Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα - Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Νέα επιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα - Η καλύτερη επίδοση από τον Νοέμβριο του 2021
Άφησε κι άλλο το «γκάζι» η άνοδος στις τιμές με την καλύτερη επίδοση σε επίπεδο 18μήνου, φέρνοντας την χώρα και πάλι στην 5η θέση ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης. Σε χαμηλό από τον Φεβρουάριο του 2022 οι τιμές και στην Ευρωζώνη, αισιόδοξα μηνύματα από τον «πυρήνα» του πληθωρισμού.

Νέα επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών κατέγραψε η Ελλάδα τον μήνα Μάιο, καθώς, όπως καταδεικνύουν τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 4,1% κατατάσσοντας την χώρα στη 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Μάλιστα η επίδοση της χώρας τον Μάιο είναι η καλύτερη σε επίπεδο 18μήνου, από τον Νοέμβριο του 2021, όταν καταγράφηκε στο 4%.

Στα θετικά συγκαταλέγεται και η επιβράδυνση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, με ταυτόχρονη εξομάλυνση των πιέσεων στον «πυρήνα» του πληθωρισμού.

Πλέον τα «φώτα» πέφτουν στην ΕΚΤ η οποία συνεδριάζει στις 15 Ιουνίου για να λάβει την τελευταία της απόφαση για τη νομισματική πολιτική, έχοντας τον τελευταίο χρόνο ανεβάσει το επιτόκιο της από -0,5% σε 3,25% τον Μάιο, στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Νοέμβριο του 2008.

Ξανά στη 5η θέση των χωρών της Ευρωζώνης

Η άνοδος του εν Ελλάδι γενικού δείκτη κατά 4,1% ακολουθεί αντίστοιχα 4,5% τον Απρίλιο, 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ανερχόταν στο 10,5%.

Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat καταρτίζεται με τα δεδομένα που καταθέτουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό να παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών.

Τα τελικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας αναμένονται στις 17 Ιουνίου, ωστόσο η αρχική εκτίμηση φέρνει την Ελλάδα για άλλο ένα μήνα ανάμεσα στις χώρες με την πιο βραδεία αύξηση του πληθωρισμού.

Η Ελλάδα βρίσκεται πίσω από το Λουξεμβούργο με 2%, Βέλγιο με 2,7%, Ισπανία 2,9% και Κύπρο 3,6%.

Ο ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και σε Γερμανία, 6,1% τον Μάιο, έναντι 7,2% τον Απρίλιο, και Γαλλία, στο 6% τον Μάιο από 6,9% τον Απρίλιο, με τις αυξήσεις των τιμών στις μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ να βρίσκονται πλέον σε χαμηλά 12 μηνών.

Πίσω στην Ελλάδα, ανά κλάδο, μεγάλη είναι η μείωση που επετεύχθη στην ενέργεια κατά -21,1%, από -17,8% τον Απρίλιο.

Αντίθετα, στην κατηγορία τρόφιμα-ποτά-καπνός, σημειώθηκε οριακή επιτάχυνση στο 9,8%, από 9,7% τον Απρίλιο, όπως και στα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά στο 9,7%. Όσον αφορά στα τρόφιμα, πρέπει να σημειωθεί πως πλέον οι μετρήσεις γίνονται πάνω στα επίπεδα του 2022, όταν και ήδη είχε ξεκινήσει η μεγάλη ανατίμηση.

Σημαντική επιβράδυνση σημειώθηκε και στις υπηρεσίες στο 5,8% από 6,8% τον Απρίλιο.

Όσο κατευθυνόμαστε προς τον «πυρήνα», ο δομικός πληθωρισμός, δηλαδή ο γενικός δείκτης αν αφαιρεθεί η ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνός ανήλθε στο 7,2% επιδεικνύοντας μία σταθεροποίηση με τον Απρίλιο που κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα.

Επίσης, αν εξαιρεθεί η ενέργεια το ποσοστό ανέρχεται στο 8%.

Επισημαίνεται πως η Ελλάδα στο κομμάτι του δομικού πληθωρισμού, βρίσκεται στην τέταρτη θέση της λίστας με τις ταχύτερες αυξήσεις, ακολουθώντας τις Σλοβακία με 10,4%, Κροατία με 9,6% και Ολλανδία με 8,2%. Η Κύπρος βρίσκεται στη τελευταία θέση με μόλις 3,9% αύξηση.

Η Ευρωζώνη

Άλλωστε, και σε επίπεδο Ευρωζώνης, η αύξηση του γενικού πληθωρισμού ανήλθε στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο, ενώ ο δομικός πληθωρισμός, χωρίς ενέργεια, τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό, αποκλιμάκωσε τις πιέσεις του στο 5,3% από 5,6% τον Απρίλιο. Εξαιρουμένων των μη επεξεργασμένων τροφίμων και της ενέργειας επιβράδυνε στο 6,9% τον Μάιο από 7,3% τον Απρίλιο.

Πιο αναλυτικά, για τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τη μεγαλύτερη βελτίωση σημείωσε ο κλάδος της ενέργειας, ο οποίος «βούτηξε» σε αρνητικό έδαφος κατά -1,7% από 2,4% τον Απρίλιο, σηματοδοτώντας την μεγάλη αποκλιμάκωση που έχει επιτευχθεί στις ενεργειακές αγορές.

Οι πληθωριστικές πιέσεις, αν και «κατεβάζουν ρυθμούς», παραμένουν στα υψηλότερα επίπεδα στην κατηγορία τρόφιμα, αλκοόλ και καπνό όπου τον Μάιο βρίσκεται στο 12,5% από 13,5% τον Απρίλιο. Ακολουθούν τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά με 5,8% τον Μάιο έναντι 6,2% τον Απρίλιο και οι υπηρεσίες με 5% έναντι 5,2% τον Απρίλιο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνεται πιο δύσκολη απ' όσο... φαίνεται, με υπογραφή ΕΚΤ

Π.Τζαννετάκης (Motor Oil): Τα οφέλη του «πράσινου» deal της Unagi – Κλείνει ο κύκλος εξαγορών ΑΠΕ

Τουρισμός: Δυναμική χρονιά παρά τις προκλήσεις - Οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης του ΣΕΤΕ

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider