Οι BRICS απηύθυναν πρόσκληση ένταξης σε έξι κράτη - Μεταξύ τους Σ. Αραβία και Ιράν

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Οι BRICS απηύθυναν πρόσκληση ένταξης σε έξι κράτη - Μεταξύ τους Σ. Αραβία και Ιράν
Πρόσκληση ένταξης στον συνασπισμό των BRICS σε έξι ακόμα κράτη απεύθυναν οι πέντε χώρες που απαρτίζουν την οικονομική συμμαχία των αναδυόμενων αγορών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa.

Πρόσκληση ένταξης στον συνασπισμό των BRICS σε έξι ακόμα κράτη απεύθυναν οι πέντε χώρες που απαρτίζουν την οικονομική συμμαχία των αναδυόμενων αγορών, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Cyril Ramaphosa, σε μια κίνηση που έχει στόχο να ενισχύσει την επιρροή της.

Σύμφωνα με το CNBC, ο συνασπισμός -που αποτελείται μέχρι στιγμής από τις Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- θα προσκαλέσει τις κυβερνήσεις της Αργεντινής, της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν, της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να συμμετέχουν στη συμμαχία ως πλήρη μέλη από την 1η Ιανουαρίου του 2024.

«Οι BRICS είναι μια διαφορετική ομάδα εθνών με μία ισότιμη σχέση εταίρων , που έχουν έχουν διαφορετικές απόψεις αλλά κοινό όραμα για έναν καλύτερο κόσμο», ανέφερε στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter) ο πρόεδρος της αφρικανικής χώρας.

«Με τη σύνοδο αυτή οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο», τόνισε ο Ραμαφόζα στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου των ηγετών των πέντε χωρών που συμμετέχουν προς το παρόν στην ομάδα.

Η συζήτηση για τη διεύρυνση της ομάδας βρισκόταν στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων της συνόδου που ξεκίνησε στις 22 Αυγούστου στο Γιοχάνεσμπουργκ, ενώ η απόφαση για πρόσκληση των έξι κρατών ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για δεκάδες άλλες χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα.

Αν και όλα τα μέλη των BRICS συμφωνούσαν στη διεύρυνση της ομάδας, υπήρχαν διαφωνίες μεταξύ των ηγετών των χωρών για το πόσα νέα μέλη θα πρέπει να γίνουν δεκτά και πόσο γρήγορη θα πρέπει να είναι η εισδοχή τους.

Περίπου 40 χώρες είχαν ζητήσει να ενταχθούν στην ομάδα ή είχαν εκφράσει ενδιαφέρον. Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με τους ηγέτες «της ομάδας των 5», οι χώρες των οποίων παράγουν το ένα τέταρτο του παγκόσμιου πλούτου και συγκεντρώνουν το 42% του παγκόσμιου πληθυσμού, καταδεικνύει την αυξανόμενη επιρροή των αναδυόμενων χωρών στην παγκόσμια σκηνή.

Aνοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης νέων μελών

Ο Ραμαφόζα και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο της ένταξης νέων μελών στο μέλλον.

«Έχουμε ομοφωνία στην πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας διεύρυνσης και άλλες φάσεις θα ακολουθήσουν», είπε ο Ραμαφόζα σε συνέντευξη Τύπου.

«Οι BRICS ξεκινούν ένα νέο κεφάλαιο στην προσπάθειά τους να οικοδομήσουν έναν κόσμο που θα είναι δίκαιος, έναν κόσμο που θα είναι επίσης συμπεριληπτικός και εύπορος», είπε.

Ο Λούλα είπε πως το ενδιαφέρον και άλλων χωρών να ενταχθούν στους BRICS δείχνει πόσο επίκαιρη είναι η επιδίωξη μιας νέας παγκόσμιας οικονομικής τάξης. «Θα παραμείνουμε ανοικτοί σε νέα μέλη», είπε ο Λούλα στη συνέντευξη Τύπου στο Γιοχάνσεμπουργκ.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ακόμη πως οι υποσχέσεις της παγκοσμιοποίησης απέτυχαν, προσθέτοντας πως είναι καιρός να δοθεί μια νέα πνοή στη συνεργασία με αναπτυσσόμενες χώρες καθώς «υπάρχει κίνδυνος πυρηνικού πολέμου», σε μια προφανή αναφορά στις αυξανόμενες εντάσεις ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι δήλωσε πως η διεύρυνση των BRICS θα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για άλλους παγκόσμιους θεσμούς που ιδρύθηκαν τον 20ό αιώνα και θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι. «Η διεύρυνση και το εκσυγχρονισμός των BRICS είναι ένα μήνυμα πως όλοι οι θεσμοί στον κόσμο χρειάζεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τους καιρούς που αλλάζουν», είπε.

Η διεύρυνση των BRICS θα φέρει νέα πνοή στο μηχανισμό συνεργασίας της ομάδας, δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ.Είναι μια ιστορική διεύρυνση, η οποία αντανακλά την αποφασιστικότητα των χωρών BRICS για ενότητα και συνεργασία με άλλες αναπτυσσόμενες χώρες, δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ. «Αυτή η διεύρυνση ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και εξυπηρετεί τα κοινά συμφέροντα αναδυόμενων αγορών και αναπτυσσόμενων χωρών», πρόσθεσε.

Ο Σι είπε ακόμη πως οι χώρες BRICS «είναι όλες χώρες με μεγάλη επιρροή και επωμίζονται σημαντικές ευθύνες για την παγκόσμια ειρήνη και ανάπτυξη».

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, που συμμετείχε στη σύνοδο μέσω βιντεοδιάσκεψης, ευχαρίστησε τον Νοτιοαφρικανό πρόεδρο Ραμαφόζα για τη διεξαγωγή της συνόδου και για τις προσπάθειές του να διευρύνει τον συνασπισμό.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στη σύνοδο πως η Μόσχα προτίθεται να εμβαθύνει τις σχέσεις με αφρικανικές χώρες και πως θα παραμείνει ένας αξιόπιστος εταίρος για τις προμήθειες τροφίμων και καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σύνοδος κορυφής BRICS: Μπορεί η «ομάδα» της Κίνας να φτάσει τις χώρες της G7;

Αντίστροφη μέτρηση για τη Σύνοδο Κορυφής των BRICS στη Νότια Αφρική

Νότια Αφρική: Τουλάχιστον 40 χώρες ενδιαφέρονται να ενταχθούν στην BRICS

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider