Επενδυτική «έφοδος» των αραβικών κρατών σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Επενδυτική «έφοδος» των αραβικών κρατών σε ΗΠΑ και Ευρώπη
Γιατί και σε ποιος τομείς επενδύουν στη Δύση το Αμπού Ντάμπι, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ.

Τα κράτη του Κόλπου βρίσκονται σε αγοραστική έξαρση. Πέρυσι, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Εμιράτα ξόδεψαν ποσό ρεκόρ: Έριξαν 53 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγορές και επενδύσεις στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του παρόχου υπηρεσιών Global SWF. Περίπου 4,4 δισεκατομμύρια δολάρια εισέρρευσαν στη Γερμανία το 2022. Αυτό προέκυψε από ανάλυση του παρόχου δεδομένων Dealogic για λογαριασμό της Handelsblatt.

Και η επόμενη συμφωνία βρίσκεται ήδη στα σκαριά. Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός Adnoc από το Άμπου Ντάμπι παραμένει αμετακίνητος στα σχέδια εξαγοράς του χημικού ομίλου Covestro και είναι πρόθυμος να αυξήσει την προσφορά του στα 60 ευρώ ανά μετοχή, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους. Οι Άραβες θα ήταν διατεθειμένοι να το πράξουν εάν η Covestro προχωρούσε σε συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. Το ενδεχόμενο αυτό διερευνάται επί του παρόντος από συμβούλους και των δύο πλευρών, λένε οι κύκλοι.

Η εταιρεία με έδρα το Λεβερκούζεν είχε απορρίψει μια αρχική προσφορά 55 ευρώ (ανά μετοχή) - συνολικά 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση της Covestro προτιμά να παραμείνει ανεξάρτητη ως εισηγμένη εταιρεία. Οι επενδυτές το έχουν υποστηρίξει αυτό μέχρι στιγμής. Ωστόσο, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με μια προσφορά 65 έως 70 ευρώ ανά μετοχή, λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις διαδικασίες. Τότε η πίεση στη διοίκηση της Covestro είναι πιθανό να αυξηθεί μαζικά.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη πρόοδος των Αράβων επενδυτών, όπως δείχνει ανάλυση της Handelsblatt. Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως σε τεχνολογίες για την ενεργειακή μετάβαση και για τον πράσινο μετασχηματισμό βιομηχανιών όπως η χημεία.

«Οι επενδυτές από τη Μέση Ανατολή επενδύουν σήμερα δισεκατομμύρια για τη διαφοροποίηση των χαρτοφυλακίων τους και η Γερμανία προσφέρει πολλές ενδιαφέρουσες επενδυτικές ευκαιρίες από αυτή την άποψη», λέει ο Σεμπάστιαν Μπλανταπό την τράπεζα JP Morgan. Είναι επικεφαλής του τομέα συγχωνεύσεων και εξαγορών στη Γερμανία.

Μόνο η Σαουδική Αραβία έχει ήδη φιλοξενήσει πέντε εκδηλώσεις μάρκετινγκ κινητής τηλεφωνίας, τα λεγόμενα roadshows, φέτος - από το Βερολίνο έως το Αμβούργο και το Ντίσελντορφ. Οι Άραβες θέλουν να δικτυωθούν με εταιρείες και πολιτικούς - και κυρίως να βρουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Τα κράτη του Κόλπου επωφελούνται από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου

Μέσα σε τέσσερα χρόνια, οι επενδύσεις των κρατών του Κόλπου στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 180%, ανέλυσε η πλατφόρμα Global SWF, η οποία αξιολογεί στοιχεία από περισσότερα από 400 κρατικά επενδυτικά ταμεία παγκοσμίως.

Τρεις γερμανικές εταιρείες συγκαταλέγονται μεταξύ των πέντε μεγαλύτερων συμφωνιών. Η ειδικός στα logistics VTG (2,6 δισ. δολάρια), η κατασκευάστρια ανεμογεννητριών Skyborn Renewables (2,5 δισ. δολάρια) και ο μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας της Γερμανίας - RWE. Στα τέλη του 2022, το κρατικό ταμείο του Κατάρ έγινε ο μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας με έδρα το Έσσεν έναντι 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ενώ ο υπόλοιπος κόσμος αντιμετωπίζει αυξανόμενο πληθωρισμό, ενεργειακές κρίσεις, αναταραχές, πολέμους ή κυβερνητικές αναταραχές, τα κράτη του Κόλπου επωφελούνται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα πετρελαϊκά κράτη μπορεί να έχουν εισπράξει 1,3 τρισεκατομμύρια δολάρια από πρόσθετες πωλήσεις. Είναι αλήθεια ότι οι τιμές έχουν πέσει και πάλι στο μεταξύ.

Αλλά με περίπου 83 δολάρια ανά βαρέλι, η Saudi Aramco, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου στον κόσμο, κέρδισε 30 δισεκατομμύρια δολάρια μόνο το δεύτερο τρίμηνο. Συγκριτικά, η μεγαλύτερη δυτική εταιρεία από τις ΗΠΑ, η Exxon Mobil, σημείωσε κέρδη μόλις 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων την ίδια περίοδο.

Τα πετρελαϊκά κράτη έχουν ξεχειλίσει από χρήματα. Τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των έξι κρατών του Κόλπου έχουν στη διάθεσή τους τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ. Και τα επενδύουν ευχαρίστως σε γερμανικές εταιρείες εδώ και αρκετό καιρό. Για παράδειγμα, στη Volkswagen, τη Mercedes-Benz, την Daimler Truck και την Deutsche Bank.

Αλλά όχι μόνο σε καθιερωμένες εταιρείες: το 2022, το κρατικό ταμείο πλούτου του Κατάρ ηγήθηκε μιας σειράς επενδυτών σε έναν γύρο χρηματοδότησης ύψους 400 εκατομμυρίων δολαρίων για την πολυτιμότερη νεοφυή επιχείρηση της Γερμανίας, την εταιρεία λογισμικού Celonis με έδρα το Μόναχο.

«Τα κράτη του Κόλπου θέλουν να διευρύνουν τις πηγές εισοδήματός τους, χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κατάρ και το Ομάν αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ιστορία τους - τη μετατροπή από τις ορυκτές στις πράσινες μορφές ενέργειας», εξηγεί ο Abdulaziz Al-Mikhlafi, γενικός γραμματέας του Αραβογερμανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου (Ghorfa) σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.

Η στρατηγική πίσω από τα δισεκατομμύρια

Ήδη από το 2008, δισεκατομμύρια έρευσαν από τα κράτη του Κόλπου προς τη Δύση. Αλλά αυτή τη φορά, αναφέρουν οι ειδικοί, είναι διαφορετικά. Δεν πρόκειται μόνο για μια καλή επένδυση, αλλά και για στρατηγική. Τα έθνη της ερήμου γνωρίζουν ότι υπάρχει χρόνος μετά το πετρέλαιο. Και αν θέλουν να διατηρήσουν τον πλούτο τους και τον νεαρό πληθυσμό τους, πρέπει να αλλάξουν. Οι Γερμανοί από την περιοχή αναφέρουν ότι το έχουν συνειδητοποιήσει αυτό, και ότι αυτό έχει πλέον εισχωρήσει ακόμη και στους υψηλότερους βασιλικούς οίκους.

«Η Σαουδική Αραβία είναι εδώ και χρόνια ένας αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας στον κόσμο. Όταν ο κόσμος χρειάζεται άλλη ενέργεια, η χώρα προσβλέπει στους πελάτες της. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει πλέον καθοριστεί μια επιθετική επενδυτική στρατηγική στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας», λέει ο Πέτερ Τέριουμ στην Handelsblatt. Το πρώην αφεντικό της RWE είναι τώρα υπεύθυνος για τις ενεργειακές υποδομές της μεγαλύτερης πρότυπης περιοχής του κόσμου.

Το έργο, που ονομάζεται Neom, πρόκειται να κατασκευαστεί στην έρημο της Σαουδικής Αραβίας. Με μήκος 170 χιλιομέτρων και ύψος 500 μέτρων, η φουτουριστική πόλη "The Line" πρόκειται να κατασκευαστεί στα βορειοδυτικά της χώρας. Θα κοστίσει 500 δισεκατομμύρια δολάρια και θα επιτρέψει μια μέρα σε εννέα εκατομμύρια ανθρώπους να ζήσουν μια ζωή εντελώς ουδέτερη από CO2. «Η αλλαγή που συντελείται εδώ έχει γεωπολιτική σημασία, όχι μόνο για την περιοχή», είναι πεπεισμένος ο Tέριουμ.

Το Neom εξακολουθεί να υπάρχει μόνο στο σχεδιαστήριο. Αλλά η μελλοντική ουτοπία του Σαουδάραβα ηγεμόνα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αντιπροσωπεύει πράγματι την ανατροπή μιας ολόκληρης περιοχής. Στη Σαουδική Αραβία το πρόγραμμα ονομάζεται «Όραμα 2030», στα Εμιράτα «Ενεργειακή Στρατηγική 2050», στο Κατάρ είναι το «Εθνικό Όραμα». Όλα έχουν ένα κοινό: τη μετατροπή της περιοχής από έθνη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε προμηθευτές νέων μορφών ενέργειας και πράσινων τεχνολογιών.

Αυτό απαιτεί τεχνολογίες, προϊόντα και εξειδικευμένους εργαζόμενους από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Η κρατική εταιρεία Adnoc από τα Εμιράτα θέλει να εξασφαλίσει τις αρμοδιότητες της Covestro με την προσφορά της: η εταιρεία ορυκτών καυσίμων θέλει να δεσμεύσει από το 2030 και μετά καλά πέντε εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως από την παραγωγή φυσικού αερίου και να το καταστήσει ανακυκλώσιμο. Η Covestro κατέχει ηγετική θέση στην τεχνολογία για την κυκλική οικονομία.

«Η εφαρμογή του οράματος ελέγχεται αυστηρά στα κράτη του Κόλπου», λέει ένας γνώστης. Στη Σαουδική Αραβία, αυτό διασφαλίζεται από τα λεγόμενα «Γραφεία Υλοποίησης του Οράματος» σε κάθε υπουργείο. Εδώ, τα επιμέρους έργα αναλύονται σε μηνιαία βάση ανάλογα με την κατάσταση της υλοποίησής τους. «Αν κάτι καθυστερεί στο χρονοδιάγραμμα ή υπολειτουργεί, η διοίκηση αντικαθίσταται», λέει.

Οι πολιτισμικές διαφορές είναι τεράστιες, λέει ο Κορνέλιους Μάτες. Είναι πρόεδρος της βιομηχανικής πλατφόρμας Desertec, η οποία τώρα επικεντρώνεται όχι στην πράσινη ηλεκτρική ενέργεια από την έρημο, αλλά στο πράσινο υδρογόνο. Γεννημένος στο Μόναχο, ζει εδώ και δέκα χρόνια στο Ντουμπάι και έχει παρατηρήσει το αυξημένο ενδιαφέρον των κρατών του Κόλπου για ξένες επενδύσεις. «Τα πετροδολάρια επενδύονται περισσότερο στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρά στην ίδια την περιοχή. Αυτό είναι ήδη αισθητό».

Greentech από την Ευρώπη στο επίκεντρο

Οι πετρελαϊκοί δισεκατομμυριούχοι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι με την ευρωπαϊκή σκηνή της πράσινης τεχνολογίας. Πέρυσι, οι επενδύσεις σε πράσινες τεχνολογίες από την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 45% σε 8,4 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Global SWF. Σχεδόν το 30% των χρημάτων προήλθε από αραβικά κρατικά επενδυτικά κεφάλαια. «Πιστεύουμε ότι με τη γερμανική τεχνογνωσία και τις αραβικές επενδύσεις, οι οικονομικές σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω και για τις δύο πλευρές», λέει ο γενικός γραμματέας της Ghorfa Al-Mikhlafi.

Ο επενδυτικός βραχίονας του πετρελαϊκού γίγαντα Saudi Aramco, για παράδειγμα, έχει επενδύσει στη γερμανική πρωτοπόρο εταιρεία ηλιακών κυψελών Nexwafe. Η Mubadala, η κρατική εταιρεία επενδύσεων από το Άμπου Ντάμπι, εξαγόρασε πέρυσι τη γερμανική εταιρεία σχεδιασμού αιολικών Skyborn Renewables. Οι επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο, ξυπνούν επίσης μνήμες από το ξεπούλημα της γερμανικής ηλιακής βιομηχανίας στην Κίνα.

«Η μεταφορά τεχνολογίας είναι ένα ζήτημα», λέει ένας εσωτερικός συνεργάτης. Αλλά η αγορά και η αντιγραφή δεν είναι η προσέγγιση στις χώρες του Κόλπου. Αυτή είναι μια μεγάλη διαφορά από τις επενδύσεις των κινεζικών εταιρειών. Πρόκειται περισσότερο για την έλευση ξένων εταιρειών με εργοστάσια στη Μέση Ανατολή για τη δημιουργία τοπικών θέσεων εργασίας, πιστεύει ο ίδιος.

«Οι αραβικές χώρες έχουν εντελώς διαφορετική αυτοσυναίσθηση της κατάστασης από την Κίνα. Η Κίνα δεν έχει ανάγκη τον υπόλοιπο κόσμο», λέει ο διευθυντής της Neom Terium. Τα κράτη του Κόλπου, από την άλλη πλευρά, εξαρτώνται μακροπρόθεσμα από τον υπόλοιπο κόσμο και συνεπώς και από μια καλή σχέση με την παγκόσμια οικονομία.

Εργοστάσια για την έρημο

Πράγματι, η Σαουδική Αραβία και ιδίως τα Εμιράτα συχνά φαίνονται αποφασισμένα να προσελκύσουν ξένες εταιρείες στην περιοχή. Το Άμπου Ντάμπι υπόσχεται χρηματοδοτικές ενέσεις για τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια εάν μεταφέρουν την έδρα τους στο οικονομικό κέντρο των Εμιράτων. Η επένδυση της Aramco στη γερμανική πρωτοπόρο εταιρεία ηλιακής ενέργειας Nexwafe κατασκευάζει επίσης τώρα το δικό της εργοστάσιο κυψελών στη Σαουδική Αραβία. Και μέσω της συμμετοχής του 62% στην αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Lucid, το σαουδαραβικό κρατικό επενδυτικό ταμείο PIF κατάφερε ακόμη και να φέρει το δικό του εργοστάσιο στο βασίλειο.

Το ενδιαφέρον των γερμανικών ΜΜΕ για την περιοχή έχει αυξηθεί σημαντικά, αναφέρει το Γερμανικό Επιμελητήριο Εξωτερικού Εμπορίου που εδρεύει στη Σαουδική Αραβία. Έτσι, δεν είναι μόνο τα κράτη του Κόλπου που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τα πετροδισεκατομμύρια. Αλλά ενώ οι αλλαγές στη Μέση Ανατολή είναι σαφώς αισθητές σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, η πολιτική ηγεσία παραμένει ριζικά αυταρχική.

Για παράδειγμα, ο αριθμός των εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2015. Ο πρίγκιπας διάδοχος Μπιν Σαλμάν ασκεί επίσης σκληρή ποινή κατά των επικριτών της κυβέρνησης. Το 2022, Σαουδάραβες δικαστές καταδίκασαν δύο γυναίκες σε 34 και 45 χρόνια φυλάκισης επειδή μοιράστηκαν αναρτήσεις στο Twitter από ακτιβίστριες για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΕΕ - Νέοι δημοσιονομικοί κανόνες: Γερμανικές επιφυλάξεις για τα στοιχεία του χρέους

Το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας έχασε 11 δισ. δολάρια το 2022

Νέο κοίτασμα πετρελαίου στον Κόλπο του Σουέζ ανακάλυψε η Αίγυπτος

gazzetta
gazzetta reader insider insider