Η Νέα Υόρκη θέσπισε κατώτατο μισθό για εργαζόμενους στην παράδοση τροφίμων καθώς η χρήση υπηρεσιών όπως το Uber Eats και το DoorDash εκτινάχθηκε από την περίοδο των μέτρων προστασίας και των lockdown για την πανδημία.
Οι 60.000 ντελιβεράδες στο Μανχάταν βγάζουν αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο περίπου 7,09 δολάρια την ώρα, ενώ με τη νέα ρύθμιση θα κερδίζουν τελικά τουλάχιστον 19,96 δολάρια την ώρα. Σύμφωνα με το CΝΝ, ο μισθός τους θα αυξηθεί στα 17,96 δολάρια την ώρα στις 12 Ιουλίου και στη συνέχεια θα αυξηθεί ξανά σε σχεδόν 20 δολάρια την ώρα τον Απρίλιο του 2025. «Η αύξηση προσαρμόζεται ετησίως με βάση τον πληθωρισμό», αναφέρεται στο σκεπτικό της πολιτειακής απόφασης.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μαγνήτης» για τους ξένους εκατομμυριούχους η Ελλάδα
«Οι εργάτες ντελίβερι παραδίδουν τις παραγγελίες με συνέπεια για εμάς - τώρα, είναι η σειρά μας να τους ανταμείψουμε» δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς. «Αυτός ο νέος κατώτατος μισθός, αυξημένος κατά σχεδόν 13,00 δολάρια/ώρα, θα εγγυηθεί ότι αυτοί οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους μπορούν να κερδίζουν τα προς το ζην, να έχουν πρόσβαση σε μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα και να βοηθήσουν στη διατήρηση της ακμής της θρυλικής βιομηχανίας εστιατορίων της πόλης μας» πρόσθεσε.
«Ενώ υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, μια ελάχιστη αμοιβή για τους εργαζόμενους στην παράδοση φαγητού θα μεταμορφώσει τη ζωή χιλιάδων οικογενειών σε όλη την πόλη και θα αποδώσει δικαιοσύνη για τους ντελιβεράδες», διεμήνυσε η Λίτζια Γκουάλπα, εκτελεστική διευθύντρια του Worker's Justice Project. Ωστόσο, δεν πήραν όλοι με καλό μάτι την απόφαση: Τόσο η Uber Eats, όσο και η DoorDash αντέδρασαν, με τη 2η μάλιστα να εξετάζει το ενδεχόμενο προσφυγής για να απωθήσει την «ακραία πολιτική» της πόλης, λέγοντας ότι υπερβαίνει τα πρότυπα που τηρούν οι άλλες βιομηχανίες, αν και δεν αντιτίθεται στον κατώτατο μισθό γενικά.
Η πόλη της Νέας Υόρκης δυσκολεύτηκε να αντιμετωπίσει την άνοδο των online παραγγελιών αλλά και να διαχειριστεί τους δεκάδες χιλιάδες εργαζομένους του κλάδου, οι οποίοι «εξοντώθηκαν» στη δουλειά εν μέσω πανδημίας. «Οι άνθρωποι βλέπουν τους ντελιβεράδες ως βρώμικους, δύσοσμους και "περιττούς". Θέλουν να είμαστε αυτός ο αόρατος στρατός που κάνει αυτό που χρειάζονται», επεσήμανε ο Τζόσουα Γουντ, μέλος του Workers Justice Project στο CNN τον Μάιο.