Ισχυρή μείωση, της τάξης του 13%, κατέγραψε η παραγωγή φυσικού αερίου στη Ρωσία για το α' εξάμηνο του 2023 , μετά την απόφαση του Κρεμλίνου να σταματήσει τις εξαγωγές μέσω αγωγών σε πολλές χώρες της Ευρώπης, της μεγαλύτερης αγοράς για τη Μόσχα προ του πολέμου στην Ουκρανία.
Όπως ανέφερε το Bloomberg, οι Ρώσοι παραγωγοί άντλησαν 319,3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το πρώτο εξάμηνο του έτους. Η χώρα άρχισε να μειώνει σημαντικά την παραγωγή φυσικού αερίου πέρυσι, αφού σταμάτησε τις περισσότερες εξαγωγές αγωγών προς την Ευρώπη εν μέσω της αντιπαράθεσης του Κρεμλίνου με τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία.
Η Ρωσία παρήγαγε 42,8 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον Ιούνιο, κατά 8,6% λιγότερα σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.
Το μέγεθος της ετήσιας πτώσης μειώνεται σταδιακά, επειδή σε αυτό το σημείο το 2022 το Κρεμλίνο είχε ήδη αρχίσει να περιορίζει τις εξαγωγές. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τις ποσότητες που κάηκαν ή φούντωσαν, σύμφωνα με τον τρόπο που το Υπουργείο Ενέργειας υπολογίζει ιστορικά την παραγωγή.
Ανά εταιρεία
Η Gazprom ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης του πρώτου εξαμήνου. Τα στοιχεία του κλάδου δεν περιλαμβάνουν συγκεκριμένο αριθμό για την εταιρεία, αλλά η συνδυασμένη παραγωγή της κατηγορίας στην οποία ανήκει -όπου η Gazprom είναι μακράν ο μεγαλύτερος παραγωγός- μειώθηκε περισσότερο από 20% σε 201,8 δισ. κυβικά μέτρα.
Η Novatek, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός φυσικού αερίου της χώρας που προμηθεύει κυρίως υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), μείωσε την παραγωγή της κατά 1,9% σε 39,8 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα την περίοδο αυτή. Σημειώνεται πως η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία συνήθιζε να λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία προ του πολέμου, συνεχίζει να εισάγει ρωσικό LNG.
Η Rosneft η οποία δεν εξάγει φυσικό αέριο, αύξησε την παραγωγή της κατά 44% σε 32,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.