Έρευνα Bloomberg: Αναμένατε μία τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έρευνα Bloomberg: Αναμένατε μία τελευταία αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο
Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ένα τελευταίο «χτύπημα» από την ΕΚΤ.

Παρά τις πρόσφατες ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις αμβλύνονται, οι οικονομολόγοι εξακολουθούν να αναμένουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προβει τον Σεπτέμβριο σε μία ακόμη, τελευταία αύξηση των επιτοκίων.

Το επιτόκιο καταθέσεων αναμένεται να αυξηθεί στο 4% τον Σεπτέμβριο, από το 3,75% σήμερα, βάσει δημοσκόπησης του Bloomberg. Την ίδια στιγμή, οι συμμετέχοντες εκτίμσαν ότι οι αξιωματούχοι θα ξεκινήσουν να μειώνουν το κόστος δανεισμού τον Μάρτιο, έναν μήνα νωρίτερα από ό,τι ανέμεναν προηγουμένως.

Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης έρχονται την ώρα που οι κεντρικές τράπεζες σκέφτονται να δώσουν τέλος στις μακροχρόνιες εκστρατείες αύξησης των επιτοκίων. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έχει δηλώσει πως η διήμερη συνεδρίαση στις 13 και 14 Σεπτεμβρίου θα είναι μία ανάμεσα στη 10η διαδοχική αύξηση και σε μια παύση.

Από την τελευταία συνεδρίαση των αξιωματούχων, τα στοιχεία που έχει συλλέξει η ΕΚΤ δείχνουν ότι ο υποκείμενος πληθωρισμός -ένα μέτρο που παρακολουθούν με προσοχή - έχει πιθανότατα πιάσει ταβάνι. Επιπλέον, ξεχωριστή έρευνα καταναλωτών αποκάλυψε ότι οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη μειώθηκαν περαιτέρω, αν και παρέμειναν πάνω από τον στόχο του 2%.

Παρολ' αυτά, οι αναλυτές που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του Bloomberg αναβάθμισαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό το 2023 και για τον δομικό πληθωρισμός φέτος και του χρόνου.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος μια πιθανότητα 70% για αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ κατά 25 μονάδες βάσης τον επόμενο μήνα.

Και η οικονομία;

Εκτός από τον πληθωρισμό, οι προειδοποιήσεις για την αδυναμία της οικονομίας ηχούν ολοένα και πιο δυνατά. Ο Φάμπιο Πανέτα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, προέτρεψε αυτό το μήνα για σύνεση «στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής μας, εάν θέλουμε να επιτύχουμε το στόχο μας για τον πληθωρισμό χωρίς να βλάψουμε αχρείαστα την οικονομική δραστηριότητα».

Ενώ η Ευρωζώνη έχει μέχρι στιγμής αποφύγει την ύφεση και είναι πιθανό να συνεχίσει να το κάνει, το μεγαλύτερο μέλος της -η Γερμανία- διολίσθησε σε ύφεση τον χειμώνα και έμεινε στάσιμη το δεύτερο τρίμηνο. Οι οικονομολόγοι αναμένουν άλλο ένα τρίμηνο μηδενικής ανάπτυξης τους τρεις μήνες έως τον Σεπτέμβριο και εξακολουθούν να βλέπουν τη γερμανική παραγωγή να συρρικνώνεται κατά 0,3% φέτος, ενώ οι προοπτικές για το 2024 μετατοπίζονται επίσης στο 0,8% από 1%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ζούκερμπεργκ για τoν αγώνα με τον Μασκ: Αν ο Έλον σοβαρευτεί, ξέρει πώς να με βρει

Ρεύμα: Διαφορές έως 20% ανάμεσα στα τιμολόγια του ίδιου προμηθευτή

gazzetta
gazzetta reader insider insider