Ιταλία: Έως 3 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τραπεζικό φόρο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ιταλία: Έως 3 δισ. ευρώ τα προσδοκώμενα έσοδα από τον τραπεζικό φόρο
Έως και 3 δισ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει η Ιταλία από τον φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη, τον οποίο η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζι Μελόνι φαίνεται αποφασισμένη να περάσει από το κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Έως και 3 δισ. ευρώ υπολογίζει να εισπράξει η Ιταλία από τον φόρο στα τραπεζικά υπερκέρδη, τον οποίο η πρωθυπουργός της χώρας Τζόρτζι Μελόνι φαίνεται αποφασισμένη να περάσει από το κοινοβούλιο μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Συγκεκριμένα, η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει το ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από τον φόρο 40% στα υπερκέρδη των τραπεζών, αλλά οι ειδικοί εκτιμούν ότι η εισφορά θα αποφέρει μεταξύ 2 δισ. ευρώ και 3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το σχέδιο της Μελόνι, θα μπορούσε πάντως να υποστεί κάποιες αλλαγές, κατά την έγκρισή του από τους βουλευτές. Ήδη, ο Αντόνιο Ταγιάνι - επικεφαλής του Forza Italia, ενός εκ των τριών κομμάτων του κυβερνητικού σχηματισμού - έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να προτείνει κάποιες τροποποιήσεις.

Η Ιταλία αιφνιδίασε τους επενδυτές όταν ανακοίνωσε τον φόρο, ημέρα κατά την οποία εξανεμίστηκε κεφαλαιοποίηση 10 δισ. δολ. από τις τράπεζες της χώρας προτού ανακάμψουν. Η κυβέρνηση αργότερα υπαναχώρησε εν μέρει, σημειώνοντας ότι θέτει ανώτατο όριο στο 0,1% των περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Τα κεφάλαια που θα προκύψουν από τον φόρο θα διατεθούν σε ειδικό ταμείο για να συμβάλλουν στην προστασία των οικογενειών και των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων, ενώ θα μπορούσε να βοηθήσει και τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας, εάν δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα κρατικά έσοδα.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, ο φόρος θα μπορούσε να κοστίσει τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας άνω των 2 δισ. ευρώ, βάσει των περιουσιακών τους στοιχείων. Η Unicredit και η Intesa Sanpaolo βρίσκονται αντιμέτωπες με τους μεγαλύτερους «λογαριασμούς».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέρες της κρίσης του 2008 για την παγκόσμια αγορά ομολόγων: Σε υψηλό 15ετίας οι αποδόσεις

Στις 22 Αυγούστου, κάποιες αποφάσεις θα δρομολογήσουν νέες «αναταράξεις» στον νομισματικό ορίζοντα

«Κατασκοπεία» σε τράπεζες και ιδρύματα πληρωμών για προϊόντα και χρεώσεις στους καταναλωτές

gazzetta
gazzetta reader insider insider