Πληθωρισμός: Eπιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα - Ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2021

Κώστας Αποστολόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πληθωρισμός: Eπιβράδυνση στο 4,1% στην Ελλάδα - Ρεκόρ από τον Νοέμβριο του 2021
H άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 4,1% κατατάσσοντας την χώρα στη 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

Back to back επιβράδυνση στον ετήσιο ρυθμό αύξησης των τιμών πέτυχε η Ελλάδα τον μήνα Μάιο, καθώς, όπως δείχνουν τα τελικά στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή, η άνοδος του πληθωρισμού ανέρχεται στο 4,1% κατατάσσοντας την χώρα στη 5η θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης, επιβεβαιώνοντας έτσι τις προσωρινές εκτιμήσεις της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας. Σε επίπεδο ΕΕ η Ελλάδα είχε την 7η μεγαλύτερη επιβράδυνση.

Αυτή είναι και η καλύτερη σε επίπεδο 18μήνου, καθώς τον Νοέμβριο του 2021 είχε καταγραφεί στο 4%. Σε μηνιαία βάση η μεταβολή είναι της τάξης του 0,5%.

Μάλιστα, η ετήσια επιβράδυνση των τιμών στο 4,1% τον Μάιο, ακολουθεί αντίστοιχα 4,5% τον Απρίλιο, 5,4% τον Μάρτιο, 6,5% τον Φεβρουάριο και 7,3% τον Ιανουάριο. Ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ανερχόταν στο 10,5%.

Σημειώνεται πως και σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ ανήλθε στο 2,8% για τον μήνα Μάιο.

Υπενθυμίζεται πως ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat καταρτίζεται με τα δεδομένα που καταθέτουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό να παρέχουν συγκρίσιμα στοιχεία για τον πληθωρισμό μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών καθώς και για το κριτήριο σύγκλισης της σταθερότητας των τιμών.

Καθοδικά κινήθηκε και ο ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2022, ανερχόμενος στο 6,1% από 7% τον Απρίλιο. Ένα χρόνο νωρίτερα, άγγιζε το 8,1%. Αντίστοιχα, σε επίπεδο ΕΕ επιβραδύνθηκε στο 7,1% από 8,1% τον Απρίλιο ενώ ένα χρόνο νωρίτερα, το ποσοστό ήταν 8,8%.

Η ανακοίνωση της Eurostat έρχεται μόλις μία ημέρα μετά από τη νέα αύξηση κατά 25 μ.β. στα επιτόκια της ΕΚΤ και την δήλωση εκ μέρους της Κριστίν Λαγκάρντ της πρόθεσης να συνεχίσουν οι αυξήσεις εώς ότου ο πληθωρισμός περιοριστεί στον στόχο του 2%.

Η πέμπτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωζώνη

Η Ελλάδα στην ζώνη του ευρώ βρίσκεται πίσω μόνο από το Λουξεμβούργο με 2%, Βέλγιο με 2,7%, Ισπανία με 2,9%, και Κύπρο με 3,6%. Σε επίπεδο ΕΕ, ισχυρές επιδόσεις κατέγραψαν και η Ελβετία με 2,2% και η Δανία με 2,9%.

Στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης καταγράφηκε επιβράδυνση κατά 6,3% στη Γερμανία έναντι 7,2% τον Απρίλιο και κατά 6% στη Γαλλία από 6,9% τον Απρίλιο, με την μέτρηση για την Γερμανία να είναι ελαφρώς αναβαθμισμένη από τα προσωρινά στοιχεία.

«Βουτιά» στην ενέργεια, «τσιμπημένα» τα τρόφιμα, επιμένει ο «πυρήνας»

Την μεγαλύτερη συμβολή στις αυξήσεις των τιμών την είχαν, για ακόμα μία φορά, οι κατηγορίες των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού στο 2,54%, αν και ευρισκόμενες σε επιβράδυνση συγκριτικά με το 2,75% του Απριλίου. Ακολουθούν οι υπηρεσίες με 2,15% έναντι 2,21% τονΑπρίλιο, τα επεξεργασμένα τρόφιμα με 2,08% έναντι 2,27% τον Απρίλιο, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα με 1,51% έναντι 1,62%, ενώ τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αυξήθηκαν μόλις 0,45% έναντι 0,48% τον Απρίλιο. Οι τιμές στην ενέργεια μειώθηκαν κατά 0,09% έναντι αύξησης 0,37% τον Απρίλιο.

Σε επίπεδο Ελλάδας, «βουτιά» σημειώθηκε στις τιμές της ενέργειας κατά 21,1%. Ωστόσο, «τσιμπημένα» εξακολουθούν να είναι τα τρόφιμα τα οποία μάλιστα κατέγραψαν ελαφρά επιτάχυνση στο 9,8% από 9,6% τον Απρίλιο, αν και το παραπάνω συνιστά μία από τις μικρότερες αυξήσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Ο δείκτης τιμών εξαιρουμένης της ενέργειας ανέρχεται στο 8%, ενώ αν κινούμενοι πιο βαθιά στον πυρήνα, αφαιρώντας ενέργεια, καπνό, αλκοόλ και τρόφιμα ο δείκτης της Ελλάδας ανέρχεται στο 7,3% με τον αντίστοιχο δείκτη της Ευρωζώνης να είναι 5,3%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΤτΕ: Μείωση του ταμειακού ελλείμματος της χώρας στο 1,9 δισ. με ισχυρά έσοδα και συγκράτηση δαπανών

ΕΚΤ: «Παράθυρο» Νάγκελ για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μετά το καλοκαίρι

Bundesbank: Ύφεση στη Γερμανία για το 2023 - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός μέχρι το 2025

gazzetta
gazzetta reader insider insider