Η αύξηση της τιμής του ελαιόλαδου σε επίπεδα ρεκόρ στην Ισπανία, συμπαρασύρει μαζί της το κόστος της παραδοσιακής και πολυαγαπημένης παέγιας, που εκτοξεύεται σε υψηλό 5 μηνών. Σύμφωνα με έναν δείκτη του Bloomberg, που υπολογίζει πόσα πρέπει να ξοδέψουν τα ισπανικά νοικοκυριά σε υλικά για να φτιάξουν το μεσογειακό πιάτο με ρύζι, το κόστος εκτινάχθηκε 18,3% τον Αύγουστο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μετά την νέα άνοδο 15% που προηγήθηκε τον προηγούμενο μήνα.
Η συγκεκριμένη αύξηση είναι σαφώς υψηλότερη σε σχέση με τον γενικό δείκτη τιμών της ιβηρικής χώρας, ο οποίος ανήλθε στο +2,4%. Οι τιμές τροφίμων, δε, διαμορφώθηκαν τον προηγούμενο μήνα στο +10,5%. Το ελαιόλαδο ηγείται αυτής της ανόδου, έχοντας εκτοξευτεί κατά 53% σε σχέση με τον περσινό Αύγουστο, ως απόρροια της παρατεταμένης ξηρασίας.
Ενόσω ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από τα διψήφια επίπεδα του 2022, το κόστος παρασκευής της παέγια συνιστά ένα ηχηρό «καμπανάκι» για τις επιπτώσεις της ακρίβειας σε καθημερινά αγαθά πρώτης ανάγκης. Οι τιμές έχουν αυξηθεί τόσο πολύ που οι κλοπές σε ελαιοτριβεία στο νότιο τμήμα της χώρας και τα σούπερ μάρκετ έχουν εκτιναχθεί με αποτέλεσμα οι αρμόδιοι να τοποθετούν ετικέτες ασφαλείας στα προϊόντα.