την πολιτεία.
Παράλληλα, η εταιρεία συνεχίζει να περιορίζει τη «διαρροή» προς άλλους προμηθευτές των πελατών υψηλού περιθωρίου. Επίσης, με την αποκλιμάκωση των λιανικών τιμών ρεύματος, καταγράφεται περιορισμός των ληξιπρόθεσμων χρεών από νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. Είναι ενδεικτικό ότι, σε σχέση με το 1ο τρίμηνο του 2022, οι υπερήμερες οφειλές είναι μειωμένες κατά 14 εκατ.
Από την άλλη πλευρά, η επιτάχυνση στις ΑΠΕ «φέρνει και πιο κοντά» την συνεισφορά στα EBITDA νέων «πράσινων» μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που θα τεθούν σε λειτουργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό κατασκευή έργα συνολικής ισχύος 1.000 ΜW, από τα οποία μονάδες 200 MW θα προστεθούν μέσα σε ένα 6μηνο στο portofolio της εταιρείας, με την εγκατεστημένη της ισχύ σε ΑΠΕ να εκτινάσσεται σε 18 μήνες στα 1.900 MW, από 600 MW που είναι τώρα.
Υδροηλεκτρικά & «Πτολεμαΐδα 5»
Η ακόμη μεγαλύτερη «απομάκρυνση» όμως από την κορύφωση της ενεργειακής κρίσης θα άρει και τις παρενέργειες που είχε η μείωση της ζήτησης ρεύματος στα υπόλοιπα business unit της εταιρείας. Έτσι, η ενίσχυση της κατανάλωσης θα αντισταθμίσει τη μειωμένη κερδοφορία από το δίκτυο διανομής, που υπήρξε το 1ο τρίμηνο.
Στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, η συμμετοχή της ΔΕΗ θα αυξηθεί χάρις στις μεγάλες υδροηλεκτρικές μονάδες, οι οποίες αξιοποιήθηκαν συγκρατημένα το προηγούμενο διάστημα, ώστε να διαθέτουν επαρκή αποθέματα ενόψει καλοκαιριού. Επιπλέον, αν και η εταιρεία εκτιμά πως η λιγνιτική της παραγωγή θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο έτος (λόγω ενεργειακής ασφάλειας), από το 3ο τρίμηνο θα συνδράμει σε αυτήν η νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η οποία έχει υψηλότερη απόδοση και επομένως πιο θετική επίπτωση στα οικονομικά της εταιρείας.