Οι τιμές του Brent κινούνται σταθερά γύρω από το όριο των 75 δολαρίων, αρκετά χαμηλότερα από τα 120 δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα καθώς οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία ανακόπτουν την ορμή ενός ενδεχόμενου ράλι. Όπως φαίνεται ούτε η πολιτική του ΟΠΕΚ+ ούτε η έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου φαίνεται να ωθούν ανοδικά τις τιμές και αυτό γιατί οι ισορροπίες της αγοράς είναι πολύ διαφορετικές σε σχέση με ό,τι ίσχυε πριν από ένα ή δύο χρόνια.
Τους μήνες μετά από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάθε υπόνοια κακών ειδήσεων οδηγούσε σε ράλι τιμών. Από τον Ιανουάριο του 2023, ωστόσο, η κατάσταση αναστράφηκε. Το Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για το πετρέλαιο, κυμάνθηκε γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι, σε σύγκριση με 120 δολάρια πριν από ένα χρόνο. Ομοίως, στην Ευρώπη, οι τιμές του φυσικού αερίου κινούνται στα 35 ευρώ (38 δολάρια) ανά μεγαβατώρα (mwh) και είναι 88% κάτω από το ανώτατο όριο του Αυγούστου.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να συνεχίζεται, η Σαουδική Αραβία μπορεί να προχωρά σε περικοπές παραγωγής αλλά πλέον οι ανησυχίες για την παγκόσμια προμήθεια έχουν κοπάσει. Αλλού, η παραγωγή έχει αυξηθεί ενώ, αντίθετα, η ζήτηση είναι ο άγνωστος της εξίσωσης.
Η μεγαλύτερη είδηση για το πετρέλαιο τις τελευταίες ημέρες ήταν η απόφαση της Goldman Sachs να υποβαθμίσει τις προβλέψεις της για τις τιμές. Σε ανακοίνωσή της, η εταιρεία απέδωσε τις προοπτικές της στην αυξανόμενη προσφορά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βενεζουέλας. Οι τρεις χώρες αναμένεται να αυξήσουν την παραγωγή κατά περίπου 800 χιλιάδες βαρέλια την ημέρα.
Η δήλωση ήρθε μια εβδομάδα αφότου η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε την απόφαση να περιορίσει οικειοθελώς την παραγωγή της σε μια προσπάθεια να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα.
Η πρόκληση για την αγορά πετρελαίου είναι ότι η ζήτηση η οποία δεν αυξάνεται τόσο γρήγορα όσο περίμεναν οι αναλυτές. Αυτό αποδεικνύεται από την κινεζική οικονομία, η οποία διέψευσε τις θετικές προβλέψεις.
Οι εξελίξεις στην Κίνα είναι σημαντικές γιατί η χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής στον κόσμο με πάνω από 12,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Είναι επίσης ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι άλλοι μεγάλοι καταναλωτές πετρελαίου στον κόσμο, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα «κόβουν ταχύτητα».
Από την άλλη πλευρά, οι εταιρείες πετρελαίου εξακολουθούν να ενισχύουν την παραγωγή τους, με τις ΗΠΑ να παράγουν πάνω από 12,4 εκατομμύρια βαρέλια.
Από τι επηρεάζονται οι τιμές του αργού
Οι οικονομικές επιδόσεις της Κίνας και οι αλλαγές πολιτικής (για ανεργία, πληθωρισμό κλπ) με στόχο την επαναφορά μετά από τον COVID επηρεάζουν τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης εφόσον πρόκειται για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού.
Ορισμένες μεγάλες τράπεζες μείωσαν τις προβλέψεις τους για την ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας το 2023, αφού τα στοιχεία του Μαΐου την περασμένη εβδομάδα έδειξαν ότι η ανάκαμψη μετά από την πανδημία στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου παραπαίει. Η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια αλλά δεν «παίζει» μόνη της στην παγκόσμια σκηνή.
«Πολλά θα εξαρτηθούν από τις οικονομικές επιδόσεις της Κίνας το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και την αποτελεσματικότητα των μέτρων τόνωσης που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από τη χώρα και από την ικανότητα των ΗΠΑ και της Ευρώπης να αποφύγουν μια οικονομική επιβράδυνση εν μέσω αυξήσεων των επιτοκίων», ανέφερε σε σχετικό σημείωμα Jorge Leon, Rystad Energy.
Το πετρέλαιο επηρεάζεται επίσης και από την πολιτική του ΟΠΕΚ. Οι τιμές ήταν ασταθείς καθώς τα υποτονικά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα και τις ΗΠΑ, τους κορυφαίους καταναλωτές ενέργειας παγκοσμίως, επισκίασαν τις περικοπές παραγωγής από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον όμιλο ΟΠΕΚ+. Η Σαουδική Αραβία, το κυρίαρχο μέλος του καρτέλ του ΟΠΕΚ, θα προβεί σε βαθιές περικοπές παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα από τον Ιούλιο, ως μέρος μιας ευρύτερης συμφωνίας του ΟΠΕΚ+ που περιορίζει την παραγωγή, καθώς ο όμιλος αντιμετωπίζει ραγδαίες τιμές πετρελαίου και διαφαινόμενη κρίση προσφοράς.
Τέλος, οι αυξανόμενες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν επηρέασαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου και επισκίασαν τον αντίκτυπο των περικοπών του ΟΠΕΚ+. Οι εξαγωγές αργού και η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν έχουν φτάσει σε υψηλά επίπεδα ρεκόρ το 2023 παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ προσθέτοντας στην παγκόσμια προσφορά ακόμη και εάν άλλοι παραγωγοί πασχίζουν να την περιορίσουν.
Οι παγκόσμιες δυναμικές τείνουν να συντηρήσουν τις τρέχουσες τάσεις στις τιμές του πετρελαίου θέτοντας ένα νοερό πλαφόν στα 75 δολάρια και η ισορροπία αυτή ίσως να είναι δύσκολο να ανατραπεί εάν δεν μεσολαβήσει κάποιο ξαφνικό γεγονός (φυσικό φαινόμενο που διακόψει την παραγωγή/λειτουργία διυλιστηρίων ή ένα ξαφνικό γεωπολιτικό γεγονός).