Τα σαουδαραβικά πετροδόλαρα «κοντράρουν» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Πίσω μόνο από την Premier League σε δαπάνες για μεταγραφές

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σαουδαραβικά πετροδόλαρα «κοντράρουν» το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο - Πίσω μόνο από την Premier League σε δαπάνες για μεταγραφές
GettyImages/Ideal Image
Σοβαρό ανταγωνισμό προερχόμενο από την Ανατολή έχουν πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες καθώς δεν… «παίζουν μπάλα» μόνες τους στο ξόδεμα εκατομμυρίων. 

Σοβαρό ανταγωνισμό προερχόμενο από την Ανατολή έχουν πλέον οι μεγάλες ευρωπαϊκές λίγκες καθώς δεν… «παίζουν μπάλα» μόνες τους στο ξόδεμα εκατομμυρίων.

Η μεταγραφική περίοδος στο ποδόσφαιρο της Σαουδικής Αραβίας έχει κλείσει, σηματοδοτώντας το τέλος ενός ιστορικού καλοκαιριού δαπανών από συλλόγους που εδρεύουν στο βασίλειο του Περσικού Κόλπου, αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του CNBC.

Η Pro League της Σαουδικής Αραβίας έρχεται πλέον δεύτερη, μόνο μετά από την Premier League σε δαπάνες για μεταγραφές ποδοσφαίρου, με 954 εκατ. ευρώ ή 1 δισ. δολάρια, για την προσέλκυση παικτών «αστέρων», σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο Transfermarkt.

Οι σαουδαραβικοί σύλλογοι ξεπέρασαν τέσσερα από τα Big 5 πρωταθλήματα ποδοσφαίρου, η πρώτη φορά που μια τρίτη λίγκα ξεπερνά οποιοδήποτε μέλος του ελίτ ευρωπαϊκού group από το 2016.

Τα «πετροδόλαρα» ξοδεύονται παρά την αποτυχία ορισμένων high profile συμφωνιών, συμπεριλαμβανομένης της καθυστερημένης προσφοράς από την Al-Ittihad για τον αστέρα της Λίβερπουλ, Μοχάμεντ Σαλάχ, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα μπορούσε να έχει αξία πάνω από 200 εκατ. ευρώ.

Στις δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας κυριαρχούν οι τέσσερις μεγαλύτεροι σύλλογοι της χώρας, οι Al-Ittihad, Al-Ahli, Al-Nassr και Al-Hilal, οι οποίοι από τον Ιούνιο ανήκουν κατά πλειοψηφία στο Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της χώρας.

Από τους 10 μεγαλύτερους… «ξοδευτές» στον κόσμο, οι τρεις ανήκουν στο εν λόγω fund. Οι τέσσερις σύλλογοι δαπάνησαν συνολικά 835,1 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές, ενώ δημιούργησαν μόλις 4,86 εκατομμύρια ευρώ από εισερχόμενα ποσά για παίκτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Transfermarkt.

Η σαουδαραβική Al-Hilal ήταν με διαφορά ο μεγαλύτερος καθαρός «πληρωτής» του καλοκαιριού, κερδίζοντας μόλις 1,4 εκατ. ευρώ από μεταγραφές παιχτών της.

Γιατί τώρα;

Μιλώντας στο CNBC νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, ο Διοικητής του Ταμείου Δημοσίων Επενδύσεων Yasir Al-Rumayyan είπε ότι ο νεαρός πληθυσμός της Σαουδικής Αραβίας, με το 63% των πολιτών να είναι ηλικίας κάτω των 30 ετών, έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του κρατικού fund για επενδύσεις στον αθλητισμό.

Ωστόσο, ο Al-Rumayyan επέμεινε ότι οι αποφάσεις του ταμείου δεν οδηγήθηκαν αποκλειστικά από το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό, επιμένοντας ότι οι επενδύσεις πρέπει να αποφέρουν οικονομικές αποδόσεις.

«Για εμάς έχει οικονομικό νόημα και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσουμε. Δεν μας αρέσει να επιδοτούμε πράγματα… θα θέλαμε να είναι βιώσιμο».

Ωστόσο, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές επέκριναν τα υψηλά επίπεδα ποδοσφαιρικών επενδύσεων από τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή, με κατηγορίες για sportswashing ενάντια στη χώρα.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

Η μεταγραφική περίοδος της Σαουδικής Αραβίας έληξε την ίδια στιγμή που το μέλλον της αγγλικής ομάδας Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αναδύθηκε ξανά στο προσκήνιο. Οι μετοχές του συλλόγου υπέστησαν την πιο απότομη ενδοσυνεδριακή «βουτιά» τους ποτέ την Τρίτη.

Αυτό προέκυψε μετά από μια δημοσίευση από την Sunday Mail που ανέφερε ότι οι ιδιοκτήτες του συλλόγου, η οικογένεια Γκλέιζερ, πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν αποτίμηση έως και 12,5 δισ. δολάρια καθυστερώντας οποιαδήποτε πώληση μέχρι το 2025.

Ακόμη και χωρίς το δημόσιο ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά του συλλόγου, η προσδοκία σημαντικών μακροπρόθεσμων δαπανών για το ποδόσφαιρο από το αραβικό βασίλειο φαίνεται πιθανό να ενισχύσει τις αποτιμήσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών συλλόγων.

Και τι ακολουθεί στη συνέχεια;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Συλλόγων, η οποία εκπροσωπεί 220 ποδοσφαιρικούς συλλόγους από όλη την Ευρώπη, συζήτησε τον αντίκτυπο της επένδυσης της Σαουδικής Αραβίας στο άθλημα στη Γενική της Συνέλευση αυτόν τον μήνα.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τις συναντήσεις, ο πρόεδρος Nasser Al-Khelaifi είπε ότι δεν ανησυχεί για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το σαουδαραβικό πρωτάθλημα στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.

«Πιστεύουμε στον εαυτό μας… έχουμε την καλύτερη διοργάνωση στον κόσμο, τους μεγαλύτερους συλλόγους στον κόσμο, τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Δεν νομίζω ότι είναι πραγματικός κίνδυνος».

Ακόμα κι αν οι πιθανές φιλοδοξίες της να συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία του πανευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, το Champions League, φαίνονται να αντιμετωπίζονται με ψυχρό ώμο από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων, η ποδοσφαιρική «εκστρατεία» της Σαουδικής Αραβίας φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων της FIFA θα διεξαχθεί στη Σαουδική Αραβία τον Δεκέμβριο, με την κλήρωση της διοργάνωσης να δημιουργεί τη δυνατότητα για έναν αγώνα μεταξύ της Ali-Hilal, ομάδα του Βραζιλιάνου επιθετικού Νεϊμάρ, και της νικήτριας του Champions League, Μάντσεστερ Σίτι, εάν και οι δύο σύλλογοι καταφέρουν να νικήσουν τους αντιπάλους τους.

Το πρώτο διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου υψηλής σημασίας του βασιλείου θα είναι ένα βασικό τεστ, με πολλά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι η χώρα στοχεύει να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2034, αφού εγκατέλειψε τα σχέδια να φιλοξενήσει από κοινού τη διοργάνωση με την Ελλάδα και την Αίγυπτο το 2030.

Άλλοι ανταγωνιστές της ευρωπαϊκής κυριαρχίας απέτυχαν να έχουν μόνιμο αντίκτυπο, με τη Σούπερ Λιγκ της Κίνας να χάνει πολλούς παίκτες καθώς οικονομικές ανησυχίες έπληξαν τους συλλόγους στον απόηχο της πανδημίας.

Μένει να φανεί πώς θα υλοποιηθούν οι μακροπρόθεσμες φιλοδοξίες της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αν συνεχιστούν τα τρέχοντα επίπεδα επενδύσεων, η χώρα θα μπορούσε να προκαλέσει μια μεγάλη ανατροπή στο άθλημα με τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Η Γερμανία με... μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα; Έτσι λένε στο Βερολίνο

Goldman Sachs: Πρόβλεψη για εκτίναξη του πετρελαίου στα 107 δολάρια το βαρέλι

Αρνό: Αγόρασε «στα χαμηλά» μετοχές της εταιρείας του, LVMH, αξίας 215 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider