Γιατί ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να «πουλήσει» την... αναβάθμιση

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να «πουλήσει» την... αναβάθμιση
Η συγκυρία ενός περιβάλλοντος που η ΕΚΤ ανεβάζει τα επιτόκια συνολικά και η αγορά... κατεβάζει τα ελληνικά, δρομολογεί αλλαγές στις παρεμβάσεις του ΟΔΔΗΧ.

Ο κόσμος είναι παράξενος. Στην Ευρωζώνη η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια και θα συνεχίσει για αρκετό καιρό να τα κρατάει ψηλά, όπως λένε στην Φρανκφούρτη, αλλά ταυτόχρονα οι αγορές «μειώνουν» τα επιτόκια του ελληνικού χρέους!

Αυτή την παραδοξότητα ο ΟΔΔΗΧ αποφάσισε να την «πουλήσει» για όσο τουλάχιστον θα υπάρχει πρόθυμη... πελατεία.

Και κατά πως φαίνεται η σχετική πελατεία υπάρχει και αυξάνεται καθώς πλησιάζει, η εξαιρετικά απίθανο να μη συμβεί, αναβάθμιση του εγχώριου δημόσιου χρέους.

Σε τέτοιες στιγμές δεν περιμένεις, «πουλάς τα κουλούρια όσο είναι ζεστά» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδιος – και εξαιρετικά έμπειρος – παλιός παράγοντας του ΥΠΟΙΚ.

Έτσι και παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα δανεισμού έχει εξαντληθεί ο ΟΔΔΗΧ ετοιμάζεται σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωσή του να προχωρήσει σε νέα έκδοση ομολόγων στις 19 Ιουλίου και από τον Σεπτέμβριο κάθε μήνα θα βγαίνει μια φορά με επανέκδοση τίτλων που ήδη κυκλοφορούν.

Πόσα σκοπεύει να «μαζέψει»; Αυτό θα εξαρτηθεί από τις τιμές και το «πόσο» είναι έτοιμη η αγορά να πληρώσει για να έχει χαρτιά αγορασμένα πριν από την αναβάθμιση του χρέους.

Θα εξαρτηθεί επίσης από τα όρια μέσα στα οποία έχει την πρόθεση να κινηθεί η ενεργός διαχείριση του δημόσιου χρέους από πλευράς ΟΔΔΗΧ, ώστε να είναι συντονισμένη με τις ανάγκες της αγοράς αλλά και των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί.

Και τέλος θα εξαρτηθεί από το τι θα γίνει όσο αφορά το πόσο γρήγορα θα μειωθεί ακόμα περισσότερο το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ κυρίως μέσω της εξαγοράς και προεξόφλησης χρέους.

Στην συνιστώσα αυτή αναμφίβολα ο πολιτικός παράγοντας σε επίπεδο Ευρωζώνης θα παίξει ρόλο καθώς η προεξόφληση του χρέους πέραν των εντυπώσεων που προκαλεί στις αγορές, είναι μια ουσιαστική στις παρούσες συνθήκες κίνηση «προσφοράς» στους ισολογισμούς των άλλων κρατών μελών δανειστών της Ελλάδας ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πρώτου διακρατικού μνημονιακού δανείου των 52 δισ. ευρώ που ήδη έχουν αρχίσει να μειώνονται.

Μια νέα ουσιαστική μείωση του χρέους αυτού θα ακολουθήσει πριν από το τέλος του έτους.

Έτσι στις 20 Σεπτεμβρίου, στις 18 Οκτωβρίου και στις 15 Νοεμβρίου, τρία νέα πακέτα δημόσιου χρέους θα δημοπρατηθούν για να καλύψουν ανάγκες ρευστότητας στις αγορές στις συγκεκριμένες διάρκειες. Και ίσως υπάρξουν και πρόσθετες ανάλογα με τις συνθήκες, δεδομένου ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέσα στο φθινόπωρο.

Τουλάχιστον αυτό «φωνάζουν» σε όλους τους τόνους τα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ στις δημόσιες εμφανίσεις τους και αυτό φαίνεται να εδραιώνεται σαν αντίληψη με τα όσα λέγονται στο ετήσιο Συμπόσιο στην Σίντρα, το ευρωπαϊκό "Jackson Hole", που όλοι πάνε για να ακούσουν όσα περισσότερα μπορούν από τους Κεντρικούς Τραπεζίτες.

Αυτή την εξαιρετικά ευνοϊκή συγκυρία, όπου για αρκετό χρόνο ίσως και ολόκληρο το 2024 η ΕΚΤ θα αυξάνει και θα κρατάει ψηλά τα επιτόκια ενώ τα ελληνικά θα έχουν «πέσει», ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί ο ΟΔΔΗΧ, «πουλώντας» όσο πιο... ακριβά μπορεί την επικείμενη αναβάθμιση μέσα στο Β εξάμηνο του 2023.

Για το 2024 είναι ακόμα πολύ νωρίς να προγραμματίσει κανείς τα επόμενα βήματα αλλά σε γενικές γραμμές το investment grade τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα σε διαφορετική «πίστα» στο παιχνίδι της αγοράς χρέους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Συστήνεται Γενική Γραμματεία Χρηματοπιστωτικού Τομέα και Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους - Τι σηματοδοτεί

Η πραγματική διαφωνία στην ΕΚΤ δεν είναι πλέον για το ύψος των επιτοκίων

gazzetta
gazzetta reader insider insider