Η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για τις «πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συνομιλίες» που είχε με τους κινέζους ηγέτες κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Κίνα, πρώτο σταθμό της ασιατικής περιοδείας της.
Το ΔΝΤ μείωσε τον Ιούλιο την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη κατά το 2023, ωστόσο εξακολουθεί να προβλέπει άνοδο του ΑΕΠ της Κίνας κατά 5,2%, ρυθμός που ανταποκρίνεται στο στόχο της κινεζικής κυβέρνησης για ανάπτυξη του ΑΕΠ «περίπου 5%».
Η ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο ασθμαίνει πάντως κατά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας πτώσης της κατανάλωσης, της υψηλής ανεργίας των νέων και μιας κρίσης χρέους στην αγορά ακινήτων.
«Είχαμε πολύ παραγωγικές και ουσιαστικές συνομιλίες με τους κινέζους ηγέτες», δήλωσε σήμερα σε βίντεο που ανήρτησε στο X (η νέα ονομασία του Twitter) η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.
Η ίδια επικαλείται κυρίως τις συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Χε Λιφένγκ (αρμόδιο για τα οικονομικά και χρηματοπιστωτικά ζητήματα), τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Παν Γκονγκσένγκ και τον υπουργό Οικονομικών Λιού Κουν.
Οι συνομιλίες αφορούσαν «την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την εξέλιξη της κατάστασης στην Κίνα», υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.
«Μιλήσαμε για τα μέτρα που ελήφθησαν από την κινεζική κυβέρνηση για να πετύχει το στόχο μιας ανάπτυξης περίπου 5% φέτος. Είναι σημαντικό για την Κίνα, είναι σημαντικό για τον κόσμο. Αυτό αντιπροσωπεύει ένα τρίτο της παγκόσμιας ανάπτυξης».
«Σε ένα κόσμο όπου τόσες χώρες είναι ευάλωτες στον αντίκτυπο των σοκ της Covid και του πολέμου, είναι ουσιαστικό να διαθέτει το ΔΝΤ την απαραίτητη οικονομική ισχύ για να τις βοηθήσει. Ευχαριστώ την Κίνα που αναγνωρίζει το ρόλο του ΔΝΤ στο κέντρο του διχτυού της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής ασφάλειας».
Η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα συνάντησε επίσης στη Σανγκάη την πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είναι πλέον πρόεδρος της Νέας Τράπεζας Ανάπτυξης, θεσμού με έδρα την κινεζική οικονομική πρωτεύουσα και την ίδρυση της οποίας πρότειναν οι χώρες BRICS.