Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, με αφορμή την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η πιστοληπτική αναβάθμιση της Ελλάδας και μάλιστα κατά δύο βαθμίδες από την Moody's δεν είναι μόνο μια ακόμα επιβράβευση της δημοσιονομικής και συνολικής οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Είναι κυρίως μια απόδειξη ότι η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει πιστή σε μια πολιτική δημοσιονομικής σοβαρότητας. Πολιτική η οποία παρά τις δυσκολίες θα συνεχίσει να είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχουν τεθεί και στην επίτευξη των αντίστοιχων πρωτογενών πλεονασμάτων. Έχουμε πετύχει πολλά στην οικονομία τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Κρινόμαστε κάθε μέρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος να πάει χαμένη η πρόοδος που έχει σημειωθεί. Σταθερά, θα συνεχίσουμε να συνδυάζουμε την κοινωνική ευαισθησία με την οικονομική υπευθυνότητα».
- ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χατζηδάκης στο Eurogroup: Η Ελλάδα παραμένει στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας και των μεταρρυθμίσεων
Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στο Ba1 από Ba3 με σταθερές προοπτικές με την Ελλάδα πλέον να απέχει μία βαθμίδα από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως σημειώνει η Moody's, η αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες αντικατοπτρίζει την άποψη του οίκου ότι η ελληνική οικονομία, οι θεσμοί και το τραπεζικό σύστημα υφίστανται βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα υποστηρίξουν τη συνεχή ουσιαστική βελτίωση των πιστωτικών μεγεθών και την ανθεκτικότητα σε μελλοντικά πιθανά σοκ. Ειδικότερα, όπως τονίζει, η κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρέχει υψηλό βαθμό πολιτικής και δημοσιονομικής σταθερότητας για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, προωθώντας τη συνεχή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και τον σχεδιασμό νεότερων, γεγονός που ενισχύει την προσδοκία για περαιτέρω οικονομική και δημοσιονομική ενίσχυση της χώρας.
Οι σταθερές προοπτικές εξισορροπούν τις θετικές τάσεις με τις διαρθρωτικές προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επιβαρύνουν το πιστωτικό προφίλ της Ελλάδας περισσότερο από ό,τι υποθέτει επί του παρόντος η Moody's, συμπεριλαμβανομένου ενός συγκριτικά χαμηλού, αν και αυξανόμενου ποσοστού επενδύσεων, ενός σημαντικού ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, του ακόμη υψηλού του δημόσιου χρέους και των πρόσθετων οικονομικών και δημοσιονομικών προκλήσεων από τη γήρανση και την κλιματική αλλαγή.