ΗΠΑ: «Κατρακύλα» για τις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: «Κατρακύλα» για τις ενάρξεις κατοικιών τον Αύγουστο
Oι ενάρξεις μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 4,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 941.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Σε προπανδημικά χαμηλά κύλησαν οι ενάρξεις κατοικιών στις ΗΠΑ, καθώς τα επιτόκια της Fed δείχνουν να πιέζουν την αγορά.

Όπως αναφέρει το Reuters, οι ενάρξεις κατοικιών υποχώρησαν κατά 11,3% μηνιαίως τον Αύγουστο, στις 1,283 εκατoμμύρια από τις 1,452 εκατομμύρια του Ιουλίου με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για ήπια υποχώρηση στις 1,44 εκατ.

Οι ενάρξεις μονοκατοικιών μειώθηκαν κατά 4,3% στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 941.000 μονάδων τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.

Η ζήτηση για νέες κατασκευές ενισχύθηκε λόγω έντονης έλλειψης υφιστάμενων κατοικιών στην αγορά, με την ανέγερση νέων κτιρίων να αυξάνεται στο μεγαλύτερο μέρος του τρέχοντος έτους και να «δίνει ζωή» σε μία αγορά που δέχθηκε πλήγμα από την επιθετική νομισματική πολιτική της Fed.

Ωστόσο, το πρόσφατο άλμα στα επιτόκια στεγαστικών δανείων, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, δείχνει να ωθεί τους αγοραστές στο περιθώριο.

Επιπλέον, οι ενάρξεις στεγαστικών έργων με πέντε ή περισσότερες μονάδες σημείωσαν βουτιά 26,3% τον Αύγουστο, στον ετήσιο ρυθμό 334.000 μονάδων.

Την ίδια ώρα ωστόσο, οι άδειες για μελλοντική κατασκευή μονοκατοικιών αυξήθηκαν κατά 2% τον Αύγουστο, στον ετήσιο ρυθμό των 949.000 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, οι επενδύσεις σε κατοικίες συρρικνώνονται εδώ και εννέα συνεχόμενα τρίμηνα, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από όταν έσκασε η φούσκα της στεγαστικής αγοράς οδηγώντας στην παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΗΠΑ: Αισιοδοξία Γέλεν για τις τιμές σε τρόφιμα και πετρέλαιο - Πόσο πιθανό είναι το shutdown;

Χατζηδάκης: Νέες πρωτοβουλίες σε 4 άξονες - Ρευστότητα, φοροδιαφυγή, εισοδηματική σύγκλιση και πρόληψη από κλιματική κρίση

gazzetta
gazzetta reader insider insider