Ισπανία: «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Κατέβασε ρυθμούς το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισπανία: «Τσίμπησε» ο πληθωρισμός τον Ιούλιο - Κατέβασε ρυθμούς το ΑΕΠ στο β' τρίμηνο
Υπερβαίνοντας το «όριο» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε ο πληθωρισμός στην Ισπανία για τον Ιούλιο, υπερβαίνοντας το «όριο» του 2% που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ισπανική στατιστική αρχή την Παρασκευή, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,1% έναντι 1,6% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, παρουσιάστηκε αποπληθωρισμός, -0,1%, έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο -0,5%.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ισπανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 2,3% από 1,9% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,7%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,1% από 0,6% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο -0,5%.

Κάμψη της ανάπτυξης

Εξάλλου, το ισπανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 0,4% στο β' τρίμηνο του 2023 έναντι ανάπτυξης της οικονομίας κατά 0,6% τους πρώτους 3 μήνες του έτους.

Η ανάπτυξη του β' τριμήνου κινήθηκε εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Υπενθυμίζεται πως πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκε η ανάπτυξη της οικονομίας της Γαλλίας, με ρυθμό 0,5% στο β' τρίμηνο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BoJ: Δέσμευση για «μεγαλύτερη ευελιξία» στην πολιτική ελέγχου της καμπύλης αποδόσεων

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider