Η Μέστερ της Fed «βλέπει« ακόμη μία αύξηση επιτοκίων - Οι μειώσεις ίσως χρειαστεί να περιμένουν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Μέστερ της Fed «βλέπει« ακόμη μία αύξηση επιτοκίων - Οι μειώσεις ίσως χρειαστεί να περιμένουν
Η καταπολέμηση του πληθωρισμού πιθανότατα θα απαιτήσει μία ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και στη συνέχεια αναμονή για «λίγο διάστημα», δήλωσε η Loretta Mester της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ.

Η καταπολέμηση του πληθωρισμού πιθανότατα θα απαιτήσει μία ακόμη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων και στη συνέχεια αναμονή για «λίγο διάστημα», δήλωσε η Loretta Mester της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Κλίβελαντ, προσθέτοντας ότι μπορεί να επανεκτιμήσει την προηγούμενη άποψή της ότι οι μειώσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στα τέλη του 2024.

Αν και η ίδια δεν θέλει τόσο αυστηρή πολιτική που θα κάνει την οικονομία να καταρρεύσει, είπε στο Reuters, στο πλαίσιο του ετήσιου συμποσίου της Fed στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ, ότι η πολιτική πρέπει να οριστεί με τρόπο που θα οδηγήσει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2% μέχρι το τέλος του 2025.

«Απλώς δεν θέλουμε να το τραβάμε πολύ πιο πέρα», είπε.

Οι περισσότεροι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένης της Mester, συνομολόγησαν τον Ιούνιο ότι πιθανότατα θα μπορέσουν να σταματήσουν να αυξάνουν τα επιτόκια μόλις φτάσουν το επιτόκιο στο εύρος του 5,5%-5,75%, δηλαδή 25 μονάδες βάση υψηλότερα από το σημερινό επίπεδο.

Σκέφτηκαν επίσης ότι μέχρι το επόμενο έτος η Fed πιθανότατα θα αρχίσει να μειώνει ξανά τα επιτόκια ώστε, καθώς ο πληθωρισμός θα επιβραδύνει, η οικονομία να μην περιορίζεται περισσότερο από όσο χρειάζεται.

Η Μέστερ αποκάλυψε ότι και η ίδια είχε υπολογίσει πως οι μειώσεις των επιτοκίων θα ξεκινήσουν στο β' εξάμηνο του 2024, ωστόσο η εκτίμηση αυτή μπορεί να αλλάξει όταν τα μέλη της Fed επεξεργαστούν τις νέες προβλέψεις για την οικονομίας πριν τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

«Θα χρειαστεί να το επανεξετάσω, γιατί και πάλι έχει να κάνει με το πόσο γρήγορα πιστεύεις ότι θα πέσει ο πληθωρισμός», είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ: «Πολύ υψηλός» ο πληθωρισμός - Αλλά θα κινηθούμε προσεκτικά

gazzetta
gazzetta reader insider insider