ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τη διαγραφή φοιτητικών δανείων - Ήττα για Μπάιντεν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο μπλοκάρει τη διαγραφή φοιτητικών δανείων - Ήττα για Μπάιντεν
Στο μπλοκάρισμα του σχεδίου του Τζο Μπάιντεν για τη διαγραφή του χρέους των φοιτητικών δανείων ύψους 430 δισ. δολαρίων προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στον Λευκό Οίκο

Στο μπλοκάρισμα του σχεδίου του Τζο Μπάιντεν για τη διαγραφή του χρέους των φοιτητικών δανείων ύψους 430 δισ. δολαρίων προχώρησε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στον Λευκό Οίκο, καθώς η προεκλογική του δέσμευση του προέδρου των ΗΠ που θα ωφελούσε περίπου 43 εκατ. Αμερικανούς τίθεται στον «πάγο».

Σύμφωνα με το CNBC, με πλειοψηφία 6-3 οι δικαστές μέλη του Ανωτάτου Δικαστηρίου απέρριψαν το σχέδιο Μπάιντεν για διαγραφή μέρους των ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων ύψους 1,6 τρισ. δολαρίων, ευνοώντας όσες Πολιτείες είχαν αντιταχθεί στο σχέδιο, καθώς έκρινε ότι η κυβέρνηση υπερέβη τις εξουσίες της υιοθετώντας αυτό το πρόγραμμα χωρίς να έχει λάβει ρητή εξουσιοδότηση από το Κογκρέσο.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έξι Συντηρητικές Πολιτείες (Νεμπράσκα, Μιζούρι, Αρκάνσας, Αϊόβα, Κάνσας, και Νότια Καρολίνα) είχαν προσφύγει κατά της εφαρμογής του σχεδίου.

Σημειώνεται ότι περίπου 26 εκατ. δανειολήπτες είχαν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στο σχέδιο από τη στιγμή που ο Μπάιντεν ανακοίνωσε τις προθέσεις του τον Αύγουστο του 2022 έως τον περασμένο Νοέμβριο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα διέγραφε έως και 10.000 δολάρια ομοσπονδιακού φοιτητικού χρέους για Αμερικανούς με εισόδημα κάτω των 125.000 δολαρίων που έλαβαν δάνεια για να πληρώσουν για το κολέγιο και άλλες σπουδές και 20.000 δολάρια για τους δικαιούχους υποτροφιών από οικογένειες με χαμηλότερο εισόδημα.

Περίπου το 53% των Αμερικανών δήλωσαν ότι υποστηρίζουν την ελάφρυνση του χρέους του Μπάιντεν, ενώ το 45% ήταν αντίθετοι, σύμφωνα με δημοσκόπηση Μαρτίου από Reuters/Ipsos, ενώ μετά τη δημοσιοποίηση της απόφασης ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε σθεναρά αντίθετος στην απόφαση, ανέφερε πηγή του Λευκού Οίκου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων στο PCE για τον Μάιο

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν επίσημα στην UNESCO

Nike: Κάτω από τις εκτιμήσεις τα κέρδη για το δ' τρίμηνο χρήσης

gazzetta
gazzetta reader insider insider