EKT: Ο χειμώνας έρχεται και η ενέργεια χτυπά συναγερμούς για τον πληθωρισμό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
EKT: Ο χειμώνας έρχεται και η ενέργεια χτυπά συναγερμούς για τον πληθωρισμό
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι τιμές της ενέργειας θα οδηγήσουν την ΕΚΤ σε διατήρηση της σύσφιξης, στην προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό εν' όψη του χειμώνα.

Ο παγωμένος χειμωνιάτικος καιρός φαίνεται να αποτελεί μακρινή ανησυχία για την Ευρώπη, αλλά οι έμποροι και οι υπεύθυνοι χάραξης στρατηγικής υπενθύμισαν την περασμένη εβδομάδα την εύθραυστη ενεργειακή ασφάλεια και τους κινδύνους της αγοράς ομολόγων της γηραιάς ηπείρου.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι τιμές spot του φυσικού αερίου εκτινάχθηκαν σχεδόν κατά 30% μέσα σε μία ημέρα, μετά τις απειλές για απεργίες στην Αυστραλία που τάραξαν τους επενδυτές.

Η ING Groep, η Rabobank και η Saxo Bank συνιστούν τη λήψη θέσεων για μια επιθετική στάση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται ξανά, αναφέροντας ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό να παρασυρθούν σε υψηλότερα επίπεδα.

«Ξαφνικά κάποιοι συναγερμοί για τον πληθωρισμό χτυπούν ξανά», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Σρέντερ, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων της ING. «Οι πρόσφατες διακυμάνσεις στην τιμή του φυσικού αερίου υπογραμμίζουν τον παρατεταμένο κίνδυνο διαταραχών του εφοδιασμού, στην πιο καλοήθη δυναμική του πληθωρισμού όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο καιρό».

Η επόμενη μεγάλη εστίαση για την αγορά, είναι η έρευνα για τις πληθωριστικές προσδοκίες της ίδιας της ΕΚΤ που αναμένεται τη Δευτέρα. Ωστόσο, οι τιμές της ενέργειας προβληματίζουν πολλές αγορές, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο στερείται αποθήκευσης φυσικού αερίου. Η χώρα θα δημοσιεύσει στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη.

Ενώ οι προμήθειες της Ευρώπης για τον χειμώνα είναι άφθονες, η περιοχή εξακολουθεί να πληρώνει τέσσερις φορές περισσότερα από τις ΗΠΑ και περίπου το διπλάσιο από ό,τι πριν από την πανδημία. Καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάχθηκαν, ένας μετρητής της αγοράς αναφορικά με τις μακροπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2010 την περασμένη εβδομάδα, κάτι που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς θα δυσκολέψει την ΕΚΤ να δικαιολογήσει το τέλος του κύκλου σύσφιξης.

Ο Σρέντερ της ING προειδοποίησε ότι η «επιθετικότητα» της ΕΚΤ θα μπορούσε να κλιμακωθεί για να περιορίσει τους κινδύνους αύξησης των τιμών. Προειδοποίησε όμως να μην στραφούμε σε συναλλαγές που αυξάνουν την καμπύλη - σε στοιχήματα σε ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμανσης τα οποία θα αυξηθούν ταχύτερα από τα μικρότερης διάρκειας. Οι αγορές δεν πρέπει να υποτιμούν την «αποφασιστικότητα και την επιμονή» της κεντρικής τράπεζας, είπε.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου υπερτροφοδοτήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο απογαλακτισμός από τις ρωσικές ενεργειακές προμήθειες τροφοδότησε την περίοδο πληθωρισμού που ξεκίνησε πέρυσι και κινδυνεύει να προκαλέσει μελλοντική πίεση στις τιμές, καθώς η Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη σε οποιαδήποτε διαταραχή στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας.

Επί του παρόντος, οι αγορές χρήματος δίνουν μια πιθανότητα 40% για αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο, με περαιτέρω περικοπές κατά 66 μονάδες βάσης για το επόμενο έτος. Η Rabobank επανέλαβε την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ θα χρειαστεί να επιδείξει «περισσότερη αποφασιστικότητα» για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, δεδομένου του κινδύνου περαιτέρω ανοδικών ενεργειακών σοκ.

«Η ενέργεια είναι μια πραγματικά σημαντική ουσία για την ΕΚΤ», δήλωσε ο Λιν Γκράχαμ- Τέιλορ, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων της Rabobank.

Ο χειμώνας έρχεται

«Η ενέργεια είναι η συνιστώσα που θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και πάνω από τον στόχο της κεντρικής τράπεζας»,ανέφερε από την πλευρά της η Saxo Bank. «Ο χειμώνας έρχεται, το φυσικό αέριο θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση».

Αντί για πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων, η Saxo Bank αναμένει ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει σε αναμονή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προκρίνει το ευαίσθητο σε επίπεδο πολιτικής short-end της καμπύλης αποδόσεων, αναμένοντας ότι η καμπύλη αποδόσεων θα ισοπεδωθεί μέχρι τον Οκτώβριο.

Για την State Street & Trust Co., η άνοδος των τιμών είναι απίθανο να οδηγήσει σε δραματική αλλαγή στις προοπτικές της πολιτικής της ΕΚΤ, καθώς οι κινήσεις της φέτος δεν ήταν τόσο «δραματικές», όσο αυτές που παρατηρήθηκαν πέρυσι, την ώρα που οι πληθωριστικές πιέσεις συνεχίζουν να μειώνονται στην Ευρώπη και αλλού.

«Αν πρόκειται αποκλειστικά για ένα σοκ στις τιμές της ενέργειας, δεν θα πρέπει να αναγκάσει μια πολύ ευρεία επανεξέταση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί στα επιτόκια», δήλωσε ο Tim Graf, επικεφαλής της μακροστρατηγικής EMEA.

Αλλά αν ληφθούν υπόψη τα προβλήματα στις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τροφίμων, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και το αργό πετρέλαιο που βρίσκεται κοντά σε υψηλό εννέα μηνών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός παραγόντων που απειλεί να αυξήσει τον ρυθμό του πληθωρισμού.

«Παράγοντες της αγοράς λένε ότι η ΕΚΤ πρέπει να προβεί σε άνοδο των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο», δήλωσε η Orla Garvey, ανώτερη διευθύντρια χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Federated Hermes, προσθέτοντας ότι ένα «άλμα του πληθωρισμού» είναι ένας κίνδυνος πους έχει υποτιμηθεί .

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider