ΑΔΜΗΕ: «Ξεκλειδώνουν» οι προσφορές για τον φορέα του Κρήτη-Αττική – Οι 4 μνηστήρες

Κώστας Δεληγιάννης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΑΔΜΗΕ: «Ξεκλειδώνουν» οι προσφορές για τον φορέα του Κρήτη-Αττική – Οι 4 μνηστήρες
Ξεκινά την επόμενη εβδομάδα η δεύτερη φάση του διαγωνισμού, με το άνοιγμα του VDR. «Μνηστήρες» για το 20% της «Αριάδνη Interconnection» τέσσερα σχήματα: ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Macquarie – Όμιλος Κοπελούζου, Terna, State Grid – Elia.

Προ των πυλών βρίσκεται η εκκίνηση της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού για την παραχώρηση του 20% της «Αριάδνη Interconnection», της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ που αποτελεί τον φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής.

Η εκκίνηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, με το άνοιγμα του Virtual Data Room, όπου θα αναρτηθούν όλα τα στοιχεία για το προφίλ της θυγατρικής (όπως το business plan), αλλά και το draft του Shareholders Agreement που θα υπογραφεί με τον επενδυτή μειοψηφίας, ο οποία θα αναδειχθεί από τη διαδικασία.

Οι τέσσερις διεκδικητές του μειοψηφικού «πακέτου» θα ενημερωθούν και επίσημα για το γεγονός ότι έχουν προκριθεί στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, αποκτώντας επομένως πρόσβαση στο VDR. Αφού λάβουν γνώση των στοιχείων, θα κληθούν να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους μέχρι το τέλος του έτους.

Οι 4 διεκδικητές

Υπενθυμίζεται ότι στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, με την εκδήλωση με δεσμευτικού ενδιαφέροντος, είχαν προσέλθει τέσσερα σχήματα: η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η κοινοπραξία Macquarie – Phaethon Holdings (συμφερόντων Κοπελούζου), η Terna (Διαχειριστής του ιταλικού συστήματος μεταφοράς), και η κινεζική State Grid. Στην πορεία, η State Grid προχώρησε σε συμφωνία με τον Elia (Διαχειριστή του βελγικού συστήματος) για κοινή «κάθοδο» στη δεύτερη φάση.

Και οι τέσσερις διεκδικητές προκρίθηκαν στο δεύτερο στάδιο, λαμβάνοντας τη σχετική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Ο ΑΔΜΗΕ είχε παραπέμψει την έγκριση καταλληλότητας στη ΡΑΑΕΥ, ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο «θωρακισμένη» νομικά η διαδικασία.

Η αρχή έκρινε ότι για κανέναν από του τέσσερις ενδιαφερόμενους δεν προκύπτουν κωλύματα «εισόδου» στον φορέα υλοποίησης. Βασικός λόγος είναι πως το σχήμα που θα επικρατήσει θα έχει ρόλο παθητικού μετόχου, καθώς δεν θα συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο της θυγατρικής και επομένως δεν θα λαμβάνει μέρος στη λήψη αποφάσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτη-Αττική βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή, ενώ θα άρει πλήρως την ενεργειακή απομόνωση του νησιού, επιτρέποντας την απρόσκοπτη ανταλλαγή ηλεκτρικής ενέργειας με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα. Αυτή τη στιγμή, το νησί μπορεί να καλύπτει περίπου το 1/3 των αναγκών του σε ρεύμα από το ηπειρωτικό σύστημα χάρις στη διασύνδεση Κρήτη-Πελοπόννησος, η οποία βρίσκεται σε λειτουργία από τον Ιούλιο του 2021.

Πώς προχωρά το έργο

Τον Μάρτιο του 2023, η «Αριάδνη Interconnection» ολοκλήρωσε με επιτυχία το υποβρύχιο τμήμα του έργου, ποντίζοντας συνολικά περίπου 1.350 χιλιόμετρα ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών μεταξύ της Κορακιάς Ηρακλείου και της Πάχης Μεγάρων, σε βάθη έως και 1.200 μέτρων.

Όπως αναφερόταν στα αποτελέσματα του 1ου τριμήνου της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και του Ομίλου του ΑΔΜΗΕ, τα οποία ανακοινώθηκαν στα μέσα Ιουνίου, πλέον τη σκυτάλη παίρνουν οι εργασίες προστασίας των υποβρύχιων καλωδίων, που αναμένονται μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2023, ώστε περίπου τα 640 χιλιόμετρα να τοποθετηθούν κάτω από την επιφάνεια του βυθού για μέγιστη ασφάλεια.

Στην περίπτωση του χερσαίου τμήματος της διασύνδεσης, όσον αφορά στους Σταθμούς Μετατροπής, το μεγαλύτερο μέρος του εξοπλισμού έχει πλέον παραχθεί και δοκιμαστεί στα εργοστάσια των αναδόχων, ενώ οι εργασίες θεμελίωσης των κτιρίων βρίσκονται στην τελική ευθεία και προχωρά η ανέγερσή τους.

Αναφορικά με την πρόοδο του χερσαίου καλωδιακού τμήματος του έργου, έχει παραχθεί το σύνολο των υπόγειων καλωδίων και προχωρά η κατασκευή της υπόγειας όδευσης από το ΚΥΤ Κουμουνδούρου προς το σημείο προσαιγιάλωσης στην Αττική, όπου έχει ολοκληρωθεί περίπου το 85% της υποδομής καθώς και το 50% της τοποθέτησης καλωδίων. Στην Κρήτη, οι εργασίες οδοποιίας βρίσκονται σε εξέλιξη και οι εργασίες υποδομής για την εγκατάσταση των καλωδίων έχουν ξεκινήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider