ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Στο 2,2% η ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2023 - Το «κλειδί» για την επενδυτική βαθμίδα
Ανάπτυξη 2,2% το 2023 και 1,9% το 2024 «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την Ελλάδα. Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό. Τι αναφέρει για την επενδυτική βαθμίδα. Σύσταση προς τις κυβερνήσεις για μείωση της δημοσιονομικής στήριξης και «στροφή» σε πιο στοχευμένα μέτρα. «Σήμα» προς τις Κεντρικές Τράπεζες για διατήρηση της σύσφιξης.

Ελαφρώς βραδύτερη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, σε σχέση με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, αλλά και μεγαλύτερο «φρένο» στον πληθωρισμό, προβλέπει για φέτος ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), στην εξαμηνιαία έκθεσή του (economic outlook) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Παράλληλα, ο ΟΟΣΑ απευθύνει σύσταση προς τις κυβερνήσεις για σταδιακή μείωση της δημοσιονομικής στήριξης και «στροφή» σε πιο στοχευμένα μέτρα. Σημειωτέον μάλιστα ότι εκπέμπει «σήμα» προς τις Κεντρικές Τράπεζες για διατήρηση της σύσφιξης, προκειμένου να αναχαιτιστεί ο δομικός πληθωρισμός.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα

Αναλυτικότερα, στις προβλέψεις του για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ κάνει λόγο για ανάπτυξη 2,2% το 2023, ενώ για το 2024 εκτιμά ότι η ελληνική οικονομία θα «τρέξει» με ρυθμό 1,9%. Για τον πληθωρισμό, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα φθάσει στο 3,9% το 2023 και θα «πέσει» στο 3,2% το 2024. Σχετικά με τον δομικό πληθωρισμό, τον «βλέπει» στο 5,5% το 2023 και στο 3,3% το 2024.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης, η ανάπτυξη αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,3% φέτος και στο 3% την προσεχή διετία. Παράλληλα, ο πληθωρισμός αναμένεται να φθάσει στο 4,5% το 2023και στο 2,4% το 2024.

Όπως τονίζει, αναλυτικότερα, ο ΟΟΣΑ, «η οικονομία της Ελλάδας συνέχισε να αναπτύσσεται σθεναρά παρά τα εμπόδια», σημειώνοντας ότι «η οικονομική ανάπτυξη θα παραμείνει ισχυρή».

Όπως σημειώνει «η αύξηση της κατανάλωσης προβλέπεται να επιβραδυνθεί βραχυπρόθεσμα, μετά τη διάβρωση από τον υψηλό πληθωρισμό της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών», ενώ «η πραγματική αύξηση των επενδύσεων προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή εν όψει του αυξανόμενου κόστους δανεισμού καθώς αυξάνονται οι δαπάνες που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης».

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η ανάπτυξη των επενδύσεων παρέμεινε ισχυρή το δ' τρίμηνο του 2022, ενώ ο Οργανισμός κάνει μνεία και στην ενίσχυση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης κοντά στα προ-πανδημίας επίπεδα τον Απρίλιο.

Επίσης, αναφέρει ότι η πραγματική κατανάλωση συνέχισε να αυξάνεται το δ' τρίμηνο του 2022 και στις αρχές του 2023, αντανακλώντας την ισχυρή ανάπτυξη της απασχόλησης.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς στην Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ αναφέρεται στην τελευταία αύξηση 9,4% του κατώτατου μισθού.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι μειώνεται από τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά έχει αποκτήσει ευρύτερη βάση.

Ο ΟΟΣΑ αναφέρεται, μάλιστα, και στον στόχο ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, σημειώνοντας: «Η επίτευξη της προβλεπόμενης δημοσιονομικής εξυγίανσης θα είναι κρίσιμη για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

«Η επίτευξη και διατήρηση της προγραμματισμένης από την κυβέρνηση επιστροφής σε πρωτογενή πλεονάσματα θα βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειρισθεί τις πληθωριστικές πιέσεις και να αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα» σημειώνει η έκθεση.

Πρόκληση, όπως αναφέρεται ως παράδειγμα, θα ήταν μία νέα άνοδος στις τιμές της ενέργειας που θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιπρόσθετη δημοσιονομική στήριξη.

«Ο κίνδυνος από τα υψηλότερα επιτόκια για τα στεγαστικά δάνεια περιορίζεται από τη συμφωνία των ελληνικών τραπεζών να παγώσουν τα επιτόκια έως τον Απρίλιο του 2024 καθώς και από το σχετικά υψηλό ποσοστό των πρόσφατων δανείων με σταθερό επιτόκιο» αναφέρεται ακόμα.

«Η χρήση των όποιων μη προβλεπόμενων εσόδων ή χαμηλότερων δαπανών για τη μείωση του δημόσιου χρέους αντί για την αύξηση των μεταβιβάσεων, θα βοηθούσε στη μείωση των πληθωριστικών πιέσεων και στην επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας», σημειώνει επίσης ο Οργανισμός.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται, «οι επιδοτήσεις τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στήριξαν νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις υψηλές τιμές της ενέργειας. Οι επιδοτήσεις που εισήχθησαν (...) μειώνονται, καθώς οι τιμές της ενέργειας υποχωρούν και σχεδιάζεται να καταργηθούν σταδιακά έως το δεύτερο εξάμηνο του 2023, περιορίζοντας το δημοσιονομικό κόστος για το 2023 στο 0,5% του ΑΕΠ».

«Η κυβέρνηση στοχεύει να επιστρέψει το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο σε πλεόνασμα κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2023 και κοντά στο 2% του ΑΕΠ το 2024» σημειώνεται επίσης.

Σύσταση στις κυβερνήσεις για πιο στοχευμένα μέτρα στήριξης

Έφθασε η ώρα οι κυβερνήσεις να φέρουν σε καλύτερη κατάσταση τα οικονομικά τους, διεμήνυσε η επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, Clare Lombardelli, απευθύνοντας επί της ουσίας σύσταση για περιορισμό της δημοσιονομικής στήριξης με μέτρα στοχευμένα «προς όσους τα χρειάζονται», καθώς η πανδημία του κορονοϊού και η ενεργειακή κρίση υποχωρούν.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Clare Lombardelli, οι καλύτερες συνθήκες που δημιουργούνται πλέον σημαίνει ότι ο χρόνος είναι ώριμος προκειμένου οι κυβερνήσεις να φροντίσουν τα οικονομικά τους, βοηθώντας στην καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ειδική μνεία γίνεται, άλλωστε, και στην έκθεση του ΟΟΣΑ, όπου αναφέρεται συγκεκριμένα: «Καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος, η δημοσιονομική στήριξη θα πρέπει να μειωθεί και να είναι καλύτερα στοχευμένη. Η στήριξη όσον αφορά στις τιμές ενέργειας θα πρέπει να αποσυρθεί, καθώς μειώνονται οι τιμές της ενέργειας. Τα ευάλωτα νοικοκυριά που καλύπτονται ανεπαρκώς από τα υπάρχοντα συστήματα κοινωνικής προστασίας, θα συνεχίσουν να χρειάζονται υποστήριξη, καθώς οι ακόμη υψηλές τιμές των τροφίμων και της ενέργειας επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους πιο αδύναμους. Οι περιορισμένοι πόροι θα πρέπει να στοχεύουν μόνο σε αυτούς που το χρειάζονται πραγματικά και σε επενδύσεις υψηλής προτεραιότητας που ενισχύουν την παραγωγικότητα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που οδηγούν την πράσινη μετάβαση και βελτιώνουν την προσφορά εργασίας και τις δεξιότητες. Η σταδιακή χαλάρωση της δημοσιονομικής στήριξης θα συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης της νομισματικής πολιτικής, στην ενίσχυση των ''μαξιλαριών ασφαλείας'' έναντι μελλοντικών κρίσεων και στην προετοιμασία για μακροπρόθεσμες προκλήσεις».

«Έχουμε δει κατανοητή και αναγκαία δημοσιονομική στήριξη ως απάντηση στον πόλεμο (σ.σ. στην Ουκρανία) και στην πανδημία(...), αλλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να αποσυρθεί η καθολική δημοσιονομική στήριξη» τόνισε, μιλώντας στην «Financial Times».

Όπως σημείωσε, η παροχή βοήθειας προς «ανθρώπους που τη χρειάζονται πραγματικά» θα εναρμονιζόταν σε μεγαλύτερο βαθμό με τις αυξήσεις επιτοκίων των Κεντρικών Τραπεζών.

Επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη προσδοκία σχετικά με το πότε οι οικονομίες θα μειώσουν τα χρέη τους, ανέφερε ότι «δεν θέλουμε για πάντα να αυξάνουμε τα επίπεδα του χρέους. Αυτό κάνει τις χώρες λιγότερο ανθεκτικές». «Κατά μέσο όρο», όπως είπε πάντως, «πρέπει να μειώσουμε τα επίπεδα χρέους».

Οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία

Όσον αφορά στις προβλέψεις του Οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία, αναμένεται ανάπτυξη 2,7% το 2023 και 2,9% το 2024.

Ο Οργανισμός «βλέπει» αδύναμη ανάκαμψη από τα σοκ της COVID και του πολέμου στην Ουκρανία, λόγω του πληθωρισμού και των επακόλουθων πολιτικών σύσφιξης των Κεντρικών Τραπεζών.

Οι εκτιμήσεις του για την πορεία της ανάπτυξης φέτος και το επόμενο έτος είναι κάτω από το 3,4%, τον μέσο όρο των τελευταίων 7 ετών πριν την πανδημία.

«Η παγκόσμια οικονομία κάνει στροφή 180 μοιρών, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν μακρύ δρόμο μπροστά της, προκειμένου να επιτύχει ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη» σημείωσε η Clare Lombardelli.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, «παραμένει σημαντική αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές και οι βασικοί κίνδυνοι ως προς τις προβλέψεις είναι πτωτικοί».

Παράλληλα, ο Οργανισμός κάλεσε τις Κεντρικές Τράπεζες να διατηρήσουν τις περιοριστικές πολιτικές, ακόμα και να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια εάν χρειαστεί, μέχρι να υπάρχουν ξεκάθαρα σημάδια μιας επαρκούς μείωσης των πιέσεων του υποκείμενου πληθωρισμού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Εγγύηση για την οικονομία μια δεύτερη θητεία της Νέας Δημοκρατίας - Επενδυτική βαθμίδα από Σεπτέμβριο

Πρόταση για τέλος στους αγοραστές πετρελαίου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Τουρκία: Ακόμα ένα ιστορικό χαμηλό για τη λίρα - Απώλειες 10% μετά από την επανεκλογή του Ερντογάν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider