Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειάζονται περαιτέρω βήματα για το ύψος των επιτοκίων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κάζιμιρ (ΕΚΤ): Χρειάζονται περαιτέρω βήματα για το ύψος των επιτοκίων
«Ακόμη και αν κάναμε ένα διάλειμμα τον Σεπτέμβριο, θα ήταν πρόωρο να το θεωρήσουμε αυτόματα το τέλος του κύκλου» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ.

Την πρόθεση του για νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το επόμενο χρονικό διάστημα υπογράμμισε το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Σλοβακίας, Πίτερ Κάζιμιρ.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη η ΕΚΤ αύξησε για 9η συνεχόμενη φορά τα βασικά της επιτόκια της, στο πλαίσιο των μέτρων που «τρέχει» η ευρωτράπεζα ώστε να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.

Σε δήλωση του την Παρασκευή, ο Κάζιμιρ είπε πως υπάρχει ακόμα το ρίσκο ώστε ο πληθωρισμός και κινηθεί πάνω από τις προσδοκίες, προσθέτοντας πως η δουλειά της ΕΚΤ «δεν έχει τελειώσει».

«Θα πρέπει να κάνουμε ένα σταθερό βήμα παραπέρα στο δρόμο μας προς την κορυφή. Ακόμη και αν κάναμε ένα διάλειμμα τον Σεπτέμβριο, θα ήταν πρόωρο να το θεωρήσουμε αυτόματα το τέλος του κύκλου» σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ανέφερε ο Κάζιμιρ.

Διαφωνίες για την πολιτική της ΕΚΤ

Ο ίδιος τόνισε πως η ΕΚΤ θα πρέπει να καταλήξει σε ένα εύρος για τα επιτόκια της και «να παραμείνει εκεί για το μεγαλύτερο διάστημα» του 2024. Πρέπει να είναι ένα μέρος όπου πρέπει να μας αρέσει λίγο σε όλους» συμπλήρωσε.

Αφήνοντας να φανούν διαφωνίες μεταξύ των μελών της ΕΚΤ για την επιτοκιακή πολιτική της τράπεζας, ο Κάζιμιρ πρόσθεσε ότι αυτό αποδεικνύεται «πρόκληση με μια τόσο μεγάλη αποστολή όπως το Διοικητικό Συμβούλιο».

Σημειώνεται πως ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως «φαίνεται ότι είμαστε πολύ κοντά στο τέλος των αυξήσεων των επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση νομίζω ότι αν υπάρξει μία ακόμα -δύσκολο το βλέπω- για τον Σεπτέμβριο, αλλά πιστεύω ότι θα σταματήσουμε εκεί. Αλλά και του Σεπτεμβρίου, τις 25 μονάδες βάσης, τις βλέπω αδύναμες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το μηδενισμό του επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά

Η δυνάμει παγίδα που έστησε… η ΕΚΤ για δανειολήπτες και τράπεζες

gazzetta
gazzetta reader insider insider