ΕΤΕ: Γιατί τώρα είναι η ώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΕΤΕ: Γιατί τώρα είναι η ώρα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - Οι ευκαιρίες χρηματοδότησης
Ποιοι είναι οι τρεις παράγοντες - κλειδιά που δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες της τελευταίας 15ετίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ποσά ρεκόρ που θα υποδεχτεί η χώρα μας από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας την ίδια ώρα που στην Ευρώπη εντείνεται η αβεβαιότητα, αλλά και ο μετασχηματισμός και η ωρίμανση της ελληνικής επιχειρηματικότητας μετά από διαδοχικές κρίσεις, είναι οι τρεις παράγοντες - κλειδιά που δημιουργούν τις πιο ευνοϊκές συνθήκες της τελευταίας 15ετίας για τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του Business Banking Forum που διοργάνωσε χθες στην Αθήνα η Εθνική Τράπεζα.

«Είμαστε μπροστά σε μια σπάνια συγκυρία για την ελληνική οικονομία η οποία αναπτύσσεται και βρίσκεται στο στόχαστρο ξένων κεφαλαίων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, σημειώνοντας πως οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν καταγράψει ένα μεγάλο άλμα τα τελευταία χρόνια. Ο λόγος γίνεται εξάλλου για 865.000 επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν το 55% του εργατικού δυναμικού της χώρας. «Μιλάμε για το κορμό της ελληνικής οικονομίας», τόνισε η Γενική Διευθύντρια Λιανικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Χριστίνα Θεοφιλίδη, προσθέτοντας ότι πρόκειται για έναν «κλάδο με μεγάλη δυναμική» με τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να είναι όμως πιο ευάλωτες στην κρίση και για αυτό χρειάζονται και πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι την τελευταία τριετία η ΕΤΕ χορήγησε 1,3 δισ. ευρώ νέες χρηματοδοτήσεις αυξάνοντας το μερίδιο αγοράς νέων επιχειρηματικών χρηματοδοτήσεων σε 26% το 2022 στο 32% μέχρι στιγμής μέσα στο 2023.

96 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία

Υπολογίζοντας τις επιδοτήσεις και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ, το REpowerEU και την μόχλευση δημιουργείται ένα ποσό περί τα 96 δισ. ευρώ τα οποία μπορεί να απορροφήσει η ελληνική οικονομία, σημείωσε ο CEO της Grant Thornton Ελλάδος, Βασίλης Καζάς. Όπως είπε υπάρχουν τρεις άξονες από τους οποίους μπορούν να επωφεληθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης: Ο πρώτος είναι οι επιδοτήσεις, ο δεύτερος είναι τα χαμηλότοκα δάνεια για επενδυτικά σχέδια και ο τρίτος είναι η συμμετοχή στην υλοποίηση έργων.

Ειδικά για τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ο κ. Καζάς τόνισε ότι αυτά σε αντίθεση με την αντίληψη που είχε δημιουργηθεί σε πολλούς δεν αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις. «Το 55% των επενδυτικών σχεδίων που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα δανειοδότησης του Ελλάδα 2.0 έρχεται από μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά υπενθυμίζοντας πως ειδικά για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις το επιτόκιο είναι μόλις 0,35%. Σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης αυτές ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις μέσα από προγράμματα όπως ο γεωργικός μετασχηματισμός, το «εξοικονομώ επιχειρώντας», η πράσινη μεταποίηση κ.α.

Τις σημαντικές ευκαιρίες που προσφέρει το νέο ΕΣΠΑ στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρουσίασε ο πρόεδρος του Ενδιάμεσου Φορέα Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (ΕΦΕΠΑΕ), Πλάτων Μαρλαφέκας, σημειώνοντας πως ήδη τρέχουν τα προγράμματα ψηφιακής μετάβασης και πράσινης μετάβασης για ΜμΕ, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισ. ευρώ αλλά και τα πρώτα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου.

Υπάρχουν ευκαιρίες, λείπει η τεχνογνωσία

Η ευνοϊκή συγκυρία αποτυπώνεται και από τις προσδοκίες που εκφράζουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, όπως καταγράφονται και στην κυλιόμενη έρευνα που πραγματοποιεί η Εθνική Τράπεζα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της έρευνας που παρουσίασε η Deputy Chief Economist της Εθνικής Τράπεζας, Τζέση Βουμβάκη, το 59% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένει κέρδη την επόμενη διετία, ενώ το 57% σχεδιάζει να υλοποιήσει κάποια επένδυση τα επόμενα τρία χρόνια.

Περίπου 1 στις 3 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει αξιοποιήσει κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα για τις επενδύσεις της, καθώς οι επιχειρηματίες εξοικειώνονται περισσότερο με τις διαθέσιμες επιλογές. Πάντως ειδικά στην αξιοποίηση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρατηρείται ακόμη υστέρηση, παρά την μεγάλη βελτίωση που παρατηρείται στην ετοιμότητα των επιχειρήσεων, ειδικά μετά από την εμφάνιση της πανδημίας.

«Το 2021 μόλις το 1% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θεωρούσε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει αίτημα για κάποιο πρόγραμμα, στην τελευταία έρευνα είδαμε ότι το τελικά το 11% έχει υποβάλλει τουλάχιστον μια αίτηση. Είναι μια θεαματική βελτίωση», σημείωσε η κυρία Βουμβάκη.

Σχολιάζοντας αυτό το εύρημα της έρευνας ο κ. Μαρλαφέκας σημείωσε πως υπάρχουν δύο σημεία που πρέπει να βελτιωθούν. Πρώτον ότι παραμένει δύσκολη η ενημέρωση των επιχειρήσεων για τα προγράμματα που τους αφορούν και δεύτερον ότι πρέπει να βρεθεί τρόπο ώστε περισσότεροι επιχειρηματίες να έχουν τη βοήθεια του τραπεζικού συστήματος για να εντάσσονται περισσότερα έργα στα νέα προγράμματα.

Στο πλαίσιο αυτό η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας – ΗDB, Αθηνά Χατζηπέτρου, αναφέρθηκε στην πλατφόρμα Κnow Your Customer (ΚΥC) μέσω της οποίας οι επιχειρήσεις που διεκδικούν χρηματοδότηση από τα προγράμματα της Αναπτυξιακής «περνούν εύκολα και ψηφιακά τον σκόπελο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας και τον έλεγχο του Τειρεσία» και μπορούν μετά να έρθουν σε επαφή με τις τράπεζες. «Μέσα σε λιγότερο από 10 ημέρες λειτουργίας του KYC μικρομεσαίες επιχειρήσεις πήραν περισσότερα από 550 εκατ. ευρώ, γιατί η πλατφόρμα βοηθά στο να παρουσιαστεί στο τραπεζικό σύστημα ένα καθαρό επιχειρείν», ανέφερε η κυρία Χατζηπέτρου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Το όριο του 5% για πιθανό γύρο βελτιωμένων προσφορών και η «ανοιχτή» ημερομηνία

Κυκλική Οικονομία: Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να μην μείνει... μετεξεταστέα

Χρέη στην Εφορία: Έρχονται «ραβασάκια» και «μαύρες λίστες» για χιλιάδες μεγαλοοφειλέτες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider