ING για Ελλάδα: Οι προκλήσεις είναι μπροστά - Τα 2 «μέτωπα»

Χρήστος Δοντάς
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ING για Ελλάδα: Οι προκλήσεις είναι μπροστά - Τα 2 «μέτωπα»
Τα δύο «μέτωπα» που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση αφορούν την Τουρκία και την ελληνική οικονομία. Θετικούς αλλά όχι θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης περιμένει ο οίκος. Η επίδοση σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Στο εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου με την σαφή επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας, εστιάζει η ΙNG, τονίζοντας πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων μπροστά, ενώ εκτιμά πως η Ελλάδα θα σημειώσει «θετικούς αλλά όχι θεαματικούς ρυθμούς ανάπτυξης» και για ένα διάστημα θα πετύχει την καλύτερη οικονομική επίδοση μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης.

«Μετά από τις δεύτερες κάλπες, με διαφορετικό εκλογικό σύστημα, η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία» υπογραμμίζει η ING, καθώς στις εκλογές του Μαΐου με απλή αναλογική το κόμμα της Πειραιώς συγκέντρωσε 40,79% και 146 έδρες, με αδυναμία σχηματισμού κυβέρνηση, προβλέποντας πως «στη δεύτερη τετραετή θητεία του, ο Μητσοτάκης θα πρέπει σύντομα να αντιμετωπίσει προκλήσεις, τόσο στο γεωπολιτικό όσο και στο οικονομικό επίπεδο».

Τα δύο «μέτωπα» που θα απασχολήσουν τη νέα κυβέρνηση αφορούν αφενός την Τουρκία και αφετέρου την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης: Αρχικά στα ελληνοτουρκικά, η αναζήτηση κάποιας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων με την Άγκυρα (όπου διεξήχθησαν εκλογές τον Μάιο) θα είναι πιθανότατα κορυφαία προτεραιότητα. Στο οικονομικό κομμάτι, θα πρέπει να προσπαθήσει να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις (αυξήσεις μισθών και συντάξεων) σε ένα μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον, όπου η διαθεσιμότητα των πόρων θα περιοριστεί πιθανότατα από την επαναφορά των δημοσιονομικών κανόνων, όπως επισημαίνεται.

Ταυτόχρονα, εκτιμά πως η σιωπηρή έκκληση (και υποστήριξη) της πολιτικής συνέχειας, όπως μεταφράστηκε το μήνυμα των ψηφοφόρων στις κάλπες, ίσως να μην είναι εύκολο να ικανοποιηθεί. «Σίγουρα, κάποια στήριξη θα μπορούσε να προέλθει από τον οικονομικό αντίκτυπο μιας πιθανής αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας (η Ελλάδα εξακολουθεί να μην έχει επενδυτική βαθμίδα), αλλά, για να υλοποιηθεί αυτό, θα πρέπει να αναζωογονηθεί το σχέδιο μεταρρυθμίσεων, το οποίο καθυστέρησε τα τελευταία χρόνια της κρίσης» προειδοποιεί η ING και προσθέτει πως η ελληνική οικονομία θα διατηρήσει προς το παρόν την καλύτερη επίδοση εντός της ευρωζώνης.

«Βραχυπρόθεσμα, όμως, δεν θα είναι απρόσβλητη από τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στην εγχώρια ζήτηση, αν και η ανθεκτική αγορά εργασίας και οι θετικές εισροές από τον τουρισμό θα βοηθήσουν τη χώρα να σημειώσει θετικούς, αν και μη θεαματικούς, τριμηνιαίους ρυθμούς ανάπτυξης κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Εάν αυτό συμβεί, η Ελλάδα είναι πιθανό να επικρατήσει, τουλάχιστον προσωρινά, ως η χώρα με τις καλύτερες οικονομικές επιδόσεις μεταξύ των χωρών της Ευρωζώνης» καταλήγει η ανάλυση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Berenberg για εθνικές εκλογές: Ψήφος εμπιστοσύνης για σταθερότητα - ανάπτυξη - μεταρρυθμίσεις

Bloomberg για εκλογές: Η νίκη Μητσοτάκη διασφαλίζει φιλο-επενδυτικές πολιτικές

Moody's: Credit positive η νέα τετραετία Μητσοτάκη - Διασφάλιση της συνέχειας στις δημοσιονομικές και οικονομικές πολιτικές

gazzetta
gazzetta reader insider insider