Bloomberg: Η Ελλάδα θα ενισχύσει τα κονδύλια για τις κλιματικές καταστροφές με αύξηση του φόρου στα ξενοδοχεία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Bloomberg: Η Ελλάδα θα ενισχύσει τα κονδύλια για τις κλιματικές καταστροφές με αύξηση του φόρου στα ξενοδοχεία
Οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν την κυβέρνηση να τηρεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και τη δημοσιονομική πειθαρχία.

Η Ελλάδα σχεδιάζει να διπλασιάσει τον προϋπολογισμό της για φυσικές καταστροφές που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, αυξάνοντας την εισφορά στα καταλύματα, μέτρο που επηρεάζει κυρίως τις διαμονές σε πολυτελή ξενοδοχεία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρει το Bloomberg.

«Τα ειδικά αποθέματα θα αυξηθούν από 300 εκατομμύρια ευρώ σε 600 εκατομμύρια ευρώ» από το 2024, ανέφερε ο Μητσοτάκης στην ετήσια ομιλία του για τις οικονομικές προτεραιότητες στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την Ελλάδα με τις μεγαλύτερες δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες. στην ιστορία φέτος.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την αύξηση του αποθεματικού, αυξάνοντας την υπάρχουσα εισφορά ημερήσιας διαμονής μεταξύ 1 και 6 ευρώ ανά διανυκτέρευση. Ο Μητσοτάκης κατέστησε επίσης σαφές, ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους ανεξάρτητα από το οικονομικό κόστος των καταστροφών.

Την Παρασκευή ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε την άνοδο δύο βαθμίδων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, φέρνοντας τη χώρα σε ένα βήμα πριν από την επενδυτική βαθμίδα. Η DBRS, η Scope Ratings και η Rating and Investment Information έχουν ήδη δώσει στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, από τότε που ο Μητσοτάκης κέρδισε την επανεκλογή του τον Ιούνιο, επικαλούμενες τις οικονομικές επιδόσεις της χώρας.

Ο τουρισμός οδηγεί την ανάπτυξη, με ετήσια αύξηση 26% στις αφίξεις το πρώτο εξάμηνο του 2023 και αύξηση 23,9% στα έσοδα.

Όμως, οι χειρότερες πλημμύρες στην Ελλάδα άφησαν 17 νεκρούς τον Σεπτέμβριο, έπνιξαν δεκάδες χιλιάδες ζώα και κατέστρεψαν σπίτια, δρόμους, γέφυρες, επιχειρήσεις και γεωργικές εκτάσεις. Η κυβέρνηση λέει ότι μόνο οι επισκευές στο σιδηροδρομικό δίκτυο θα κοστίσουν περισσότερα από 150 εκατομμύρια ευρώ.

Η καταιγίδα Daniel πλημμύρισε περίπου 140.000 εκτάρια (1.400.000 στρέμματα), συμπεριλαμβανομένης της σκληρά πληγείσας περιοχής της Θεσσαλίας στην ανατολική κεντρική Ελλάδα, η οποία είναι μια σημαντική πηγή γαλακτοκομικών προϊόντων, βαμβακιού και άλλων αγροτικών προϊόντων. Η περιοχή αντιπροσωπεύει περίπου το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της Ελλάδας.

Οι επενδυτές και οι οίκοι αξιολόγησης θέλουν να δουν την κυβέρνηση να τηρεί το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα και τη δημοσιονομική πειθαρχία που επικράτησε πριν από την πανδημία του Covid-19. Ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε να εκπληρώσει τους υπάρχοντες δημοσιονομικούς στόχους, παρά το οικονομικό κόστος της φυσικής καταστροφής και παρουσίασε επίσης το σχέδιό του για τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα δικαιοσύνης και στον τομέα της υγείας.

«Δεν θα θέσω ποτέ σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα», είπε το Σάββατο.

Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης:

-Δέκα νέα μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, συμπεριλαμβανομένου ότι οποιαδήποτε αγορά ή πώληση κατοικιών θα πρέπει να γίνεται μέσω τραπεζών και όχι μετρητών.

-Όσοι νοικιάζουν τρία ή περισσότερα ακίνητα μέσω πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης θα πρέπει να πληρώσουν φόρο προστιθέμενης αξίας και όλους τους φόρους που πληρώνουν τα ξενοδοχεία.

- Τέλος στην ειδική φορολόγηση των ελληνικών ομολόγων σε μια προσπάθεια να γίνουν εναλλακτική για τους καταθέτες.

- Μείωση 50% στον φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Ξεπαγώνουν οι 3ετίες – Ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης - ΦΠΑ στα airbnb –Παράταση market pass για Θεσσαλία, Έβρο

gazzetta
gazzetta reader insider insider