Έως και 7 δισεκατομμύρια ευρώ σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές η Ελλάδα το 2024 μέσω νέων βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων εκδόσεων ομολόγων, επιτρέποντας παράλληλα σε ιδιώτες επενδυτές να συμμετάσχουν σε δημοπρασίες γραμματίων του Δημοσίου, όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο δύο κυβερνητικές πηγές.
«Η χώρα, η οποία πρόσφατα ανέκτησε πιστοληπτική ικανότητα επενδυτικής βαθμίδας μετά από 13 χρόνια, σχεδιάζει επίσης να συνεχίσει το άνοιγμα ομολόγων μέσω δημοπρασιών έως 500 εκατ. ευρώ το καθένα, για να προσθέσει ρευστότητα σε συγκεκριμένα σημεία της καμπύλης αποδόσεων, εάν χρειαστεί», σημειώνεται στο δημοσίευμα.
«Το ποσό των περίπου 7 δισεκατομμυρίων ευρώ που σκοπεύουμε να αντλήσουμε από τις αγορές μπορεί να αυξηθεί λίγο, εάν μειώσουμε το (εκκρεμές) ποσό των έντοκων γραμματίων που βρίσκονται σε κυκλοφορία», δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος του ΥΠΕΘΟ. Το ανεξόφλητο ποσό των γραμματίων είναι περίπου 11,5 δισ. ευρώ και θα μπορούσε να μειωθεί κατά 1,5-2 δισ. ευρώ το 2024. Η Ελλάδα έχει αντλήσει περίπου 9 δισ. ευρώ από τις αγορές ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος ενώ το 2022 συγκέντρωσε 8,3 δισ. ευρώ.
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα – Ο ρόλος των τραπεζών και τα οφέλη που διαχέονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά
Την περασμένη εβδομάδα, ο ΟΔΔΗΧ διενήργησε δημοπρασία ομολόγων ενός έτους με τη συμμετοχή μικροεπενδυτών για πρώτη φορά μετά από χρόνια. Η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,81%, σε σχεδόν διπλάσιο επίπεδο από το επιτόκιο που δίνουν οι ελληνικές τράπεζες στους καταθέτες. Πριν από μερικές ημέρες, το Βέλγιο απέσπασε ποσό-ρεκόρ 21,9 δισ. ευρώ από καταθέτες σε δημοπρασία «λαϊκού» ομολόγου, όπως ονομάζεται, το οποίο σχεδιάστηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να ανταγωνιστεί με τις τραπεζικές καταθέσεις. «Δεν σχεδιάζουμε να εκδώσουμε τέτοιου είδους ομόλογο», τόνισε στο Reuters δεύτερη πηγή του ΥΠΕΘΟ, επισημαίνοντας επίσης ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες των ομολόγων ενός έτους.
Ταυτόχρονα, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται πως η Αθήνα αναμένει ότι η οικονομική της ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,3% φέτος, από 5,9% το 2022, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης ενώ προσδοκά να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 1,1% φέτος και 2,1% το 2024. «Η επίτευξη του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2024 θα αρκεί για να καλύψει πλήρως τις πληρωμές επιτοκίων για το έτος», ανέφερε ο πρώτος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι οι καταθέτες μπορούν να συμμετέχουν σε δημοπρασίες για έντοκα διάρκειας 12 μηνών. Από το 2020, το χρέος της χώρας έχει συρρικνωθεί κατά 37 ποσοστιαίες μονάδες στο 169% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) το 2022 και αναμένεται να μειωθεί στο 159% του ΑΕΠ φέτος.