IEA: Οι επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα θα μειώσουν τις ελλείψεις στις αγορές

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
IEA: Οι επενδύσεις στα κρίσιμα μέταλλα θα μειώσουν τις ελλείψεις στις αγορές
Η αύξηση των δαπανών για νέα μεταλλευτικά έργα συμβάλλει στην κάλυψη του μακροπρόθεσμου χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης

Οι ελλείψεις σε μέταλλα μπαταριών και άλλα κρίσιμα ορυκτά φαίνεται ότι είναι λιγότερο πιθανό να εμποδίσουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, αναφέρει ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σε έκθεση του που δημοσιεύτηκε την Τρίτη

Οι επενδύσεις στον κλάδο αυξήθηκαν κατά 50% τα τελευταία δύο χρόνια, κυρίως λόγω της αύξησης των projects λιθίου και μια σειρά από πρόσφατα ανακοινωθέντα έργα δείχνουν ότι η προσφορά καλύπτει την αναμενόμενη έκρηξη της ζήτησης μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον IEA.

Πριν από δύο χρόνια, ο Οργανισμός προειδοποίησε ότι η ραγδαία αύξηση της ζήτησης για κρίσιμα ορυκτά κατά τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης κινδύνευε να δημιουργήσει τεράστιες ελλείψεις σε κρίσιμες πρώτες ύλες όπως το λίθιο, το κοβάλτιο, ο χαλκός και το νικέλιο. Υπήρξαν παρόμοιες προειδοποιήσεις από τράπεζες, εταιρείες συμβούλων, εμπορικούς οίκους και τους ίδιους τους μεταλλωρύχους, αλλά ο ΙΕΑ λέει τώρα ότι η αύξηση των δαπανών για νέα μεταλλευτικά έργα συμβάλλει στην κάλυψη του μακροπρόθεσμου χάσματος μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, μετέδωσε το Bloomberg.

«Εξετάζουμε την κατάσταση αφού κρούσαμε τον κώδωνα του κινδύνου και είμαστε της άποψης ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες ανταποκρίθηκαν σε αυτή την μάλλον δύσκολη κατάσταση», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Φατίχ Μπιρόλ, επικεφαλής του ΙΕΑ. «Όλοι γνωρίζουμε ότι τα μεταλλευτικά έργα συχνά αντιμετωπίζουν καθυστερήσεις - υπάρχουν ζητήματα αδειοδότησης και υπερβάσεις του κόστους - αλλά η εικόνα από επενδυτική άποψη είναι μάλλον ενθαρρυντική».

Αν και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι όλα τα έργα που έχουν ανακοινωθεί θα τεθούν οριστικά σε λειτουργία, οι πρόσφατες επενδύσεις δείχνουν ότι οι αγορές κάνουν τη δουλειά τους και συμβάλλουν στην τόνωση της προσφοράς, δήλωσε ο Μπιρόλ.

Ελλείψεις χαλκού

Ενώ η έκθεση κομίζει καλά νέ για το κλίμα και τους κατασκευαστές αυτοκινήτων που αντιμετώπισαν πέρυσι ραγδαία αύξηση των τιμών των μετάλλων των μπαταριών, ο ΙΕΑ δήλωσε επίσης ότι οι πολιτικές προσπάθειες για τη διαφοροποίηση των παγκόσμιων προμηθειών ήταν μέχρι στιγμής αναποτελεσματικές. Για παράδειγμα, το 90% των νέων έργων διύλισης νικελίου που παρακολουθεί ο ΙΕΑ βρίσκονται στην Ινδονησία.

Οι επενδύσεις στην εξόρυξη δεν έχουν επίσης κατανεμηθεί ομοιόμορφα, και ο χαλκός θα μπορούσε ακόμη να αντιμετωπίσει ελλείψεις, εκτός εάν οι δαπάνες αυξηθούν, είπε. Ενώ ο χαλκός είναι μια πολύ μεγαλύτερη αγορά από το λίθιο, το νικέλιο και το κοβάλτιο, οι ευρείες εφαρμογές του στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτρικών οχημάτων έχουν προκαλέσει αρκετές παρόμοιες προειδοποιήσεις τους τελευταίους μήνες. Ακόμα κι έτσι, η Citigroup δήλωσε ότι το μέταλλο αναδεικνύεται ως ο προτιμώμενος τρόπος των επενδυτών να ποντάρουν στην ενεργειακή μετάβαση, μια τάση που θα ενισχύσει τις ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων για τους μεταλλωρύχους χαλκού.

«Βλέπουμε ότι υπάρχει μια αυξανόμενη ανάγκη για χαλκό που έρχεται επειδή η ζήτηση αυξάνεται πολύ έντονα. Μεσοπρόθεσμα, η ισορροπία προσφοράς και ζήτησης χαλκού μπορεί να είναι μάλλον δύσκολη» ανέφερε ο Μπιρόλ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

CAVA: Η μεσογειακή αλυσίδα εστιατορίων με ελληνικές «ρίζες» που ξετρελαίνει τη Wall Street

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider