Σύνοδος κορυφής BRICS: Μπορεί η «ομάδα» της Κίνας να φτάσει τις χώρες της G7;

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σύνοδος κορυφής BRICS: Μπορεί η «ομάδα» της Κίνας να φτάσει τις χώρες της G7;
Σχεδόν ο μισός κόσμος ζει σε μια χώρα των BRICS, αλλά η G7 κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία.

Οι αναδυόμενες οικονομίες των χωρών BRICS θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να γίνουν πιο ανεξάρτητες από τους θεσμούς της Δύσης. Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν τη συμμαχία της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και της Νότιας Αφρικής ως την «αντι-G7». Από χθες, οι χώρες BRICS διαπραγματεύονται στο Γιοχάνεσμπουργκ για το πώς θα προχωρήσουν με τη συμμαχία τους. Πολλές χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ομάδα, μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία, το Μεξικό, η Αίγυπτος και η Ινδονησία.

Οι χώρες BRICS έχουν πολύ χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο και δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τη Δύση στις νέες τεχνολογίες, σχολιάζει η Handelsblatt. Όμως, λόγω του μεγέθους τους, οι αναδυόμενες χώρες θα μπορούσαν στο μέλλον να σχηματίσουν μια συμμαχία που θα ανταγωνίζεται τις χώρες της G7 από άποψη οικονομικών επιδόσεων.

Μια σύγκριση δείχνει επίσης πως η συμμετοχή στις BRICS θα μπορούσε να είναι ενδιαφέρουσα και για άλλες χώρες. Αλλά πόσο μεγάλη είναι η οικονομία των χωρών BRICS σήμερα; Πώς θα εξελιχθούν οι οικονομίες τους τα επόμενα πέντε χρόνια; Και ποιες χώρες έχουν το υψηλότερο δυναμικό καινοτομίας; Η οικονομική δύναμη των BRICS, εξηγείται σε επτά γραφήματα:

Πληθυσμός: Σχεδόν ο μισός κόσμος ζει σε μια χώρα των BRICS

Με την Ινδία και την Κίνα, οι δύο πολυπληθέστερες χώρες του πλανήτη είναι μέλη των BRICS. Μαζί έχουν σχεδόν διπλάσιους κατοίκους από ολόκληρη τη συμμαχία G7.

Συνολικά 3,27 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν στη συμμαχία BRICS, δηλαδή περίπου το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι πάνω από τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι από ό,τι στις χώρες της G7. Τα πληθυσμιακά στατιστικά στοιχεία δείχνουν τι βάρος θα μπορούσαν θεωρητικά να αποκτήσουν οι BRICS.

Οικονομικές επιδόσεις: Η G7 κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία

Όσον αφορά την οικονομική ισχύ, οι χώρες BRICS δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την G7: Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) μόνο των ΗΠΑ είναι μεγαλύτερο από αυτό της Κίνας, της Ινδίας και της Ρωσίας μαζί. Σε κάθε συμμαχία, μια χώρα κυριαρχεί: η Κίνα στις BRICS, οι ΗΠΑ στην G7.

Στο G7, τα άλλα μέλη συνεισφέρουν μεταξύ 4,5% και 9,6% στο συνολικό ΑΕΠ του G7. Στο πλαίσιο των BRICS, οι διαφορές είναι μεγαλύτερες: η Νότια Αφρική συνεισφέρει μόνο το 1,4% της οικονομικής ισχύος των BRICS.

Ευημερία: οι G7 και οι BRICS απέχουν μεταξύ τους

Αν διαιρέσετε την οικονομική ισχύ μιας χώρας με το μέγεθος του πληθυσμού της, προκύπτει ένας δείκτης μέσης ευημερίας: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Εδώ, οι διαφορές μεταξύ των αναδυόμενων χωρών και των βιομηχανικών χωρών γίνονται ιδιαίτερα σαφείς.

Η Ιαπωνία είναι το μέλος της G7 με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ενώ η Ρωσία έχει το υψηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των χωρών BRICS. Ωστόσο, η εν λόγω τιμή στην Ιαπωνία είναι υπερδιπλάσια από τη Ρωσία.

Όταν συγκρίνουμε τις μεγαλύτερες οικονομικές δυνάμεις, η διαφορά γίνεται ακόμη πιο σαφής: το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στις ΗΠΑ είναι σχεδόν εξαπλάσιο από εκείνο της Κίνας - και 30 φορές μεγαλύτερο από εκείνο της Ινδίας. Στη Βραζιλία, τη Νότια Αφρική και την Ινδία, η μέση ευημερία είναι ακόμη και σημαντικά χαμηλότερη από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Δυναμική ανάπτυξης: Πόσο μεγάλες θα είναι οι χώρες BRICS το 2028;

Τα επόμενα χρόνια, το οικονομικό βάρος θα μετατοπιστεί κάπως υπέρ των χωρών BRICS. Επί του παρόντος, το ΑΕΠ των G7 εξακολουθεί να είναι σχεδόν 1,7 φορές μεγαλύτερο από αυτό των BRICS. Σε πέντε χρόνια, ο συντελεστής αυτός θα μειωθεί στο 1,4, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην ανάπτυξη της Κίνας και της Ινδίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η Ινδία θα είναι τότε η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, μπροστά από τη Γερμανία και την Ιαπωνία.

Δεν περιλαμβάνονται οι πιθανές συμμαχίες άλλων αναδυόμενων χωρών: αν το Μεξικό, η Ινδονησία και η Σαουδική Αραβία προσχωρούσαν στη συμμαχία BRICS, το ΑΕΠ της συμμαχίας αυτής θα ήταν κατά 56,5 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερο από εκείνο της G7 το 2028, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ. Χωρίς επέκταση, αυτό δεν είναι προβλέψιμο προς το παρόν.

Δύναμη στην καινοτομία: Μόνο η Κίνα μπορεί να συμβαδίσει

Το πώς θα αναπτυχθούν οικονομικά οι BRICS και τα μέλη της G7 εξαρτάται αποφασιστικά από την καινοτομική δύναμη των χωρών. Και εδώ υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ των βιομηχανικών και των αναδυόμενων χωρών.

Στη συνολική κατάταξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (Wipo), η Κίνα κατατάσσεται ακριβώς πίσω από την πρώτη δεκάδα. Αλλά όλα τα άλλα μέλη των BRICS δεν μπορούν να συμβαδίσουν με τις χώρες της G7. Η κατάταξη υπολογίζεται, μεταξύ άλλων, από τις επενδύσεις στην καινοτομία και την επιστήμη, την τεχνολογική πρόοδο και την ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών.

Στον «Δείκτη Καινοτομίας 2023» της, η Ομοσπονδία Γερμανικών Βιομηχανιών (BDI) βλέπει την Κίνα στην πέμπτη θέση παγκοσμίως στον τομέα των βασικών τεχνολογιών- καλύτερη στη σύγκριση των δύο συμμαχιών είναι μόνο η Ιαπωνία, μέλος της G7, στην τρίτη θέση. Η Γερμανία βρίσκεται στην έβδομη θέση.

Η Κίνα κατέχει επίσης τη δεύτερη θέση στην κατάταξη της BDI για το ψηφιακό υλικό, μόνο πίσω από την Ιαπωνία. Επιπλέον, σύμφωνα με τον «Δείκτη Καινοτομίας», η Λαϊκή Δημοκρατία είναι ο παγκόσμιος ηγέτης στην ψηφιακή δικτύωση. Συνολικά, ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι οι χώρες της G7 αξιολογούνται ως χώρες με υψηλότερο δυναμικό καινοτομίας από τις χώρες BRICS.

Υποψήφιες χώρες: Αξίζει τον κόπο η προσχώρηση στις BRICS;

Ο κατάλογος των χωρών που επιθυμούν να ενταχθούν στη συμμαχία BRICS είναι μακρύς. Εκτός από το Μεξικό και τη Σαουδική Αραβία, ενδιαφέρον έχουν εκφράσει επίσης η Αιθιοπία, η Ταϊλάνδη, η Αργεντινή και το Ιράν.

Μέχρι στιγμής, η συμμαχία έχει διευρυνθεί μόνο μία φορά - όταν η Νότια Αφρική προσχώρησε το 2011.

Οι εισαγωγές της Νότιας Αφρικής από τις χώρες BRIC κατέγραψαν έκτοτε σημαντική αύξηση, ιδίως το εμπόριο με την Κίνα και την Ινδία.

Το ίδιο ισχύει και για τις εξαγωγές της Νότιας Αφρικής προς τις χώρες εταίρους, οι οποίες αυξήθηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη μετά την ένταξή της στις BRICS.

Το κατά πόσον η συμμετοχή σε μια συμμαχία "BRICS plus" θα μπορούσε να αξίζει τον κόπο για τις χώρες εξαρτάται από πολλούς οικονομικούς και γεωπολιτικούς παράγοντες, όχι μόνο από το εμπορικό ισοζύγιο. Παρ' όλα αυτά, η ανάλυση δείχνει ότι στον τομέα αυτό, ιδίως τα βαριά ονόματα των BRICS, η Κίνα και η Ινδία, μπόρεσαν να επεκτείνουν το εμπόριό τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider