Γερμανία: Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στο 6,5% τον Ιούλιο 

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γερμανία: Μικρή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, στο 6,5% τον Ιούλιο 
Μένοντας σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για πληθωρισμό στο 2%

Ήπια αποκλιμάκωση κατέγραψε ο πληθωρισμός στη Γερμανία για τον Ιούλιο, παραμένοντας ωστόσο σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά που έχει θέσει ως στόχο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για πληθωρισμό στο 2%

Σύμφωνα με τις προκαταρκτικές ανακοινώσεις της Destatis, ο -εναρμονισμένος με τις τιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης- πληθωρισμός σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,5% έναντι 6,8% τον Ιούνιο. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 6,6%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,5% από 0,4% τον Ιούνιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στο 0,6%.

Ο γενικός πληθωρισμός στη Γερμανία σε ετήσιο επίπεδο διαμορφώθηκε στο 6,2% από 6,4% τον Ιούνιο και έναντι εκτίμησης των αναλυτών για μια μέτρηση στο 6,2%. Σε μηνιαίο επίπεδο, διαμορφώθηκε στο 0,3%, όπως τον Ιούνιο και εντός των προβλέψεων των αναλυτών.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης έρχονται μετά από τις ανακοινώσεις για το ότι η γερμανική οικονομία παρέμεινε στάσιμη για το β' τρίμηνο του 2023, αποφεύγοντας την ύφεση.

Η εικόνα στη Γαλλία και την Ισπανία, ενόψει της Eurostat

Οι ανακοινώσεις από τη Γερμανία κινούνται είναι χειρότερα συγκριτικά με την οικονομική ανάπτυξη σε 2 από τις 3 επόμενες οικονομικές δυνάμεις της Ευρωζώνης, τη Γαλλία και την Ισπανία.

Η οικονομική ανάπτυξη στη Γαλλία ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για το β' τρίμηνο, κερδίζοντας έδαφος σε σχέση με τους πρώτους 3 μήνες τους έτους. Παράλληλα, αποκλιμάκωση εμφάνισε και ο πληθωρισμός στη χώρα κατά τον Ιούλιο.

Στην Ισπανία, η ανάπτυξη για το β' τρίμηνο κατέβασε ρυθμούς ενώ ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε πάνω από τον στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ για τη σταθερότητα των τιμών στην Ευρωζώνη.

Σημειώνεται πως την ερχόμενη Δευτέρα η Eurostat θα ανακοινώσει τα δικά της προκαταρκτικά στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στο σύνολο της Ευρωζώνης κατά τον Ιούλιο.

Οι ανακοινώσεις αναμένεται να δείξουν το κατά πόσο οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ (μετά από τις χθεσινές ανακοινώσεις της ευρωτράπεζας) έχουν οδηγήσει σε αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη. Τα στοιχεία της Δευτέρας, όπως και αυτά που θα ανακοινωθούν τις επόμενες εβδομάδες θα κρίνουν το κατά πόσο η ΕΚΤ μπορεί να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των επιτοκίων της τον Σεπτέμβριο ή εάν θα «παγώσει» τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Ακόμη μία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειάζονται περαιτέρω βήματα για το ύψος των επιτοκίων

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider