Γερμανία: Η ηπιότερη αύξηση των τιμών παραγωγού εδώ και 2,5 χρόνια για τον Μάιο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Η ηπιότερη αύξηση των τιμών παραγωγού εδώ και 2,5 χρόνια για τον Μάιο
Σημάδι περαιτέρω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Με τον βραδύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2021 αυξήθηκαν σε ετήσια βάση οι τιμές παραγωγού στη Γερμανία για τον Μάιο, σε ένα σημάδι περαιτέρω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Destatis την Τρίτη, σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών παραγωγού (PPI) διαμορφώθηκε στο 1% έναντι 4,1% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,7%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ο PPI συρρικνώθηκε 1,4% έναντι +0,3% τον Απρίλιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια συρρίκνωση κατά 0,7%.

Ανά κλάδους

Ανά κλάδους της οικονομίας, σε ετήσιο επίπεδο οι τιμές της ενέργειας τον Μάιο μειώθηκαν κατά 3,3%, ενώ διολίσθησαν κατά 3,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι τιμές των ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψαν ετήσια απώλεια 2,3% και μηνιαία απώλεια 1,1%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν κατά 7,9% τον Μάιο σε σύγκριση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2022.

Οι τιµές των µη διαρκών καταναλωτικών αγαθών εκτινάχθηκαν κατά 10,1% σε ετήσια βάση, ενώ σηµείωσαν άνοδο 0,1% σε σύγκριση µε τον Απρίλιο. Οι τιμές των κεφαλαιουχικών αγαθών κατέγραψαν ετήσια αύξηση 6,5% για τον Μάιο, σύμφωνα με την Destatis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πακέτο 50 δισ. ευρώ από ΕΕ για την Ουκρανία

ΗΠΑ - Κίνα: «Είμαστε στον σωστό δρόμο», εκτιμά ο Μπάιντεν

gazzetta
gazzetta reader insider insider