Για άλλη μια χρονιά τα βλέμματα είναι στραμμένα στην καθιερωμένη ομιλία του πρωθυπουργού στα εγκαίνια της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Με τις προσδοκίες για το «καλάθι» των παροχών που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι χαμηλές, οι προτάσεις των θεσμών της αγοράς ενόψει των εξαγγελιών επικεντρώνεται σε θεσμικές παρεμβάσεις και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς να λείπουν βέβαια και προτάσεις για μείωση της φορολογίας «στον βαθμό που το επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας».
Οκτώ δέσμες προτάσεων από τον ΣΒΕ
Η πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Λουκία Σαράντη, παρουσίασε τις προτάσεις του συνδέσμου για την βιομηχανία και την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας κατά τη καθιερωμένη συνάντηση των παραγωγικών φορέων με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, ενόψει της ΔΕΘ που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Επίσης με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές στον Έβρο των τελευταίων ημερών, η κυρία Σαράντη, πρότεινε προς την κυβέρνηση την εκπόνηση ειδικού «Master Plan» για την ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός των επομένων 12 μηνών. Ο ΣΒΕ παρουσίασε οκτώ δέσμες κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 40 προτάσεις του Συνδέσμου μας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας και για την περιφερειακή ανάπτυξη:
Οι οκτώ δέσμες προτάσεων του ΣΒΕ είναι:
- Ανάσχεση των συνεπειών των φυσικών καταστροφών στη Θράκη
- Αδυναμία εξεύρεσης προσωπικού
- Βελτίωση των υποδομών
- Διεύρυνση της παραγωγικής βάσης
- Μείωση του τεχνολογικού ελλείμματος
- Βελτίωση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος που αφορά την επιχειρηματικότητα
- Εφαρμογή των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης, και,
- Άμβλυνση των επιπτώσεων από την αύξηση του κόστους ενέργειας στη βιομηχανία
Το υπόμνημα του ΕΒΕΑ
Τις θέσεις και τις προτάσεις του για την ελληνική οικονομία κατέθεσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενόψει της 87ης ΔΕΘ.
Μεταξύ άλλων, τo EBEA ζητά ταχεία έναρξη των επόμενων δράσεων του ΕΣΠΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και επιτάχυνση των δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό προτείνει και την αξιοποίηση της πλατφόρμας «Know Your Customer» που έχει αναπτύξει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στο φορολογικό πεδίο το ΕΒΕΑ ζητά τη συνέχιση των θετικών παρεμβάσεων και σημειώνει πως στον βαθμό που επιτρέπουν οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας θα πρέπει να δρομολογηθούν: Η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογία των επιχειρήσεων, η σταδιακή μείωση της έμμεσης φορολογίας και η επιτάχυνση της επιστροφής ΦΠΑ.
Το ΕΒΕΑ ζητά ακόμη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, τη δικαιοσύνη και την παιδία, ενώ προκρίνει την υλοποίηση του κυβερνητικού στόχου για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο 15% του ΑΕΠ και των εξαγωγών βιομηχανικών προϊόντων ως ποσοστό του ΑΕΠ σε 20% έως το 2030. Στόχος η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων μέσω της μείωσης του μέσου κόστους, αλλά κυρίως μέσω της αύξησης της προστιθέμενης αξίας τους.
Κρίσιμη θεωρείται η περαιτέρω επιτάχυνση της εισαγωγής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας και την ταχύτερη προώθηση των αναγκαίων έργων στο ηλεκτρικό δίκτυο, με τη χρήση νέων εργαλείων αγοράς, όπως τα απευθείας διμερή συμβόλαια μεταξύ παραγωγών ΑΠΕ και καταναλωτών.
Αναφέρει ακόμη πως είναι απαραίτητο ένα πλέγμα πολιτικών για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη διεύρυνση της εξαγωγικής βάσης της ελληνικής οικονομίας με ειδικά σχεδιασμένα κίνητρα, χρηματοδοτικά εργαλεία και μηχανισμούς υποστήριξης για την αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας της παραγωγής.
Επιστολή 7 μεταρρυθμιστικών σημείων από το ΕΒΕΠ
Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό ενόψει της ομιλίας του στη ΔΕΘ. Επιγραμματικά στην επιστολή του προέδρου του Δ.Σ. του ΕΒΕΠ διατυπώνονται οι εξής 7 μεταρρυθμιστικές προτάσεις:
- Δημιουργία «smart cargo drone ports» για μικρό-αερομεταφορές εμπορευμάτων
- Επανεκκίνηση της ναυπηγικής μας βιομηχανίας με ευρωπαϊκούς ανταγωνιστικούς όρους και προϋποθέσεις
- Επέκταση του ΒΙ.ΠΑ Σχιστού σε όμορη έκταση για «επιχειρηματικό πάρκο»
- Παροχή «free bonus» στους εργαζόμενους των κερδοφόρων επιχειρήσεων
- Ενίσχυση του διαμετακομιστικού έργου των ελληνικών λιμανιών με την εφαρμογή «dry port»
- Εφαρμογή των εργασιακών κοινοτικών οδηγιών με την ενσωμάτωσή τους στο επικείμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας
- Αξιοποίηση των τοπικών Επιμελητηρίων ως Κέντρα Υποστήριξης Επιχειρήσεων για επενδυτικές και εξαγωγικές δραστηριότητες.