Τράπεζες: Τέλος στο άγχος της ρευστότητας βάζει η επενδυτική βαθμίδα – Ασπίδα σε επόμενες κρίσεις

Νένα Μαλλιάρα
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Τέλος στο άγχος της ρευστότητας βάζει η επενδυτική βαθμίδα – Ασπίδα σε επόμενες κρίσεις
Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας προσυπογράφει την είσοδο των τραπεζών στον ενάρετο κύκλο, δίνοντάς τους το πολύτιμο πλεονέκτημα να μην ανησυχούν για την ρευστότητά τους σε μελλοντικές κρίσεις, καθώς είναι πλέον διασφαλισμένη η επιλεξιμότητα των ομολόγων τους για δανεισμό από την ΕΚΤ. Στις 15/9 ο χρησμός της Moody’s.

Ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα, την οριστική απαλλαγή τους από το άγχος της ρευστότητας, δίνει στις ελληνικές τράπεζες η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Μετά το investment grade που έδωσε στην Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα η DBRS, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στον χρησμό της Moody’s την ερχόμενη Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου. Η Moody΄s έχει κατατάξει την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας στο Βα3 (τρία σκαλοπάτια κάτω από την επενδυτική βαθμίδα) από το 2020, ενώ έχει αναβάλει τέσσερις αξιολογήσεις. Τώρα, αναμένεται ότι θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία ή - σε περίπτωση έκπληξης - κατά δύο βαθμίδες, σε Ba2 ή Βa1, αφήνοντάς μας, στην καλύτερη περίπτωση, ένα σκαλοπάτι μακριά από το investment grade. Οι αγορές έχουν σίγουρη για την Ελλάδα την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα τον ερχόμενο μήνα (20/10) από την Standard & Poor΄s, εξέλιξη που θα «προσυπογράψει» την έξοδο της χώρας από το «τούνελ των σκουπιδιών» (junk) στο οποίο βρισκόταν τα τελευταία 13 χρόνια.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι αυτή που θα προσυπογράψει και την είσοδο των τραπεζών στον ενάρετο κύκλο, δίνοντάς τους το πολύτιμο πλεονέκτημα να μην ανησυχούν για την ρευστότητά τους σε μελλοντικές κρίσεις, καθώς είναι πλέον διασφαλισμένη η επιλεξιμότητα των ομολόγων τους για δανεισμό από την ΕΚΤ.

Με αυτό το «οχυρό», οι ελληνικές τράπεζες μπορούν, αλλά και καλούνται, να λειτουργήσουν άρτια ως ο αγωγός της ρευστότητας στην οικονομία, υποστηρίζοντας την διατηρήσιμη ανάκαμψή της. Όπως έγραψε το insider,gr, με την αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, οι τράπεζες θα δουν το κόστος χρηματοδότησής τους από τις αγορές να μειώνεται σημαντικά (εκτιμάται ότι η μείωση θα είναι της τάξεως του 30% - 40%). Και αυτό σε μία κρίσιμη περίοδο, καθώς οφείλουν να αντλήσουν κεφάλαια για την κάλυψη των υποχρεώσεων MREL (η NBG Securities κάνει λόγο για εξοικονόμηση κόστους τόκων 8 δισ. ευρώ για τις μελλοντικές εκδόσεις MREL) ή και να επιλέξουν να απευθυνθούν στις αγορές με στόχο την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Το άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στις αγορές υπό άλλους, πολύ ευνοϊκότερους όρους πλέον, είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς άμεσα ξεκινά η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες.

Πρόσθετα οφέλη που φέρνει η επενδυτική βαθμίδα στις ελληνικές τράπεζες είναι η ευχερέστερη αποπληρωμή των TLTROs, η αναβάθμιση της αξίας των τιτλοποιήσεων του «Ηρακλή» και των senior ομολόγων που έχουν κρατήσει στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες, η μεγαλύτερη άνεση να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους, ενισχύοντας την κερδοφορία τους και επιταχύνοντας την μείωση του αναβαλλόμενου φόρου στα εποπτικά τους κεφάλαια.

Όλα τα παραπάνω βάζουν τις ελληνικές τράπεζες σε μια νέα «πίστα», με προνόμια, αλλά και μεγαλύτερο ανταγωνισμό. Πρόκειται για μια νέα εποχή στην οποία το σύνολο του χρηματοοικονομικού τομέα καλείται να ανταποκριθεί ταχύτατα στο οικονομικό περιβάλλον που καμία σχέση δεν έχει με το 2019, όταν οι ελληνικές τράπεζες ξεκινούσαν την εξυγίανσή τους με τον άθλο του «Ηρακλή».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Τι φέρνει η επενδυτική βαθμίδα – Ο ρόλος των τραπεζών και τα οφέλη που διαχέονται σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

Goldman Sachs: Ο αντίκτυπος για τις τράπεζες από την αναβάθμιση της DBRS - «Καταλύτες» οι επόμενες αξιολογήσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider