Η Αυστραλία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης χρήσης και σε άλλες εφαρμογές κινεζικών εταιρειών από μέλη και στελέχη της κυβέρνησης, καθώς μετά από την απαγόρευση για το TikTok εξετάζεται και το ενδεχόμενο παρόμοιου μέτρου και στο WeChat.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, επιτροπή της Γερουσίας της Αυστραλίας έκανε ζητά σαρωτικές αλλαγές στο πως η χώρα αντιμετωπίζει τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες από το εξωτερικό.
Στο κείμενο της επιτροπής που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη , μεταξύ άλλων προτείνονται αυστηρότερες απαιτήσεις διαφάνειας σχετικά με την ιδιοκτησία και τις διαδικασίες ελέγχου του περιεχομένου των πλατφορμών social media, καθώς και πιθανά πρόστιμα ή ακόμη και απαγορεύσεις σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν.
«Αυταρχικά κράτη» και η απάντηση της Κίνας
«Τα αυταρχικά κράτη χρησιμοποιούν δυτικές εφαρμογές που είναι απαγορευμένες στις χώρες τους για να μας υπονομεύσουν και να διαμορφώσουν τη λήψη αποφάσεων υπέρ τους», σύμφωνα με τον γερουσιαστή Τζέιμς Πάτερσον, πρόεδρο της επιτροπής για την ξένη παρέμβαση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, διότι υπάρχουν τεράστιες ποσότητες ξένης παρέμβασης σε αυτές τις πλατφόρμες», δήλωσε σε συνέντευξή του στην Καμπέρα.
Όπως σημειώνει το Bloomberg, η Αυστραλία μεταξύ των χωρών της Δύσης που έχουν ανησυχίες για την ασφάλεια που συνδέονται με την Κίνα και την τεχνολογία, καθώς έγινε η πρώτη χώρα που απαγόρευσε την Huawei από το δίκτυο 5G της το 2018. Ακόμα, η χώρα ανακοίνωσε τον Απρίλιο ότι το TikTok της ByteDance θα απαγορευτεί από τις κυβερνητικές συσκευές μετά από συμβουλές των υπηρεσιών πληροφοριών και ασφάλειας.
Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αυστραλού αξιωματούχου, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάο Νινγκ, είπε την Τρίτη πως ο Πάτερσον «διατηρεί σταθερά προκαταλήψεις κατά της Κίνας» και ότι οι ακροάσεις της επιτροπής στόχευαν κυρίως κινεζικές εταιρείες.