Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τελειώνει σε λίγες ώρες η προθεσμία υποβολής αίτησης

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζω Θερμοσίφωνα: Τελειώνει σε λίγες ώρες η προθεσμία υποβολής αίτησης
Κλείνει αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου (ώρα 15:00) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος. Στις 300.000 οι συμμετοχές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, εκτιμήσεις για αύξηση στα επίπεδα των 350.000, στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε.

Με τις «περγαμηνές» ενός από τα πιο δημοφιλή προγράμματα επιδότησης ενεργειακών δαπανών των ελληνικών νοικοκυριών, ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη 20 Ιουνίου (ώρα 15:00) η πρώτη φάση του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Θερμοσίφωνα», με την εκπνοή της προθεσμίας υποβολής αίτησης. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η ιεραρχική κατάταξη των αιτήσεων, ώστε να προκύψουν οι δικαιούχοι, αλλά και η λίστα των επιλαχόντων.

Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα κυριολεκτικά «έσπασε τα κοντέρ», καθώς ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ξεπεράσει το φράγμα των 300.000 οι αιτήσεις για τη διεκδίκηση επιδότησης. Στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι τα τελευταία «κύματα» αιτήσεων, στις λίγες ημέρες που μεσολάβησαν από τότε, αναμένεται να ανεβάσουν τις συμμετοχές στα επίπεδα των 350.000.

Όροι συμμετοχής

Υπενθυμίζεται ότι δυνατότητα διεκδίκησης επιδότησης έχουν φυσικά πρόσωπα, που προορίζουν τον ηλιακό για κατοικία (όχι επαγγελματική στέγη). Προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και αποσυρθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (τουλάχιστον 40 λίτρων) που χρησιμοποιείτο έως τώρα.

Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και πιο συγκεκριμένα με το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.

Λίστα επιλαχόντων

Ακόμη κι αν οι αιτήσεις παραμείνουν κοντά στις 300.000, είναι προεξοφλημένο ότι θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, το κονδύλι αυτό αναμένεται να εξαντληθεί με την κάλυψη της χρηματοδότησης 120.000 δικαιούχων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος (που ακολουθεί αυτή του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»), από τους αιτούντες που δεν θα καταφέρουν να κατακυρώσουν επιδότηση, θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι, από τους ωφελούμενους του πρώτου «κύματος», οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν τελικά το voucher. Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για το πρόγραμμα.

Σημαντική εξοικονόμηση

Όπως έχουν αναφέρει στο Insider.gr παράγοντες του κλάδου, οι ενισχύσεις είναι αρκετά υψηλές, δίνοντας τη δυνατότητα στους καταναλωτές να επιλέξουν ένα ποιοτικό και ανθεκτικό μοντέλο ηλιακού, το οποίο θα έχει διάρκεια «ζωής» τουλάχιστον 20 χρόνια.

Η επιδότηση θα επιτρέψει να γίνει άμεσα η απόσβεση της αγοράς, σε λιγότερο από 3 χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία ο ηλιακός, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χρεώσεις ρεύματος: Εκτιμήσεις για φρένο τον Ιούλιο στο πτωτικό σερί – Αιτία το άλμα στο αέριο

gazzetta
gazzetta reader insider insider