Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το μηδενισμό του επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιορισμένος ο αντίκτυπος για τις ελληνικές τράπεζες από το μηδενισμό του επιτοκίου στα ελάχιστα αποθεματικά
Περιορισμένος φαίνεται να είναι ο αντίκτυπος από τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής των ελάχιστων αποθεματικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις ελληνικές τράπεζες.

Περιορισμένος αναμένεται να είναι ο αντίκτυπος από τη μείωση του επιτοκίου αποδοχής των ελάχιστων αποθεματικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τις ελληνικές τράπεζες.

Η ΕΚΤ προέβη στο μηδενισμό του συγκεκριμένου επιτοκίου από το 3,75% που έφτασε πλέον το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων. Να σημειωθεί πως οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει να διακρατούν σήμερα στην εθνική κεντρική τράπεζα τουλάχιστον το 1% συγκεκριμένων υποχρεώσεων, που αφορά κυρίως καταθέσεις πελατών.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες του insider.gr ο μηδενισμός του επιτοκίου αναμένεται να έχει έναν αρνητικό αντίκτυπο της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ ανά εγχώρια συστημική τράπεζα ετησίως, ήτοι περίπου 80 εκατ. ευρώ για το σύνολο του κλάδου.

Ευρύτερα για τις τράπεζες της Ευρωζώνης, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αναμένεται να έχει μια ευρεία αρνητική επίδραση ως προς την πορεία της κερδοφορίας τους, δεδομένου ότι τα ελάχιστα αποθεματικά είναι σχετικά χαμηλά σε σύγκριση με τα συνολικά, ενώ οι τράπεζες βλέπουν τα καθαρά έσοδα από τόκους να ενισχύονται περαιτέρω στη βάση των αυξήσεων των επιτοκίων από την ΕΚΤ και της άμεσης ματακύλισης στο σκέλος των δανειακών χαρτοφυλακίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider