Τι σημαίνει η αναταραχή στην Ρωσία, αν συνεχιστεί, για την διεθνή διατροφική αλυσίδα

Δημήτρης Αντωνόπουλος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τι σημαίνει η αναταραχή στην Ρωσία, αν συνεχιστεί, για την διεθνή διατροφική αλυσίδα
Από τα όσα εντυπωσιακά συμβαίνουν στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, το αγροτοδιατροφικό ενδιαφέρον, εστιάζεται στην είδηση ότι άνδρες της Wagner κατευθύνονται προς το λιμάνι Κρασνοντάρ.

Από τα όσα εντυπωσιακά συμβαίνουν στη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες, το αγροτοδιατροφικό ενδιαφέρον, εστιάζεται στην είδηση ότι άνδρες της Wagner κατευθύνονται προς το λιμάνι Κρασνοντάρ. Αυτό βρίσκεται μόλις 300 χμ από το Ροστόφ, το οποίο φαίνεται ότι ελέγχει η Wagner, δηλαδή δίπλα για τα δεδομένα της αχανούς αυτής χώρας. Από εκεί, γίνεται το μεγαλύτερο μέρος των ρώσικων εξαγωγών σιτηρών, και όχι μόνο, μέσω της Μαύρης θάλασσας. Ο έλεγχος κρίσιμων υποδομών ήταν πάντοτε στόχος των αντιμαχόμενων σε αναταραχές, εξεγέρσεις και πολέμους. Και το λιμάνι του Κρασνοντάρ είναι αδιαμφισβήτητα ένα τέτοιο μέρος.

Οποιαδήποτε ανωμαλία στη λειτουργία τους και τον εφοδιασμό του από την ενδοχώρα, εν όψει μάλιστα της αρχούμενης συγκομιδής σιταριού εντός ολίγων εβδομάδων, είναι προφανές ότι θα διαταράξει την παγκόσμια προσφορά σιτηρών.

Από το Κρασνοντάρ, φορτώνονται σιτάρια και καλαμπόκι κυρίως για τις χώρες της Μεσογείου, με προεξάρχουσες τις αγορές της Βόρειας Αφρικής. Εδώ ταιριάζει η φράση “Μόνο αυτό μας έλλειπε”! Με ελλειμματικές παραγωγές για φέτος και με ογκούμενα προβλήματα εφοδιασμού της ευρύτερης αγοράς τροφίμων λόγω έλλειψης ρευστού, οι χώρες αυτές προσέβλεπαν στα φθηνά ρώσικα σιτηρά να καλύψουν μέρος του διατροφικού τους ελλείμματος. Η αναζήτηση εναλλακτικών πηγών εν μέσω πιθανής κρίσης μπορεί να αποδειχθεί προβληματική άσκηση.

Σε περίπτωση δυσλειτουργίας του λιμανιού, οι συνέπειες θα είναι μεγάλες και στα δύο μέτωπα, των ποσοτήτων αλλά και τιμών.

Οι συνέπειες στα μεταναστευτικά ρεύματα που τόσο μας απασχολούν τελευταία, απλώς προφανείς...

Στην περίπτωση δυσλειτουργίας του λιμανιού, ανάμεσα στους θιγόμενους αναμένεται να βρεθεί και η Τούρκικη αγορά η οποία εισάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών, τις μεταποιεί σε αλεύρι και διαθέτει σε πολλές αγορές ανά την υφήλιο.

Στο διάγραμμα με πηγή τον ΟΟΣΑ που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε την εξάρτηση των διαφόρων ανά την υφήλιο αγορών από τα ρώσικα και ουκρανικά σιτηρά.

Αναφορικά τώρα με τη συνθήκη της Κωνσ/πολης περί διέλευσης Ουκρανικών σιτηρών από το Βόσπορο που λήγει στις 18 Ιουλίου, δηλαδή σε 25 ημέρες, είναι αφενός τόσο νωρίς αλλά και τόσο περιπεπλεγμένο θέμα, να υποθέσει κανείς τι μπορεί να συμβεί. Όταν η Κυβέρνηση της Ρωσίας δίνει μάχη για την πολιτική της και όχι μόνο ύπαρξη, η ενασχόληση με τη συνθήκη των σιτηρών θα προξενούσε μεγάλη έκπληξη.

Το άνοιγμα των διεθνών αγορών τη Δευτέρα, θα είναι μια ένδειξη των μελλούμενων, αλλά όπως έχουμε και άλλες φορές αναφέρει εδώ στο insider.gr, η αγορά μοιάζει να έχει προεξοφλήσει την ουσιαστική μείωση του παγκόσμιου εφοδιασμού από τα Ουκρανικά σιτηρά. Επομένως το μέτωπο της συμφωνίας της Κων/πολης πιθανόν να μην αποδειχθεί τόσο σημαντικό όσο ακούγεται, ενώ το θέμα ελέγχου του λιμανιού από την Wagner να έχει μέχρι τότε δώσει ειδήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider