Καύσιμα: Πώς κινούνται οι τιμές εν όψει του Δεκαπενταύγουστου -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά το γέμισμα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καύσιμα: Πώς κινούνται οι τιμές εν όψει του Δεκαπενταύγουστου -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά το γέμισμα
Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για τα καύσιμα κίνησης ενώ αδειάζουν τα αστικά κέντρα εν όψει της μεγάλης εξόδου του Δεκαπενταύγουστου.

Συνεχίζονται οι υψηλές πτήσεις για τα καύσιμα κίνησης ενώ αδειάζουν τα αστικά κέντρα εν όψει της μεγάλης εξόδου του Δεκαπενταύγουστου. Ο προϋπολογισμός των εκδρομέων φαίνεται να είναι επιβαρυμμένος από τις υψηλές τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης ενώ εάν προστεθούν και τα διόδια (για τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη το κόστος είναι 31,35 ευρώ) η μετάβαση οδικώς σε τουριστικούς προορισμούς της ηπειρωτικής χώρας ίσως να μην είναι τελικά τόσο οικονομική όσο ήταν παλαιότερα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,956 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,725 ευρώ. Ειδικά το τελευταίο έχει σημειώσει συγκριτικά μεγαλύτερη άνοδο καθιστώντας τις μεταφορές και το γέμισμα για ΙΧ που κινούνται με diesel ακόμη ακριβότερα.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (ΠΟΠΕΚ) ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, οι οποίες αναμένεται να περάσουν σε κάποιο βαθμό και στην αντλία. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές θα προσεγγίσουν τα 2 ευρώ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα ξεπεράσουν τα 2,2 σε νησιωτικούς τουριστικούς προορισμούς.

H Ελλάδα παραμένει στην πρώτη δεκάδα των χωρών με την ακριβότερη βενζίνη, κάτι που οφείλεται στην υψηλότερη φορολόγηση σε σχέση με άλλα κράτη. Το GlobalPetrolPrices κατατάσσει τη χώρα μας στην έβδομη θέση ακολουθώντας το Χόνγκ Κόνγκ, την Ισλανδία, την Ολλανδία, τη Νορβηγία, το Μονακό και τη Δανία. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Έλληνες οδηγοί καλούνται να κάνουν προσεκτική έρευνα αγοράς προκειμένου να συγκρατήσουν τον προϋπολογισμό των διακοπών.

Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί κατά το γέμισμα

Όπως έχουν επανειλημμένως επισημάνει φορείς της αγοράς, οι οδηγοί θα πρέπει να κάνουν έρευνα αγοράς προτού γεμίσουν και να δείχνουν προτίμηση σε πρατήρια που γνωρίζουν και εμπιστεύονται. Οι πολύ χαμηλές τιμές δεν αποτελούν απαραίτητα το βασικό κριτήριο επιλογής καθώς μπορεί να αποτελούν ένδειξη για νοθευμένα καύσιμα.

Τα νοθευμένα, κακής ποιότητας ή ακόμη και ακατάλληλα καύσιμα μπορούν να προκαλέσουν φθορές στο εσωτερικό του κινητήρα, συχνά ανεπανόρθωτες. Δεδομένου ότι τα νοθευμένα καύσιμα περιέχουν λίγα οκτάνια ή επικίνδυνες προσμίξεις (συχνά και μεγάλες ποσότητες νερού) έχουν προβληματική καύση (συντελείται γρήγορα αφήνοντας κατάλοιπα στον κινητήρα) και δεν προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια.

Συχνά, όταν καταναλωτές γεμίζουν τα ρεζερβουάρ καύσιμα αμφιβόλου ποιότητας θα πρέπει να κάνουν περισσότερα γεμίσματα καθώς το καύσιμα εξαντλείται γρήγορα.

Ο οδηγός είναι αδύνατον να αντιληφθεί την ποιότητα του καυσίμου κατά το γέμισμα αλλά λίγα λεπτά μετά, τυχόν ασυνήθιστα συμβάντα δεν θα πρέπει να περνούν απαρατήρητα.

Μια άλλη ένδειξη αποτελεί η ξαφνική διακοπή του κινητήρα (εάν το νοθευμένο καύσιμο περιέχει πολύ νερό). Η διακοπή του κινητήρα μπορεί να συνοδεύεται με την εμφάνιση διάφορων κίτρινων και κόκκινων ενδείξεων στο ταμπλό. Αυτό σημαίνει πως δημιούργησαν κάποιο πρόβλημα είτε στα μηχανικά, είτε στα ηλεκτρονικά συστήματα.

Για παράδειγμα από τα πρώτα χιλιόμετρα ο κινητήρας μπορεί να αρχίσει να σκορτσάρει, να δυσκολεύεται να ανεβάσει στροφές η ο οδηγός μπορεί να βλέπει να ανάβει η ένδειξη “Check Engine”.

Και βέβαια, όταν η ποιότητα των καυσίμων είναι χαμηλή ο καταλύτης αδυνατεί να επιτελέσει τις συνήθεις χημικές του διεργασίες με αποτέλεσμα το όχημα να εκπέμπει επικίνδυνους ρύπους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Το νέο μέτωπο ακρίβειας, η έκρηξη τιμών και οι παρενέργειες στην αγορά

Πηγές αγοράς για καύσιμα: Οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν - Προς τα 100 δολάρια οδεύει το Brent

Καύσιμα: Ικανοποιητική η ζήτηση στην ελληνική αγορά φέτος το καλοκαίρι

gazzetta
gazzetta reader insider insider