Πολωνία: Θα αυξηθεί 23% ο κατώτατος μισθός - Οι φόβοι των οικονομολόγων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πολωνία: Θα αυξηθεί 23% ο κατώτατος μισθός - Οι φόβοι των οικονομολόγων
Η κυβέρνηση της Πολωνίας σχεδιάζει μια αύξηση - ρεκόρ στον κατώτατο μισθό, άνω του 23%, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα επιδεινώσει τον διψήφιο πληθωρισμό στη χώρα.

Η κυβέρνηση της Πολωνίας σχεδιάζει μια αύξηση - ρεκόρ στον κατώτατο μισθό, άνω του 23%, μια κίνηση που οι οικονομολόγοι ανησυχούν ότι θα επιδεινώσει τον διψήφιο πληθωρισμό στη χώρα.

Το κυβερνών PiS ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα αύξηση του τρέχοντος κατώτατου μισθού των 3.490 ζλότι (859,60 δολαρίων) σε 4.242 ζλότι τον Ιανουάριο του 2024 και 4.300 ζλότι τον Ιούλιο του 2024 με στόχο να στηρίξει τους πολίτες να αντιμετωπίσουν το αυξημένο κόστος ζωής, με τον πληθωρισμό τον Μάιο να υποχωρεί μεν, αλλά να διαμορφώνεται στο 13%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ING Poland, δήλωσε ότι αυτό θα ήταν «πρόωρο» καθώς «στην Πολωνία, ο ρυθμός αποπληθωρισμού θα επιβραδυνθεί το τέταρτο τρίμηνο και η ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας με συνετή δημοσιονομική πολιτική δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη», σε συνδυασμό με την δραματική άνοδο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού φέτος κατά 24 δισεκατομμύρια ζλότι σε 92 δισεκατομμύρια ζλότι.

«Κατά την άποψή μας, αυτό θα μεταφραστεί σε διψήφια αύξηση των μέσων μισθών στην οικονομία, διατηρώντας τον πυρήνα του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια πιθανή μείωση επιτοκίων στο τέλος του 2023 θα ήταν μια εφάπαξ κίνηση, ενώ ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης σε τακτικά επίπεδα θα αργήσει να ξεκινήσει» διεμήνυσε, εξηγώντας πως κατά την άποψή του, για να αποκλιμακωθεί ο πληθωρισμός απαιτείται μείωση του ρυθμού αύξησης των μισθών κάτω από το 5% ετησίως και μια αλλαγή μοντέλου στην οικονομική πολιτική, δηλαδή λιγότερη κατανάλωση και περισσότερες επενδύσεις. «Η πρόσφατη δημοσιονομική χαλάρωση εγείρει ανησυχίες για το εάν η ευνοϊκή ανάπτυξη του ΑΕΠ που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο θα συνεχιστεί και τα επόμενα τρίμηνα» διευκρίνισε σύμφωνα με το CNBC.

«Με την αγορά εργασίας να είναι ακόμα πολύ σφιχτή και εν αναμονή περαιτέρω προεκλογικών φιλολαϊκών μέτρων που θα ανακοινωθούν τους επόμενους μήνες, οι κίνδυνοι στρέφονται στις μισθολογικές και πληθωριστικές πιέσεις που αποδεικνύονται ακόμη πιο επίμονες από ό,τι φανταζόμαστε επί του παρόντος», επεσήμανε ο Nίκολας Φαρ, οικονομολόγος για την Ευρώπης στην Capital Economics, τονίζοντας πως η αύξηση του κατώτατου μισθού, συμπαρασύρει κρατικά επιδόματα, με αποτέλεσμα να «φουσκώνει περισσότερο ο λογαριασμός», ενώ η ανεργία να παραμένει κοντά σε ιστορικό χαμηλό.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πόσο αυξήθηκαν οι μισθοί την τελευταία πενταετία - Τι ισχύει στην ΕΕ - Οι κλάδοι με ρεκόρ προσλήψεων

Έλον Μασκ: Οι περισσότεροι φόροι στους πλούσιους θα πλήξουν τους χαμηλόμισθους

Μητσοτάκης: Στα πρώτα νομοσχέδια η επιστροφή ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο Δημόσιο - Προτεραιότητα η αύξηση μισθών

gazzetta
gazzetta reader insider insider