Το δολάριο δεν αφήνει την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων...

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Το δολάριο δεν αφήνει την ΕΚΤ να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων...
Ο ρόλος της «σκληρής» κας Μπουχ στον νέο κύκλο «πίεσης» στο τραπεζικό σύστημα. Το δίλημμα για την ΕΚΤ είναι πλέον ασφυκτικό - Μπορεί να αναχαιτίσει τον εισαγόμενο μέσω του ακριβότερου δολαρίου και του πετρελαίου, πληθωρισμό;

Η ημέρα, μετά την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% από την ΕΚΤ, άρχισε με το ευρώ να διολισθαίνει κάτω από το 1,07 δολ., αντί – λόγω της αύξησης των επιτοκίων – να ισχυροποιηθεί έναντι του δολαρίου.

Με το ευρώ «φθηνότερο» και το πετρέλαιο «ακριβότερο» (ήδη πάνω από τα 94 δολάρια ) η πλέον αναμενόμενη πρόβλεψη είναι μια περαιτέρω αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη.

Το δίλημμα για την ΕΚΤ είναι πλέον ασφυκτικό. Μπορεί να αναχαιτίσει τον εισαγόμενο μέσω του ακριβότερου δολαρίου και του πετρελαίου, πληθωρισμό;

Πώς θα γίνει αυτό, με περισσότερη... ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης;

Η χθεσινή απάντηση της κας Λαγκάρντ ασφαλώς δεν καλύπτει τα πραγματικά ερωτήματα που προκύπτουν από την κατάσταση στο νομισματικό σύστημα και τον νέο κύκλο αναταραχής τιμών στις ενεργειακές τιμές, τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.

Η Ευρωζώνη συνεχίζει να διολισθαίνει στην οικονομική επιβράδυνση με αιχμή τα μεγάλα οικονομικά της κέντρα, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία, η διαθέσιμη ρευστότητα στην οικονομία εξακολουθεί να συρρικνώνεται από δύο πλευρές (αύξηση επιτοκίων και σταδιακή απόσυρση κεφαλαίων APP και PEPP) και το Συμβούλιο της ΕΚΤ πρέπει να αναχαιτίσει ένα δεύτερο κύκλο πληθωριστικών πιέσεων που δεν μπορεί να ελέγξει (συναλλαγματική ισοτιμία του Ευρώ και τιμές πετρελαίου).

Πού μπορεί να «χτυπήσει» αυτή η συμπίεση; Η απάντηση έρχεται από μόνη της στο τραπέζι: στο τραπεζικό σύστημα που «ζει» από την διαχείριση της κυκλοφορίας του χρήματος μέσω της αγοραπωλησίας χρέους. Τόσο του κρατικού όσο και – κυρίως - του ιδιωτικού. Και στο πεδίο αυτό τις τελευταίες ημέρες έγινε μία εξαιρετικά σημαντική αλλαγή.

Από την ηγεσία του πανίσχυρου Μηχανισμού Εποπτείας του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, του SSM, αποχωρεί με το τέλος της θητείας του ο προσφιλής Ιταλός κος Ανδρέα Ενρία. Αυτός που τόσο «βοήθησε» μαζί με άλλους και στην προώθηση του σχεδίου Ηρακλής Ι και ΙΙ, και αναλαμβάνει η ... Bundesbank.

Από την 1η Ιανουαρίου 2024, ο ισχυρός ρυθμιστικός και εποπτικός φορέας της ΕΚΤ, για το τραπεζικό σύστημα, ο SSM, θα βρίσκεται σε γερμανικά χέρια. Επικεφαλής του SSM ορίσθηκε η κα Κλαούντια Μπουχ... Η επιλογή από την ΕΚΤ ήταν τυχαία; Επηρεάσθηκε από την τρέχουσα συγκυρία και ισορροπία δυνάμεων στην Φρανκφούρτη; Ήταν αποκλειστικά σχετική με τις ικανότητες της κας Μπουχ; Όποιοι και αν ήταν οι λόγοι αυτής της επιλογής από την 1/1/2024 ο SSM θα βρίσκεται υπό την άμεση καθοδήγηση της καθ' ομολογίαν αυστηρής και υπέρ της ενίσχυσης της αυστηρότητας της εποπτείας του τραπεζικού συστήματος, κας Μπουχ.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στον ορίζοντα που έχει να διαχειρισθεί η νέα ηγεσία του SSΜ, δεν είναι άλλο από τις επιπτώσεις της νομισματικής σύσφιξης στην αύξηση της επισφάλειας του ιδιωτικού χρέους. Αυτού από το οποίο «ζει» το τραπεζικό σύστημα. Όταν γίνουν οι πρώτες δηλώσεις της κας Μπουχ μετά την 1/1/2024 για το θέμα αυτό θα γνωρίζουμε το τι ακριβώς θα συμβεί. Προς το παρόν, πάντως, πρέπει να θυμίσουμε ότι πίσω από την κα Λαγκάρντ η ισχυρή γυναίκα στο Συμβούλιο ήταν και παραμένει η κα Ιζαμπέλ Σνάμπελ, άλλο ένα «γεράκι» της Bundesbank που κάποιες στιγμές υποχρεώθηκε να... χαμογελάσει.

Επίσης, να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις της, η κα Μπουχ είναι υπέρ του ισχυρού ευρώ απέναντι στο δολάριο. Να θυμίσουμε, όμως, ότι την επομένη της αύξησης των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,25%, η συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο έπεσε ακόμα περισσότερο, στο 1,066 δολ.

Με άλλα λόγια, οι αγορές αξιολογούν «σιωπηρά» την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25% πολύ μικρότερη της αναγκαίας για να κρατηθεί το ευρώ στα ελάχιστα επίπεδα του 1,07 δολ. Τα όσα εξήγησε η κα Λαγκάρντ στην συνέντευξή της δεν έδωσαν απάντηση στο πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση. Και η κα Μπουχ θα μας εξηγήσει σε λίγους μήνες τι θα κάνει στις τράπεζες για να μην τις συμπαρασύρει το νέο τσουνάμι του ιδιωτικού χρέους...

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Εκτίναξη κόστους χρήματος κατά 4,5 μονάδες σε έναν χρόνο – Σε επιφυλακή οι τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια

Τράπεζες: «Παγώνουν» δόσεις και πλειστηριασμούς έως 31/12/23 για τους πλημμυροπαθείς – Δωρεά 50 εκατ. στην κυβέρνηση για αποκατάσταση υποδομών 

Δεν χρειάζεται η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια, μπορεί και η αγορά... 

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider