Morgan Stanley: Γιατί οι διαχειριστές τιμώρησαν τις ελληνικές τράπεζες

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Morgan Stanley: Γιατί οι διαχειριστές τιμώρησαν τις ελληνικές τράπεζες
Η βίαια πτώση κατά 17% περίπου των ελληνικών τραπεζών τις τελευταίες ημέρες οφείλονταν σε ένα αρνητικό σενάριο που τιμολόγησαν οι διαχειριστές, όπως σχολιάζει η Morgan Stanley.

Η βίαια πτώση κατά 17% περίπου των ελληνικών τραπεζών τις τελευταίες ημέρες οφειλόταν σε ένα αρνητικό σενάριο που τιμολόγησαν οι διαχειριστές, όπως σχολιάζει η Morgan Stanley.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, οι διαχειριστές τιμολόγησαν 1) περίπου 50 μονάδες βάσης χαμηλότερα επιτόκια το 2026 - 2027 (στο 1% το επιτόκιο της ΕΚΤ), 2) χαμηλότερη πιστωτική επέκταση, ήτοι περίπου 1x του ονομαστικού ΑΕΠ (50% χαμηλότερα έναντι του βασικού σεναρίου) 3) που οδηγεί σε 50% χαμηλότερη αύξηση των εσόδων από προμήθειες (4 - 4,5%), 4) 10 μονάδες βάσης υψηλότερο κόστος κινδύνου έναντι της βασικής εκτίμησης της Morgan Stanley.

Τα παραπάνω μετραφράζονται σε μια μέση επίπτωση κατά 20% στα κέρδη ανά μετοχή το 2027 για τις τέσσερις συστημικές. Αυτό είναι το σενάριο που τιμολογήθηκα στα επίπεδα που διόρθωσε η Εθνική. Ωστόσο, οι αναλυτές του οίκου βλέπουν ένα πιο τιμωρητικό σενάριο 15 - 60 μονάδες βάσης υψηλότερου κόστους κινδύνου για τις άλλες τρεις συστημικές τράπεζες ή εναλλακτικά, πιστωτική επέκταση από +2% έως -2% CAGR το 2026 - 2027 (έναντι του βασικού σεναρίου του οίκου για 7% - 8%) με τη Eurobank να προεξοφλεί το πιο αρνητικό σενάριο. Αυτό συνδυάζεται με ένα υψηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων κατά 50 μονάδες βάσης, το οποίο συνεπάγεται ότι στα τρέχοντα επίπεδα οι ελληνικές τράπεζες προεξοφλούν έναν κανονικοποιημένο δείκτη αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων (ROE) κοντά στο 8% - 11,5% περίπου το 2027, έναντι του τρέχοντος βασικού σεναρίου για 11% - 15%.

Στα τρέχοντα επίπεδα, οι ελληνικές τράπεζες είναι εξαιρετικά φθηνές καθώς διαπραγματεύονται με μέσο P/E για το 2026 στο 5,6x και P/BV στο 0,7x. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές στρατηγικής για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, η αβεβαιότητα είναι πιθανό να επιβαρύνει τον κλάδο. Ως εκ τούτου, η Morgan Stanley τρέχει μια ανάλυση ευαισθησίας.

  • Με τα επιτόκια της ΕΚΤ χαμηλότερα του 1,5%, η ευαισθησία των καθαρών εσόδων για κάθε μείωση 50 μονάδες βάσης είναι της τάξεως του 7% - 9%.
  • Αρνητική επίπτωση της τάξεως του 0,6% στα κέρδη για κάθε 1% χαμηλότερη αύξηση των δανείων.
  • Κάθε 10 μονάδες βάσης υψηλότερο κόστος κινδύνου έχει κατά μέσο όρο 3% αντίκτυπο στα καθαρά κέρδη του 2026.
  • Κάθε αύξηση 50 μονάδες βάσης στο κόστος ιδίων κεφαλαίων έχει μια επίδραση περίπου 6% στο fair value των μετοχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider