Βρισκόμαστε σε περίοδο ριζικών ανακατατάξεων, καθώς βλέπουμε να συγκλίνουν ιστορικοί αντίπαλοι -ακόμη και εχθροί- ενώ την ίδια στιγμή αμφισβητούνται παραδοσιακές συμμαχίες, σημείωσε από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου. Ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την πρόσφατη συνάντηση των εκπροσώπων Νότιας Κορέας, Κίνας και Ιαπωνίας για συνεργασία των τριών χωρών, μία είδηση που μέχρι και πριν από ένα μήνα θα νόμιζε κανείς ότι είναι fake news.
Όπως συμπλήρωσε, αυτό που παραμένει σταθερό για την Ελλάδα είναι μία πλούσια χώρα, όσον αφορά της γεωγραφική της θέση και τα αποθέματα πόρων. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά επιτρέπουν στη χώρα μας να αποτελέσει δύναμη σταθερότητας στην περιοχή, όπως και να μετατραπεί σε εξαγωγέα ενεργειακής ασφάλειας.
Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Chevron
Υπογράμμισε πως η είσοδος της Chevron στις εγχώριες έρευνες υδρογονανθράκων αποτελεί σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την Ελλάδα, ωστόσο πρόκειται για εκδήλωση ενδιαφέροντος. Κάτι που σημαίνει ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να «τρέξει» γρήγορα τη διαδικασία. Σημείωσε πως στόχος είναι η παραχώρηση των τριών μπλοκ να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αποκάλυψε, αύριο πρόκειται να εκδοθεί η επόμενη Υπουργική Απόφαση για τα θαλάσσια «οικόπεδα», ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου η προκήρυξη του διαγωνισμού να δημοσιευθεί στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δημοσίευση της προκήρυξης θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη του διαγωνισμού. Σύμφωνα με τον Υπουργό, ο διαγωνισμός πρόκειται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχουν κατατεθεί στη Βουλή οι συμβάσεις για κύρωση.
Σημείωσε πως η εκδήλωση ενδιαφέροντος για τα δύο μπλοκ νότια της Κρήτης αποτελεί σημαντική εξέλιξη, καθώς η οριοθέτησή τους ακολουθεί τη μέση γραμμή με τη Λιβύη, επομένως δεν έχουν καμία σχέση με τις αιτιάσεις του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. «Η Chevron είναι ιδιωτική εταιρεία, ωστόσο για να προχωρήσει σε εκδήλωση ενδιαφέροντος, έχει κάνει τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς της», πρόσθεσε.
Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων
Αναφερόμενος στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου, υπογράμμισε πως το Great Sea Interconnector είναι κρίσιμο πρότζεκτ, για το οποίο η χώρα μας συνεργάζεται με την Κύπρο. Δήλωσε αισιόδοξος για την εξέλιξη του έργου, αποφεύγοντας πάντως να απαντήσει στο πότε εκτιμάται ότι θα επανεκκινήσουν οι έρευνες βυθού στα διεθνή ύδατα ανατολικά της Κάσου, για την ολοκλήρωση της χάραξης του καλωδίου.
Υπογράμμισε πως το συγκεκριμένο πρότζεκτ έχει πολλές συνιστώσες, οι οποίες απαιτούν προσεκτικό χειρισμό και θεσμική αντιμετώπιση. Στο ίδιο πλαίσιο, η δημόσια συζήτηση για το διότι δημιουργεί έναν εντυπωσιασμό που τελικά δρα ενάντια στο συμφέρον του πρότζεκτ.
Απαντώντας σε ερώτηση για το ενεργειακό κόστος, σημείωσε πως η «μίνι» κρίση του περασμένου καλοκαιριού έδειξε ότι υπάρχει ένα «ενεργειακό τοίχος» που χωρίζει την Ευρώπη. «Θέλουμε συγκεκριμένες δράσεις από την Κομισιόν, που θα υλοποιηθούν άμεσα, ώστε να υπάρξει μία πραγματική ευρωπαϊκή ενεργειακή ολοκλήρωση», πρόσθεσε.
Υπογράμμισε πως, όσον αφορά τις εγχώριες πρωτοβουλίες, δρομολογείται μία σειρά παρεμβάσεων, όπως η εντατικοποίηση αντιμετώπισης των ρευματοκλοπών και η επικείμενη ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Κρήτης και των Κυκλάδων. Πρόσθεσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, αναφορικά με την αύξηση των τιμών κατά τους προηγούμενους χειμερινούς μήνες.
Παπαναστασίου: Ευρωπαϊκή στήριξη στο Great Sea Interconnector
Η ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει πηγή ενεργειακής τροφοδοσίας της Ε.Ε., σημείωσε ο Κύπριος Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου. Τόνισε πως το «σήμα» από τη Chevron και την ExxonMobil είναι πως έχουν ενεργό ενδιαφέρον για τη ΝΑ Μεσόγειο.
Ειδικά για τη Chevron, υπογράμμισε πως η εταιρεία έχει παρουσία στο Ισραήλ, την Κύπρο, την Αίγυπτο και πλέον και στην Ελλάδα. Ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη συμφωνία με την Αίγυπτο, για την υγροποίηση στους αιγυπτιακούς σταθμούς φυσικού αερίου από τα κυπριακά κοιτάσματα. Σημείωσε πως ένας υποψήφιος προορισμός του LNG είναι η Ρεβυθούσα, ώστε μέσω του ελληνικού συστήματος μεταφοράς το καύσιμο να φτάσει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές.
Όσον αφορά το Great Sea Interconnection, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα έργο απαραίτητο για την Κύπρο, η οποία είναι το τελευταίο κράτος-μέλος το οποίο δεν συνδέεται με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό σύστημα. Σημείωσε πως είναι ευρωπαϊκό πρότζεκτ, το οποίο πρέπει η Ε.Ε. να στηρίξει όχι μόνο με δηλώσεις, αλλά και με απτή δράση.
Δράσεις για το ενεργειακό κόστος
Ανέφερε πως δεν υπάρχει διακρατικό πρότζεκτ που να μην αντιμετωπίζει γεωπολιτικό ρίσκο. Για την αντιμετώπισή του, υπάρχουν τρεις λύσεις: η διπλωματία, η εμπλοκή οικονομικών συμφερόντων που έχουν ιδιαίτερο «ειδικό βάρος» για να ενισχύσουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και η στρατιωτική δράση.
Όπως πρόσθεσε, η τρίτη λύση είναι απευκταία, «δεν τη θέλει κανείς». «Είμαι αισιόδοξος ότι η διπλωματία και η λογική θα επικρατήσει», κατέληξε.
Σχολιάζοντας τα θέματα ενεργειακού κόστους, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Ζέχο Στάνκοβ, σημείωσε πως για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών δεν αρκούν οι δηλώσεις, αλλά χρειάζονται συγκεκριμένες δράσεις ώστε αυτές να αποκλιμακωθούν σε ανταγωνιστικά επίπεδα. Υπογράμμισε πως οι βαλκανικές χώρες γειτονεύουν με κράτη τα οποία δεν δεσμεύονται από τις ευρωπαϊκές περιβαλλοντικές πολιτικές. Επομένως, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο οι επιχειρήσεις τους να μεταφερθούν στις όμορες αγορές.