Τζεντιλόνι: Έκτακτες δαπάνες δεν επιβαρύνουν τα πλεονάσματα σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τζεντιλόνι: Έκτακτες δαπάνες δεν επιβαρύνουν τα πλεονάσματα σύμφωνα με τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ
Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν την εξαίρεση για δύο έτη δαπανών έκτακτου χαρακτήρα από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων, ανέφερε ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι

Οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ επιτρέπουν την εξαίρεση για δύο έτη δαπανών έκτακτου χαρακτήρα από τον υπολογισμό των πλεονασμάτων, ανέφερε ο Επίτροπος για την Οικονομία Πάολο Τζεντιλόνι σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ.

Η διευκρίνιση έγινε σε αναφορά του για το κόστος αποζημίωσης από τις πλημμύρες, εξηγώντας ότι αυτή η δυνατότητα που δίνουν οι κανόνες της ΕΕ είναι σημαντική για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ελλάδα στο δημοσιονομικό πεδίο όλο αυτό το διάστημα.

Ο κ. Τζεντιλόνι δεσμεύτηκε ότι η καταβολή των αποζημιώσεων θα γίνει το ταχύτερο δυνατό και διέκρινε δύο κατηγορίες κεφαλαίων:

  1. τα υφιστάμενα κεφάλαια που δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και που μπορούν να κινητοποιηθούν άμεσα
  2. αυτά που θα ενεργοποιηθούν και θα είναι διαθέσιμα τους επόμενους μήνες.

Παραδέχτηκε ότι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όχι μόνο σε έκτακτες περιπτώσεις, απαιτεί αυξημένες επενδύσεις και δημοσιονομικό χώρο. «Χθες παρουσίασα την θερινή οικονομική πρόβλεψη και για πρώτη φορά πιστεύω συμπεριλάβαμε στους μακροοικονομικούς κινδύνους για την Ευρωπαϊκή Ένωση την κλιματική ζημιά όπως την ονομάσαμε. Διότι πρέπει να γνωρίζουμε και να έχουμε πάντα κατά νου ότι αυτά τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πλέον πολύ συχνά. Πρέπει να αυξήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης που θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιμετωπίσει αυτές τις έκτακτες ανάγκες και αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα του χρόνου, δεδομένου ότι θα έχει διαθέσιμα κεφάλαια της τάξεως του 350 – 400 εκατομμυρίων ευρώ στο πλαίσιο του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό όμως, το Ταμείο αυτό θα πρέπει να ενισχυθεί από τα κράτη μέλη» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Επίσης είναι σημαντικό να επενδύσουμε στη διατήρηση των εδαφών μας, των πιο ευάλωτων περιοχών μας. Οφείλω να πω ότι μέχρι το 2026 έχουμε τους απαιτούμενους πόρους για να το πράξουμε αυτό. Παραδείγματος χάρη, και στην περίπτωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης, έχουμε πάνω από 700 εκατομμύρια ευρώ επενδύσεων για τη διατήρηση της φύσης και για την αποτροπή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Βεβαίως όμως, πρέπει να βρούμε τρόπους προκειμένου να συνεχίσουμε αυτή τη συνετή δημοσιονομική πολιτική, προκειμένου να επενδύσουμε στην κλιματική μετάβαση στα ερχόμενα χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σχοινάς: Νέα αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης - Οι 3+1 άξονες στήριξης της ΕΕ για την κακοκαιρία Daniel

Αντιμέτωπη όλη η Μαγνησία με τις καταστροφές της κακοκαιρίας Daniel

Μητσοτάκης σε Μέτσολα: Περισσότερη ευρωπαϊκή βοήθεια, τόσο βραχυπρόθεσμα, όσο και μακροπρόθεσμα

gazzetta
gazzetta reader insider insider