Πάουελ: «Πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός - Αλλά θα κινηθούμε προσεκτικά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάουελ: «Πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός - Αλλά θα κινηθούμε προσεκτικά
Για μεγαλύτερη επαγρύπνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού κάλεσε ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Μεγαλύτερη επαγρύπνηση στο μέτωπο της καταπολέμησης του πληθωρισμού ζήτησε ο Πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να έρθουν πρόσθετες αυξήσεις επιτοκίων.

Ωστόσο, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα σχεδιάζει να κινηθεί στο εξής προσεκτικά, εξετάζοντας τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία, δεδομένων των θολών οικονομικών προοπτικών.

«Δεν νιώθουμε άνετα με αυτόν τον πληθωρισμό»

Παρότι αναγνώρισε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πάνω από το επίπεδο με το οποίο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα αισθάνονταν άνετα. Σημείωσε ότι η Fed θα παραμείνει ευέλικτη καθώς εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της, αλλά έδωσε ελάχιστες ενδείξεις για το αν είναι έτοιμη να ξεκινήσει σύντομα τη χαλάρωση της πολιτικής της.

«Παρόλο που ο πληθωρισμός έχει υποχωρήσει από το peak του -μια ευπρόσδεκτη εξέλιξη- παραμένει πολύ υψηλός», είπε ο Πάουελ στο πλαίσιο της ομιλίας του στο καθιερωμένο, ετήσιο συμπόσιο οικονομικής πολιτικής στο Τζάκσον Χόλ του Ουαϊόμινγκ. «Είμαστε διατεθειμένοι να αυξήσουμε περαιτέρω τα επιτόκια εάν κριθει απαραίτητο και σκοπεύουμε να διατηρήσουμε την πολιτική σε περιοριστικό επίπεδο μέχρι ότου να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί σταθερά προς τον στόχο μας».

«Αλλά θα κινηθούμε προσεκτικά»

Ο επικεφαλής της νομισματικής αρχής παράδεχτηκε ότι ο κίνδυνος είναι διπλή όψης: να γίνουν παραπάνω από όσα πρέπει ή λιγότερα από όσα πρέπει.

Όπως εξήγησε, αν η Fed κάνει πολύ λίγα, ο υψηλός πληθωρισμός μπορεί να παγιωθεί. Αν η Fed κάνει πάρα πολλά, αυτό θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει περιττό κακό στην οικονομία.

«Όπως συμβαίνει συχνά, πλοηγούμαστε με τα αστέρια κάτω από συννεφιασμένο ουρανό», είπε χαρακτηριστικά.

Οι δηλώσεις του Πάουελ έρχονται μετά από ένα σερί 11 αυξήσεων επιτοκίων που έχουν ωθήσει το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων της Fed στο εύρος του 5,25 - 5,5%, ήτοι στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τουλάχιστον 22 ετών. Επιπρόσθετα, η Fed έχει συρρικνώσει τον ισολογισμό της στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα άνω των 2 ετών.

Το τελευταίο διάστημα, οι αγορές των futures αντικατοπτρίζουν την προσδοκία ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια όταν θα συνεδριάσουν στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου, ενώ «βλέπουν» 1 στις 3 πιθανότητα για αύξηση 25 μονάδων βάσης τον Νοέμβριο.

Ο Πάουελ δεν έδωσε σαφή ένδειξη για το ποια κατεύθυνση θα πάρουν οι αποφάσεις των αξιωματούχων.

«Δεδομένου του πόσο μακριά έχουμε φτάσει, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε προσεκτικά στις επόμενες συνεδριάσεις, εξετάζοντας τα εισερχόμενα δεδομένα και την εξέλιξη των προοπτικών και των κινδύνων», είπε.

Ωστόσο, δεν έδωσε κάποιο σημάδια ότι υπάρχει, έστω και η σκέψη μιας μείωσης των επιτοκίων.

Ξεχωριστά ο Πάουελ επανέλαβε την πρόθεσή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό πίσω στο επίπεδο-στόχο του 2%. Απέρριψε τις εκκλήσεις για αύξηση του στόχου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider