Με άλλο «ύφος» παρακολούθησης (χαμηλών τόνων και επιστροφής σε μια «κανονικότητα» περισσότερο εθνικών αποφάσεων για το μείγμα οικονομικής πολιτικής), ετοιμάζουν τις «βαλίτσες» τους οι δανειστές για τον ανά εξάμηνο πλέον έλεγχό τους. Χαρακτηριστικό της νέας τάξης πραγμάτων είναι ότι, προς το παρόν, σχεδιάζουν να έρθουν για την 3η μεταπρογραμματική αξιολόγηση τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου και για μία σύντομη επίσκεψη.
Ο χρόνος έχει σημασία καθώς το προσχέδιο Προϋπολογισμού θα έχει ετοιμασθεί από πιο πριν, για να κατατεθεί στη Βουλή (όπως ορίζει το Σύνταγμα) στις 2/10 (δηλαδή την 1η Δευτέρα του Οκτωβρίου). Επίσης, θα έχουν προηγηθεί και οι πιθανές εξαγγελίες από τον πρωθυπουργό από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ενώ η χώρα θα βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις δημοτικές εκλογές.
Έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία
Βεβαίως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει λάβει συστάσεις από την προηγούμενη (δεύτερη) αξιολόγηση του Μαΐου και, όπως δείχνει η μέχρι στιγμής πορεία, έχει προσαρμοστεί σε αυτές. Για παράδειγμα, η κριτική που ασκήθηκε για τις ρυθμίσεις οφειλών πιθανόν να συνέβαλε και αυτή στη μη παράτασή τους. Το ίδιο ισχύει και για την έμφαση που δίδεται στην επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Άλλωστε, όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη, πλέον η κριτική των αγορών είναι πιο σημαντική από αυτή των θεσμών και ακολουθούν την ίδια γραμμή…
Σε κάθε περίπτωση πλέον οι συστάσεις που περιέχονται στο πλαίσιο της μεταπρογραμματικής εποπτείας είναι πολύ λιγότερες από τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο πλαίσιο του Tαμείου Aνάκαμψης, με το οποίο ουσιαστικά σιγά σιγά συνδέεται όλο το πλέγμα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού εξαμήνου», δηλαδή του πλέγματος παρακολούθησης της δημοσιονομικής και διαρθρωτικής πορείας κάθε κράτους.
Υπενθυμίζεται πως σε καθεστώς μεταπρογραμματικής εποπτείας θα βρίσκεται η Ελλάδα (όπως και όλα τα κράτη που πέρασαν από μνημόνιο) έως ότου αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει από την ΕΕ. Το πόρισμα θα οδεύσει για επικύρωση σε πολιτικό επίπεδο στο Euroroup (πιθανότατα του Νοεμβρίου), μαζί με το υπόλοιπο πακέτο του ευρωπαϊκού εξαμήνου.
Οι συστάσεις
Υπενθυμίζεται πως στο προηγούμενο πόρισμα που απέδιδε κατά κύριο λόγο εύσημα για την πρόοδο που έχει καταγραφεί, αλλά και πιστοποιούσε τη βιωσιμότητα του χρέους αλλά και την επιστροφή σε πλεονάσματα από το 2022 και μετά, γινόταν και καταγραφή της προόδου στο πεδίο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Παρακολουθούνται ουσιαστικά οι «ουρές» των μνημονίων και της ενισχυμένης εποπτείας.
Στα θετικά ήταν η πρόοδος στα πεδία της κωδικοποίησης της εργατικής νομοθεσίας, της πορείας ολοκλήρωσης της κτηματογράφησης, αλλά και της διαχείριση των δημοσίων περιουσιακών στοιχείων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Επιπλέον πρόοδος ζητείται και θα «μετρηθεί» τον Οκτώβριο στα σχήματα ρύθμισης φορολογικών οφειλών, στην εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, αλλά και σε διάφορα πεδία του τραπεζικού τομέα.