Ρεύμα: Διαφορές έως 20% ανάμεσα στα τιμολόγια του ίδιου προμηθευτή

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ρεύμα: Διαφορές έως 20% ανάμεσα στα τιμολόγια του ίδιου προμηθευτή
Αιτία τα προϊόντα που κυκλοφόρησαν τους τελευταίους μήνες οι περισσότερες εταιρείες και τα οποία είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά έναντι των βασικών τους τιμολογίων. Σύμφωνα με στοιχεία της ΡΑΑΕΥ, στο 11μηνο Αύγουστος 2022 – Ιούνιος 2023 φτάνει μέχρι 195 ευρώ το κέρδος για τους καταναλωτές που φρόντισαν να βρίσκονται διαρκώς στο φθηνότερο συμβόλαιο του προμηθευτή τους, ζητώντας του να τους μετακινήσει στο προϊόν με τη μικρότερη χρέωση.

Αρκετές περιπτώσεις εταιρειών στις οποίες καταγράφεται διψήφια ποσοστιαία διαφορά μεταξύ του φθηνότερου και του ακριβότερου τιμολογίου τους, προκύπτουν από την τελευταία Έκθεση Λιανικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας για τον μήνα Μάιο, που δημοσίευσε η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η σχετική ανάλυση στην Έκθεση καλύπτει το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2022 μέχρι και τον Ιούνιο του 2023, δηλαδή από την «πρεμιέρα» της αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής έως και πριν από δύο μήνες. Για όλη αυτή την περίοδο, παρατίθεται το φθηνότερο και το ακριβότερο τιμολόγιο κάθε εταιρείας και η μέση χρέωση για κάθε ένα από αυτά τα προϊόντα, καθ΄ όλη αυτή την εξεταζόμενη περίοδο.

Με βάση τις μέσες χρεώσεις, προκύπτει ότι σε πέντε προμηθευτές ξεπερνά το 10% η «ψαλίδα» ανάμεσα στο πιο «τσιμπημένο» και στο πιο ανταγωνιστικό συμβόλαιό τους. Μάλιστα, υπάρχει εταιρεία στην οποία η σχετική διαφορά αγγίζει το 20%.

Η οικονομία από το φθηνότερο προϊόν

Όπως είναι φυσικό, η διαφορά αυτή «μεταφράζεται» σε ένα κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο ποσό για όλο το χρονικό διάστημα που αναλύει η ΡΑΑΕΥ. Στην πιο ακραία περίπτωση, δηλαδή για τον προμηθευτή με τη μεγαλύτερη «ψαλίδα», η διαφορά στην επιβάρυνση αγγίζει τα 196 ευρώ για το υπό εξέταση 11μηνο, λαμβάνοντας υπόψη τη μηνιαία κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού (229 κιλοβατώρες).

Βέβαια, για έναν καταναλωτή με μεγαλύτερες καταναλώσεις (π.χ. πολυμελή οικογένεια) η διαφορά είναι ακόμη μεγαλύτερη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις με διψήφια ποσοστιαία «ψαλίδα», το ύψος της εξοικονόμησης χρημάτων είναι βέβαια μικρότερο, παραμένοντας ωστόσο σημαντικό. Έτσι, ξεκινά από τα 88 και φτάνει μέχρι τα 116 ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μόλις τέσσερις εταιρείες κινείται κάτω από 5% η διαφορά μεταξύ του ακριβότερου και του φθηνότερου τιμολογίου τους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, παρατηρείται «ψαλίδα» 5% (που μεταφράζεται σε αυξημένη επιβάρυνση κατά 45 ευρώ το 11μηνο), διαφορά 6% (κατά 51 ευρώ στο 11μηνο) και 8% (κατά 68 ευρώ για το διάστημα Αύγουστος 2022 – Ιούνιος 2023).

Τα προϊόντα κράχτες

Όπως φαίνεται από τα σχετικά στοιχεία που παραθέτει η ΡΑΑΕΥ, στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων οι διαφορές ανάμεσα στο πιο «τσιμπημένο» και το πιο ανταγωνιστικό προϊόν μεγεθύνθηκαν μερικούς μήνες μετά το πάγωμα της ρήτρας. Ο λόγος είναι πως, στην πορεία εφαρμογής του προσωρινού μοντέλου στη λιανική ρεύματος, αρκετοί προμηθευτές διέθεσαν στην αγορά προϊόντα σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές, με σκοπό να προσελκύσουν νέους καταναλωτές και έτσι να ενισχύσουν το πελατολόγιό τους.

Μάλιστα, όπως σημείωνε η Αρχή στην αμέσως προηγούμενη Έκθεσή της για τη λιανική ρεύματος (για τον μήνα Απρίλιο), κατά κανόνα οι εταιρείες εντάσσουν στα προϊόντα αυτά αποκλειστικά τα νέα νοικοκυριά, διατηρώντας τους υφιστάμενους πελάτες τους στα προγενέστερα (και πιο ακριβά) τιμολόγια. Με αυτό τον τρόπο, μάλιστα, η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών είναι συμβεβλημένη με αρκετά ακριβότερα προγράμματα.

Με δεδομένο ότι το «πάγωμα» των ρητρών αναπροσαρμογής παρατάθηκε έως και το τέλος του έτους, οι διαφορές στις επιβαρύνσεις που μπορεί να υπάρχουν σε έναν προμηθευτή, ανάμεσα στο ακριβότερο και το φθηνότερο τιμολόγιό του, δείχνουν πως οι καταναλωτές έχουν σημαντικό οικονομικό κίνητρο να εξετάσουν όλα τα προϊόντα που διαθέτει ο πάροχός τους και να συγκρίνουν τις χρεώσεις τους με το υφιστάμενο τιμολόγιό τους.

Στην περίπτωση που διαπιστώσουν πως οι διαφορές είναι σημαντικές, μπορούν να ζητήσουν από τον προμηθευτή τους να τους «περάσει» σε κάποιο πρόγραμμα με χαμηλή τιμή προμήθειας. Όπως επισήμαινε η ΡΑΑΕΥ, η αλλαγή αυτή θα γίνει άμεσα και χωρίς καμία χρέωση, με δεδομένο ότι «παλιό» και «νέο» πρόγραμμα είναι κυμαινόμενα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μείωση 45% στις εισαγωγές ρωσικού αερίου

Μπαταρίες: Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ & Mytilineos στις εταιρείες που «κλείδωσαν» ενίσχυση

Η εξαγορά της Volterra «βήμα» για μερίδιο 20-25% της Mytilineos στο ρεύμα – «Σήμα» συγκέντρωσης της λιανικής

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider