Την απουσία σημαντικών απειλών για την επάρκεια τροφοδοσίας με ηλεκτρισμό κατά τη θερινή περίοδο, διαπιστώνει για τη χώρα μας ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος ENTSO-E, ο οποίος αντιπροσωπεύει 42 Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς από 35 χώρες της «Γηραιάς Ηπείρου». Είναι ενδεικτικό ότι, όπως αναφέρει ο ENTSO-E, στην περίπτωση της Ελλάδας το εγχώριο χαρτοφυλάκιο μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνδυασμό με τη δυναμικότητα των διασυνδέσεων για ανταλλαγές ηλεκτρικής ενέργειας με τα όμορα κράτη, υπό κανονικές συνθήκες επαρκούν για να καλυφθούν οι ενεργειακές ανάγκες.
Η εκτίμηση του συνδέσμου περιλαμβάνεται στην έκθεση «Summer Outlook 2023», στην οποία ακτινογραφεί την κατάσταση του ηλεκτρικού συστήματος κάθε χώρας ξεχωριστά, ενόψει της φετινής θερινής περιόδου. Στην περίπτωση της Ελλάδας, από την ακτινογραφία αυτή, προκύπτουν καθησυχαστικά σημάδια για τις «αντοχές» του ηλεκτρικού συστήματος στις απαιτητικές συνθήκες στις οποίες ενδεχομένως θα χρειαστεί να αντεπεξέλθει μέσα στο καλοκαίρι, όταν η αύξηση των θερμοκρασιών θα οδηγήσει σε άνοδο της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.
Η εικόνα της έκθεσης κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με τις διαπιστώσεις των εμπλεκόμενων φορέων, κατά την πρόσφατη σύσκεψη υπό τον υπηρεσιακό υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παντελή Κάπρο, σχετικά με τον βαθμό ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε αναμένονται αιχμές φορτίου. «Η τεχνική διαθεσιμότητα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής είναι εξαιρετική και το σύνολο της διαθέσιμης ισχύος είναι απόλυτα επαρκές για την κάλυψη του φορτίου ακόμα και υπό δυσμενείς συνθήκες καύσωνα και ταυτόχρονα, περιορισμένης παραγωγής από ΑΠΕ», σημειωνόταν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, με θέμα τη σύσκεψη.
Πρόβλεψη για περιορισμένη ζήτηση
Σύμφωνα με τον ENTSO-E, «σύμμαχος» για την ασφάλεια εφοδιασμού αναμένεται να αποτελέσει στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι η αναμενόμενη μείωση της κατανάλωσης, σε σχέση με την περσινή θερινή περίοδο, λόγω των υψηλών τιμών και των μέτρων εξοικονόμησης που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες.
Επίσης, σημειώνει ότι ο ΑΔΜΗΕ (Διαχειριστής του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος) δεν αναμένει προβλήματα επάρκειας, με δεδομένο ότι η προμήθεια της χώρας με φυσικό αέριο θα συνεχιστεί αδιάλειπτα και θα είναι επαρκής για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση.
Επίσης, από τα μέσα Ιουνίου έως τα τέλη Αυγούστου (δηλαδή την περίοδο υψηλής ζήτησης), δεν υπάρχουν προγραμματισμένες συντηρήσεις μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Ελλάδα. Παράλληλα, είναι μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί να επεκταθεί χρονικά κάποια από τις προγραμματισμένες συντηρήσεις μονάδων, ώστε να καλύψει και μέρος αυτής της περιόδου, γεγονός το οποίο θα αύξανε την αβεβαιότητα σε περίπτωση που η χρονική αυτή παράταση συνέπιπτε με υψηλή ζήτηση, λόγω καύσωνα.
Παράλληλα, το ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα φέτος έχει ένα ακόμη «μαξιλάρι ασφαλείας», καθώς ήδη βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία η νέα λιγνιτική μονάδα «Πτολεμαΐδα 5» της ΔΕΗ (610 MW), καθώς και η καινούρια μονάδα αερίου (810 MW) της Mytilineos.
Μειωμένα αποθέματα στα υδροηλεκτρικά
Την ίδια στιγμή, η δυνατότητα εισαγωγών-εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να αυξηθεί μέσα στο καλοκαίρι, οπότε και πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η δεύτερη ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Βουλγαρίας. Επίσης, μέσα στο καλοκαίρι μέσα στο καλοκαίρι δεν είναι προγραμματισμένη ή συντήρηση κάποιας από τις διασυνδέσεις, που θα μείωναν τη δυνατότητα ανταλλαγών ηλεκτρισμού με τις γειτονικές χώρες.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο ENTSO-E, σε περιόδους υψηλής ζήτησης το ελληνικό σύστημα θα είναι εξαρτημένο σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, για να ανακύψουν προβλήματα στην κάλυψη των αιχμών φορτίου.
Επίσης, οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών σταθμών βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα, συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια, λόγω της σχετικά άνυδρης χειμερινής περιόδου που προηγήθηκε (2023-2024). Μάλιστα, η συνεχιζόμενη απουσία βροχοπτώσεων την άνοιξη του 2023 αυξάνει τις ανησυχίες για τον βαθμό συμμετοχής των υδροηλεκτρικών μονάδων στην ηλεκτροπαραγωγή το καλοκαίρι.
Την ίδια στιγμή, λόγω της επιδείνωσης των κλιματικών συνθηκών, τις θερινές περιόδους όλο και πιο συχνά εκτεταμένες πυρκαγιές πλήττουν περιοχές στην ελληνική επικράτεια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, συχνά διακόπτεται η λειτουργία τμημάτων του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.