Μικρότερη συρρίκνωση από το αναμενόμενο κατέγραψε η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου τον Μάιο, μετά μάλιστα και από μια πρόσθετη αργία για τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ΄ που επιβάρυνε τη δραστηριότητα.
Το βρετανικό ΑΕΠ υποχώρησε 0,1% τον Μάιο μετά από άνοδο 0,2% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Οι οικονομολόγοι περίμεναν πτώση 0,3%.
Τα στοιχεία συνεχίζουν μία σειρά θετικών εκπλήξεων για την Μεγάλη Βρετανία, η οποία απέφυγε την ύφεση που ανέμεναν μεταξύ άλλων η Τράπεζα της Αγγλίας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για τις αρχές του έτους, δίνοντας μία νέα οπτική στην εστίαση στην εκτίναξη του πληθωρισμού και στις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να ψύξει την οικονομία με απότομες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού.
«Η συνολική αύξηση της κατανάλωσης θα μπορούσε να παραμείνει υποτονική μέχρι το επόμενο έτος, καθώς τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν πολλαπλά οικονομικά εμπόδια», δήλωσε στο Bloomberg ο Yael Selfin, επικεφαλής οικονομολόγος της KPMG UK. «Ενώ η ισχυρότερη αύξηση των μισθών και η πτώση του πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν τα πραγματικά εισοδήματα να αρχίσουν να αυξάνονται ξανά, ο αντίκτυπος του υψηλότερου κόστους των στεγαστικών δανείων και της αύξησης των ενοικίων θα μπορούσε να επιβαρύνει τις δαπάνες των νοικοκυριών».
Οι οικονομολόγοι διστάζουν να ερμηνεύσουν υπερβολικά τα στοιχεία του μήνα, καθώς ο Μάιος είχε μια επιπλέον τραπεζική αργία για τον βασιλιά πέρα από τις δύο συνήθεις. Τα στοιχεία δείχνουν επίσης το Ηνωμένο Βασίλειο χωρίς ανάπτυξη τους τελευταίους τρεις μήνες, με ακόμη και αισιόδοξους να προβλέπουν επικίνδυνη στασιμότητα.
«Ο σημερινός αριθμός του ΑΕΠ που δείχνει αύξηση 0% τους τρεις μήνες έως τον Μάιο παρέχει περαιτέρω στοιχεία για την επισφαλή κατάσταση της οικονομίας του Ηνωμένου Βασιλείου», δήλωσε ο David Bharier, επικεφαλής έρευνας στο Βρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. «Ενώ οι επιχειρήσεις ήταν απίστευτα ανθεκτικές στο να αντιμετωπίσουν πολλαπλά κύματα οικονομικών κρίσεων, η τελευταία μας Τριμηνιαία Οικονομική Έρευνα δείχνει ότι οι περισσότερες εταιρείες εξακολουθούν να μην ανακοινώνουν βελτιωμένες επιχειρηματικές συνθήκες».
Οι αναλυτές θα παρακολουθούν στενά τα δεδομένα του Ιουνίου, σημειώνοντας ότι μια ισχυρή ανάκαμψη μπορεί να υποδηλώνει υποκείμενη ισχύ στη δραστηριότητα, ενώ μια άτονη μέτρηση μπορεί να υποδηλώνει ότι έχει ξεκινήσει μια παρατεταμένη ύφεση. Θα χρειαζόταν άλλη μια πτώση 0,1% τον Ιούνιο για να προκαλέσει συρρίκνωση της παραγωγής για το δεύτερο τρίμηνο.
«Τα στοιχεία του Ιουνίου πιθανότατα θα είναι πιο κολακευτικά από την επιστροφή στον συνηθισμένο αριθμό εργάσιμων ημερών», δήλωσε ο Ben Jones, επικεφαλής οικονομολόγος στον όμιλο CBI. «Μειώνοντας τον θόρυβο, οι επιχειρηματικές μας έρευνες δείχνουν ότι η δραστηριότητα στον ιδιωτικό τομέα παρέμεινε σταθερή τους τελευταίους μήνες».
Οι υπηρεσίες που τροφοδοτούν το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας δεν παρουσίασαν καμία αλλαγή τον Μάιο, καλύτερα από ό,τι είχαν υπολογίσει οι οικονομολόγοι για συρρίκνωση 0,2%, αλλά πιο ήπια από την ανάπτυξη 0,3% τον Απρίλιο.
Μέρος αυτού οφειλόταν στην έλλειψη απεργίας από τους γιατρούς τον μήνα, ενώ τα στοιχεία για τον Ιούλιο θα περιλαμβάνουν τον αντίκτυπο μιας μακράς απεργίας. Οι τέχνες, η ψυχαγωγία και η αναψυχή παρουσίασαν επίσης μεγάλη ανάπτυξη ενώ επιβραδύνθηκε το χονδρικό και λιανικό εμπόριο.
Οι υπηρεσίες διαμονής και τροφίμων υποχώρησαν 0,9% μετά από έναν ισχυρό Απρίλιο. Ορισμένες παμπ και μπαρ επωφελήθηκαν από την τραπεζική αργία, ενώ άλλες είπαν ότι έπληξε την απόδοση τους. Οι απεργίες των σιδηροδρόμων περιόρισαν επίσης τον ρυθμό ανάπτυξης.
Η μεταποίηση και οι κατασκευές μειώθηκαν κατά 0,2% τον μήνα, η οποία ήταν λιγότερο έντονη από μια αναμενόμενη πτώση 0,5% για κάθε κατηγορία.
Ο Μάιος σηματοδότησε την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία πτώση των κατασκευών, η οποία παρασύρθηκε κατά βάση από την οικοδόμηση. Η άνοδος των επιτοκίων επιβράδυνε την αγορά ακινήτων και η μέτρηση του Απριλίου για τις κατασκευές μειώθηκε απότομα.
Ήταν επίσης ο τρίτος μήνας μέσα σε ένα χρόνο που τα βασιλικά γεγονότα βαρύνουν την ανάπτυξη. Η κηδεία της Βασίλισσας Ελισάβετ Β' συνέβαλε σε αυτήν και η επίσημη αργία για τον εορτασμό του Πλατινένιου Ιωβηλαίου της μείωσε 0,7% την παραγωγή τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Ιούνιο του περασμένου έτους.
«Ενώ μια επιπλέον τραπεζική αργία είχε αντίκτυπο στην ανάπτυξη τον Μάιο, ο υψηλός πληθωρισμός παραμένει βαρίδι για την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ μετά την έκθεση. «Ο καλύτερος τρόπος για να συνεχιστεί η ανάπτυξη και να μετριαστεί η πίεση στις οικογένειες είναι να μειωθεί ο πληθωρισμός όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το σχέδιό μας θα λειτουργήσει, αλλά πρέπει να επιμείνουμε».
Ωστόσο, η ανάλυση δείχνει ότι ο αντίκτυπος αυτών των γεγονότων μειώνεται και το πλήγμα από το κλείσιμο των επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της γιορτής της στέψης του Μαΐου αντισταθμίστηκε από τις βαριές δαπάνες για τον τουρισμό και τη φιλοξενία, καθώς οι Βρετανοί συρρέουν σε παμπ για να γιορτάσουν τον νέο τους μονάρχη.