Γερμανία: Σημάδια νέας ύφεσης μετά την εαρινή ανακοπή της

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία: Σημάδια νέας ύφεσης μετά την εαρινή ανακοπή της
Νέα προβλήματα αναδύονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η γερμανική οικονομία μπορεί να αυξήθηκε ελαφρώς την άνοιξη, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να σημάνει η λήξη της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η Handelslblatt, συμπληρώνοντας πως νέα προβλήματα αναδύονται το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Αν ισχύουν οι προβλέψεις των οικονομολόγων, η γερμανική οικονομία κατάφερε να ανακόψει την καθοδική της πορεία το δεύτερο τρίμηνο. Κατά μέσο όρο, οι οικονομολόγοι που ερωτήθηκαν από το Bloomberg αναμένουν ότι η οικονομική παραγωγή θα έχει αυξηθεί κατά 0,1% την άνοιξη σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Στις 31 Ιουλίου, η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία θα δημοσιεύσει επίσης την έκτακτη εκτίμησή της, η οποία όμως είναι πολύ επιρρεπής σε αναθεωρήσεις. Με τον προβλεπόμενο ρυθμό, θα χρειαστούν δύο χρόνια για να καλυφθεί η χειμερινή ύφεση.

Σταδιακά, ακόμη και οι ειδικοί στα αρμόδια ομοσπονδιακά υπουργεία Οικονομίας και Οικονομικών φαίνεται να συνειδητοποιούν ότι η εαρινή πρόβλεψή τους για τη γερμανική οικονομία δεν είναι πλέον βιώσιμη. Υπενθυμίζεται πως στα τέλη Απριλίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε προβλέψει ανάπτυξη 0,4% για φέτος και 1,6% για το επόμενο έτος.

Τότε, ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) έκανε λόγο για «ευχάριστα νέα», λέγοντας ότι η γερμανική οικονομία αποδεικνύεται "προσαρμοστική και ανθεκτική στην ενεργειακή κρίση".

Δεν αρκεί, όμως, ότι η οικονομία βρισκόταν σε πραγματική ύφεση το χειμερινό εξάμηνο, δηλαδή η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,5% το τελευταίο τρίμηνο του 2022 και κατά επιπλέον 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2023.

Πλέον απειλούν την οικονομία νέα προβλήματα για το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όλοι οι πρόδρομοι δείκτες δείχνουν προς τα κάτω, το επιχειρηματικό κλίμα Ifo πέφτει με αυξανόμενο ρυθμό, ο δείκτης του Κέντρου Ευρωπαϊκών Οικονομικών Ερευνών (ZEW) πέφτει επίσης, και το Ινστιτούτο Μακροοικονομικής Πολιτικής (IMK) εκτιμά την πιθανότητα μιας νέας ύφεσης «λίγο κάτω από το 80%"»- κρίση μετά την κρίση.

Στην τρέχουσα μηνιαία έκθεση του ομοσπονδιακού υπουργείου Οικονομικών, ο οίκος του υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ (FDP) παραδέχεται ότι οι διαθέσιμοι «σκληροί δείκτες για την τρέχουσα οικονομική εξέλιξη συνεχίζουν να δίνουν μια συγκρατημένη εικόνα». Επιπλέον, η επιδείνωση των δεικτών κλίματος υπογραμμίζει τους «καθοδικούς κινδύνους».

Είναι πιθανό «η οικονομική ανάκαμψη που αναμένεται στις τρέχουσες οικονομικές προβλέψεις για τη διάρκεια του έτους να καθυστερήσει τουλάχιστον». Το υπουργείο Οικονομίας γράφει ότι «η γερμανική οικονομία παραμένει σε ένα δύσκολο περιβάλλον στις αρχές του καλοκαιριού του 2023».

Η παγκόσμια οικονομική κατάσταση είναι «ακόμη αδύναμη συνολικά». Η απώλεια της αγοραστικής δύναμης ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού έχει «επιβαρυντική επίδραση στην εγχώρια οικονομία και η άνοδος των επιτοκίων επιβαρύνει τις επενδύσεις, ιδίως στον κατασκευαστικό κλάδο». Ως αποτέλεσμα αυτών των προκλήσεων, το τρέχον τρίμηνο αναμένεται συνολικά μια υποτονική οικονομική ανάπτυξη.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η οικονομική ύφεση, η οποία έχει ήδη διαρκέσει 14 τρίμηνα, γίνεται πλέον αισθητή και εκεί που πονάει περισσότερο: στις πτωχεύσεις εταιρειών και στην ανεργία.

Σύμφωνα με την τάση αφερεγγυότητας του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών της Χάλε (IWH), ο αριθμός των πτωχεύσεων ατομικών επιχειρήσεων και εταιρειών αυξήθηκε τον Ιούνιο στο υψηλότερο επίπεδο από το 2016. Ο αριθμός τους τον Ιούνιο ήταν 48% υψηλότερος από ό,τι τον ίδιο μήνα πέρυσι και 11% πάνω από τον μέσο όρο του Ιουνίου για τα έτη 2016 έως 2019.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία για την αφερεγγυότητα, σημειώθηκε αύξηση 17% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με συνολικά 5545 εταιρικές αφερεγγυότητες. Προφανώς, οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία, η δραστική αύξηση των τιμών της ενέργειας και ο συνεχιζόμενος υψηλός πληθωρισμός παρουσιάζουν σε πολλές εταιρείες υπαρξιακά προβλήματα.

Ο αυξανόμενος αριθμός πτωχεύσεων εταιρειών έχει πλέον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας και έτσι η εικόνα του άτρωτου γερμανικού «εργασιακού θαύματος» πρέπει πλέον να διορθωθεί. Τον Ιούνιο, για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε εκπληκτικά αντί να μειωθεί ως συνήθως χάρη στην εαρινή αναζωογόνηση.

Εποχικά προσαρμοσμένη, η αύξηση ήταν 28.000 σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Στα 2,61 εκατομμύρια, η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό της από τον Ιούνιο του 2021. Σε σύγκριση με τα χαμηλά επίπεδα πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας, σχεδόν 400.000 περισσότεροι άνθρωποι είναι τώρα εγγεγραμμένοι ως άνεργοι απ' ό,τι τότε.

Οι καταναλωτές χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις

«Η προσφυγική μετανάστευση δεν έχει πλέον επίδραση εδώ», παραδέχεται το υπουργείο Οικονομίας. Η πρόσφατη αύξηση είναι «κυρίως κυκλική» - και το βαρόμετρο της IAB για την αγορά εργασίας προβλέπει περαιτέρω αύξηση της ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, οι αυξανόμενες ανησυχίες για την απώλεια θέσεων εργασίας και η λήξη των κρατικών ενισχύσεων παρεμποδίζουν την ιδιωτική κατανάλωση. Οι καλοκαιρινές διακοπές έχουν επίσης γίνει σημαντικά ακριβότερες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι διεθνείς πτήσεις ήταν κατά 25% ακριβότερες το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος και οι εσωτερικές οργανωμένες διακοπές ήταν σχεδόν 15% ακριβότερες.

Πολλοί καταναλωτές προφανώς ήδη αγωνίζονται να διατηρήσουν το συνηθισμένο επίπεδο κατανάλωσής τους ρευστοποιώντας τις αποταμιεύσεις τους. «Περίπου το 1/3 των πελατών -όλοι όσοι βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό όριο- χρησιμοποιούν τις αποταμιεύσεις τους κάθε μήνα» επιβεβαίωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Κρίστιαν Σούινγκ, πρόεδρος της Ένωσης Γερμανικών Τραπεζών -επικαλούμενος εσωτερικά στοιχεία. Το καταναλωτικό βαρόμετρο της HDE σηματοδοτεί επίσης μια επίμονα χαμηλή τάση για αποταμίευση.

Η ιδιωτική κατανάλωση θεωρείται κλειδί για την ανάπτυξη, τονίζει το ίδιο δημοσίευμα. Συμβάλλει περίπου στο ήμισυ του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Κατά συνέπεια, η επιρροή της στην οικονομική ανάπτυξη είναι μεγάλη. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 1,7% και το πρώτο τρίμηνο μειώθηκε περαιτέρω κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Έτσι, η ιδιωτική κατανάλωση ήταν χαμηλότερη σε πραγματικούς όρους από ό,τι τον χειμώνα 2017/18 - πέντε χρόνια χωρίς κέρδη ευημερίας, καταλήγει η Handelsblatt.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ισπανία: Πρώτη η δεξιά, αλλά χωρίς πλειοψηφία - Ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις Σάντσεθ, Φεϊχό

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider